Tot ce trebuie să știi despre turneul final al Cupei Mondiale din Qatar

Data:

A 22-a ediţie a Cupei Mondiale de fotbal are loc între 20 noiembrie – 18 decembrie 2022 şi este găzduită de Qatar, potrivit www.fifa.com, citat de Agerpres.

Este prima Cupă Mondială care are loc în lumea arabă şi a doua desfăşurată în întregime în Asia după turneul din 2002 din Coreea de Sud şi Japonia. Acest turneu final va fi ultimul cu 32 de echipe participante; din 2026, vor participa 48 de ţări la CM găzduită împreună de SUA, Mexic şi Canada.

Din cauza căldurii sufocante în timpul verii în Qatar, partidele au fost mutate spre sfârşitul anului, fiind primul turneu final care nu are loc în lunile mai, iunie sau iulie. De altfel, se va juca într-un interval de timp redus de aproximativ 29 de zile.

La turneul final vor evolua 32 de reprezentative naţionale, inclusiv a ţării gazdă, Qatar.

Meciul de deschidere se va disputa pe 20 noiembrie între Qatar şi Ecuador pe stadionul Al Bayt din Al Khor, specifică site-ul www.qatar2022.qa. Finala urmează să aibă loc pe 18 decembrie, de Ziua naţională a Qatarului, pe Lusail Stadium. Deţinătoarea titlului mondial este Franţa.

Procedura de licitaţie pentru găzduirea turneelor finale la fotbal din 2018 şi 2022 a început în ianuarie 2009. Comitetul executiv al FIFA, format din 22 de membri, a fost convocat la Zurich pe 2 decembrie 2010 pentru a vota selectarea gazdelor turneelor din 2018 şi 2022. Dacă la Cupa Mondială din 2018 câştigătoare a fost desemnată Federaţia Rusă (în dauna Angliei, Ţărilor de Jos/Belgiei şi Spaniei/Portugaliei), la ediţia din 2022 au rămas numai cinci oferte din cele 11 iniţiale: Australia, Coreea de Sud, Japonia, Qatar şi Statele Unite. Statul Qatar a fost desemnat drept gazdă a CM 2022 după patru runde de vot, obţinând în final 14 voturi favorabile faţă de numai opt pentru SUA.

În urma meciurilor din preliminarii, la care au participat 211 ţări din cele şase confederaţii continentale ale FIFA, s-au calificat: Australia, Iran, Japonia, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Camerun, Ghana, Maroc, Senegal, Tunisia, Canada, Costa Rica, Mexic, Statele Unite ale Americii, Argentina, Brazilia, Ecuador, Uruguay, Belgia, Croaţia, Danemarca, Anglia, Franţa, Germania, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Elveţia şi Ţara Galilor.

Dintre cele 32 de naţiuni calificate, 24 au concurat şi la turneul anterior din 2018 din Rusia. Qatarul este singura echipă debutantă la Cupa Mondială, precum şi prima gazdă care a debutat la un turneu final, din 1934 (cea de-a doua ediţie a CM), când Italia a avut această calitate.

De patru ori campioană mondială şi campioana europeană en titre, Italia nu a reuşit să se califice pentru a doua oară la o Cupă Mondială, consecutivă. Gazda anterioară a Cupei Mondiale, Rusia, a fost descalificată din competiţie.

La 1 aprilie 2020, a avut loc la Centrul de Expoziţii şi Congrese din Doha tragerea la sorţi a grupelor turneului final de fotbal din Qatar. Acestea sunt: Grupa A – Qatar, Ecuador, Senegal, Ţările de Jos; Grupa B – Anglia, Iran, SUA, Ţara Galilor; Grupa C – Argentina, Arabia Saudită, Mexic, Polonia; Grupa D – Franţa, Australia, Danemarca, Tunisia; Grupa E – Spania, Costa Rica, Germania, Japonia; Grupa F – Belgia, Canada, Maroc, Croaţia; Grupa G – Brazilia, Serbia, Elveţia, Camerun; Grupa H – Portugalia, Ghana, Uruguay, Coreea de Sud.

Se vor disputa 64 de meciuri în total. Primele două echipe clasate în fiecare grupă se vor califica în faza optimilor de finală ale Cupei Mondiale din Qatar. Fazele grupelor sunt programate în perioada 20 noiembrie – 2 decembrie. Optimile de finală se vor juca între 3 şi 6 decembrie, sferturile se vor disputa pe 9 şi 10 decembrie, iar semifinalele, pe 13 şi 14 decembrie. Finala CM va avea loc pe 18 decembrie, iar finala mică, ce va stabili ocupanta locului 3, se va juca pe 17 decembrie.

Conform www.qatar2022.qa, partidele de la CM 2022 se vor disputa pe opt stadioane din tot atâtea oraşe: Al Bayt Stadium (60.000 de locuri) din Al Khor; Lusail Stadium (80.000 de locuri) din Lusail; Ahmad Bin Ali Stadium (40.000 de locuri) din Umm Al Afaei; Al Janoub Stadium (40.000 de locuri) din Al Wakrah; Al Thumama Stadium (40.000 de locuri) din Al Thumama; Education City Stadium (40.000 de locuri) din Al Rayyan; Khalifa International Stadium (40.000 de locuri) din Aspire; Stadium 974 (40.000 de locuri) din Ras Abu Aboud. Datorită distanţelor relativ scurte dintre arenele din jurul oraşului Doha, suporterii au posibilitatea de a viziona mai multe meciuri pe zi la turneul final.

