Clubul de fotbal Spartak Moscova împlineşte luni 100 de ani, însă a anunţat că nu îşi va sărbători centenarul din cauza „vremurilor grele”, făcând aluzie la actuala campanie militară rusă în Ucraina, transmite EFE, potrivit Agerpres.
„Sperăm din suflet că vremurile grele vor ţine în curând de trecut şi vom putea sărbători centenarul clubului nostru iubit într-un mod grandios, cu un (stadion) Otkritie Bank Arena plin”, se arată în comunicatul clubului moscovit.
Cu toate acestea, „echipa poporului”, aşa cum este cunoscut clubul cu cei mai mulţi fani din Rusia, a primit o telegramă de felicitare de la preşedintele rus Vladimir Putin.
„În istoria lui Spartak există nu puţine victorii şi recorduri. Realizările sale extraordinare sunt mândria noastră şi piatră de hotar naţională”, a afirmat Putin în mesajul său de felicitare.
MKS, precursoarea lui Spartak, a disputat prima sa partidă pe 18 aprilie 1922, un amical încheiat cu o victorie cu 3-2 împotriva lui ZKS.
Abia în 1935, fraţii Starostin, dintre care Nikolai era căpitanul naţionalei sovietice, împreună cu Aleksandr Kosarev, au înfiinţat-o pe Spartak în onoarea sclavului care s-a răsculat împotriva Imperiului Roman.
În primele două decenii de existenţă, Spartak Moscova a avut o mare rivală în Dinamo Moscova, echipa KGB-ului. Începând cu anii 1960, odată cu renaşterea echipelor ucrainene, în special Dinamo Kiev, Spartak nu a mai câştigat decât de cinci ori campionatul până la destrămarea URSS.
După câştigarea a 12 titluri în perioada sovietică, Spartak a avut cea mai bună perioadă a sa în primii zece ani de existenţă ai Federaţiei Ruse, când a obţinut nouă din cele zece titluri puse în joc. Din 2001, a câştigat o singură dată campionatul, în 2017, cu italianul Massimo Carrera pe bancă, deşi este finanţată de compania petrolieră Lukoil.
Spartak, care l-a numit antrenor pe italianul Paolo Vanoli în decembrie anul trecut în locul portughezului Rui Vitoria, traversează o perioadă proastă din punct de vedere sportiv când împlineşte 100 de ani. Echipa este acum pe poziţia a 10-a mai aproape de zona retrogradării decât de locurile de cupă europeană.
Din cauza „operaţiunii militare speciale” ruse din Ucraina, care a fost condamnată pe scară largă de comunitatea internaţională, Spartak a fost suspendată, la fel ca şi naţionala Rusiei, ce nu a putut juca play-off-ul pentru Cupa Mondială 2022 împotriva Poloniei.
Din acest motiv, Spartak nu a putut disputa meciurile cu RB Leipzig din optimile de finală ale Europa League.
Printre cei mai mari jucători din istoria lui Spartak sunt fostul portar Rinat Dasaev şi actualul vicepreşedinte al Federaţiei ruse de fotbal, Nikita Simonian, cel mai bun marcator din istoria clubului.
În total, Spartak a câştigat 22 de campionate şi 13 cupe naţionale, în URSS sau Rusia. Pe plan internaţional, echipa a jucat trei semifinale în cupele europene.
Sursa: Agerpres