Mascota oficială a turneului a fost dezvăluită la 1 aprilie 2022, în timpul extragerii fazei grupelor. Numele său este La’eeb, un cuvânt arab ce înseamnă „jucător super talentat”. „La’eeb va fi recunoscut pentru spiritul lui tânăr. Împarte bucurie şi încredere peste tot pe unde merge. La’eeb vine dintr-o lume paralelă, unde trăiesc mascotele turneului. Este o lume în care ideile şi creativitatea formează personajele care trăiesc în mintea fiecăruia”, a explicat FIFA pe site-ul oficial.

Mingea oficială a turneului final, „Al Rihla” („călătorie”, în limba arabă), realizată de Adidas, a fost prezentată la 30 martie 2022, menţionează agenţia EFE. Mingea este prima din istoria Cupei Mondiale fabricată exclusiv din vopseluri şi cleiuri pe bază de apă.

Pentru prima oară, a fost lansată o coloană sonoră oficială completă a Cupei Mondiale FIFA, în loc de o singură melodie oficială. Prima melodie a albumului este „Haya Hayya (Better Together)”, interpretată de Trinidad Cardona, Davido şi Aisha, a doua este „Arhbo”, cântată de Gims şi Ozuna, iar cea de-a treia treia melodie fiind „Light The Sky”, interpretată de Nora Fatehi, Manal, Rahma Riad şi Balqees.

Selecţionerii echipelor participante vor efectua cinci înlocuiri în timpul normal de joc. Dacă vor avea loc prelungiri, mai este permisă o înlocuire suplimentară, precizează FIFA.

La 19 mai 2022, FIFA a anunţat lista cu 36 de arbitri, 69 de arbitri asistenţi şi 24 de arbitri asistenţi video pentru Cupa Mondială, notează www.fifa.com. Pentru prima dată, vor arbitra, la centru, meciuri la un turneu final de fotbal pentru bărbaţi arbitri de sex feminin: Stéphanie Frappart din Franţa, Salima Mukansanga din Rwanda şi Yoshimi Yamashita din Japonia. De asemenea, sunt şi trei arbitri asistenţi de sex feminin: Neuza Back din Brazilia, Karen Díaz Medina din Mexic şi Kathryn Nesbitt din SUA. Vor fi prezenţi şi trei arbitri români: István Kovács, la centru, şi Ovidiu Artene şi Vasile Marinescu, asistenţi.

Brazilia deţine cinci titluri mondiale (1958, 1962, 1970, 1994 şi 2002), fiind secondată de Italia (1934, 1938, 1982 şi 2006) şi Germania (1954, 1974, 1990 şi 2014) cu câte patru cupe câştigate fiecare. Potrivit www.fifa.com/fifa-tournaments/statistics-and-records/worldcup, în clasament urmează Uruguay (1930 şi 1950), Argentina (1978 şi 1986) şi Franţa (1998 şi 2018) cu câte două titluri mondiale. O singură dată au ajuns campioane mondiale Anglia (1966) şi Spania (2010). Brazilia deţine primul loc în clasamentul pe echipe cu 237 de puncte, obţinute la CM, din 109 meciuri jucate, fiind urmată de Germania (221 puncte, 109 meciuri) şi Italia (156 puncte, 83 de meciuri), arată www.thesoccerworldcups.com.

Statul Qatar este situat pe coasta estică a Peninsulei Arabice, având o suprafaţă de 11.521 kmp şi capitala la Doha, notează www.mae.ro. Are o populaţie de 2,7 milioane de locuitori (sept. 2022), potrivit worldpopulationreview.com. Clima este aridă, deşertic-subtropicală, cu temperaturi ridicate (situate între 25°C şi 46°C) şi umiditate mare pe perioada verii. Pe perioada iernii precipitaţiile sunt reduse. Împărţirea administrativă este formată din opt municipalităţi. Alte oraşe importante: Al Wakrah, Al Khor, Al Shamal, Dukhan, Msaieed, Ras Laffan. Limba oficială este araba, iar limba recunoscută şi utilizată este engleza. Religia oficială este islamul. Moneda naţională este rialul qatarez (QAR).

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Principele Radu: Aţi dovedit că Federaţia de Tir cu Arcul are prezent, dar mai ales viitor

Alteţa Sa Regală Principele Radu i-a primit luni, la Palatul Elisabeta, pe reprezentanţii Federaţiei Române de Tir cu...

Fotbal: Selecţionerul Kosovo, Franco Foda, afirmă că ”respectul este mai important decât rezultatul” de la Bucureşti

Selecţionerul echipei Kosovo, germanul Franco Foda, a declarat că o posibilă decizie a UEFA împotriva formaţiei sale, după...

Fotbal: Uruguayanul Bentancur (Tottenham), suspendat şapte meciuri după o remarcă rasistă la adresa coechipierului Son

Mijlocaşul uruguayan Rodrigo Bentancur, coleg cu românul Radu Drăguşin la Tottenham Hotspur, has a fost suspendat pentru şapte...

Fotbal: Antrenorul Loew ar reveni în activitate dacă ar primi o ofertă ”incitantă” din partea unei naţionale

Fostul selecţioner al naţionalei de fotbal a Germaniei, Joachim Loew, a declarat că s-ar întoarce la antrenorat dacă...