România a înscris 17 sportivi, 12 la feminin şi 5 la masculin, la Campionatele Mondiale de scrimă de la Milano (22-30 iulie), competiţie care pe lângă medalii oferă puncte importante pentru calificarea la JO 2024 de la Paris, scrie Agerpres.
La feminin vom avea echipe complete la toate cele trei arme, în timp ce la masculin vom avea echipă completă doar la sabie.
Se remarcă unele modificări în componenţa echipelor de seniori, precum debutul Amaliei Covaliu, medaliată cu aur la echipe şi cu argint la individual la Europenele de cadeţi, în echipa feminină de sabie senioare, şi includerea lui Radu Niţu, campion european de tineret, în echipa de sabie seniori.
Componenţa lotului României pentru CM 2023 de la Milano:
Spadă feminin: Greta Vereş, Alexandra Predescu, Bianca Benea, Emma Şont, antrenor Nicolae Mihăilescu;
Floretă feminin: Mălina Călugăreanu, Emilia Corbu, Andreea Dincă, Anca Săveanu, antrenor Virgil Sălişcan;
Sabie feminin: Sabina Martiş, Ilinca Pantiş, Alexandra Mitruş, Amalia Covaliu, antrenor Tiberiu Dolniceanu.
Sabie masculin: Iulian Teodosiu, George Dragomir, Matei Cîdu, Radu Niţu, antrenor Rareş Dumitrescu;
Spadă masculin: Alex Oroian, antrenor Radu Podeanu.
În clasamentele mondiale FIE pe echipe, România ocupă locul 17 la spadă feminin, 17 la floretă feminin şi 22 la sabie feminin. Echipa masculină de sabie, aflată pe locul 13 în ierarhia mondială, are în prezent cele mai mari şanse de calificare la Paris.
La individual, cel mai bine clasat este Iulian Teodosiu (locul 11 la sabie) şi Răzvan Ursachi (52). La spadă şi floretă masculin, nu avem sportivi în primii 100.
La floretă feminin, Emilia Corbu este pe locul 55, la spadă feminin Greta Vereş are cel mai bun clasament (79), iar la sabie feminin Sabina Martiş este a 64-a.
Competiţia debutează pe 22 iulie cu probele individuale de sabie masculin şi spadă feminin (finale prevăzute pe 25 iulie). Pe 23 iulie au loc preliminariile la spadă masculin şi floretă feminin (finale pe 26 iulie), iar pe 24 iulie sunt programate probele de floretă masculin şi sabie feminin (finale pe 27 iulie).
Pe 27 iulie încep concursurile pe echipe la sabie masculin şi spadă feminin (finale pe 28 iulie), pe 28 iulie au loc probele de floretă feminin şi spadă masculin (finale pe 29 iulie), urmate pe 29 iulie de cele de la spadă feminin şi floretă masculin (finale pe 30 iulie).
La Mondialele de scrimă de la Cairo, de anul trecut, Iulian Teodosiu a cucerit bronzul la sabie individual, iar Maria Boldor tot bronz la floretă individual. Boldor este în stare de suspendare de la începutul anului după un test antidoping pozitiv la Enobosarm, steroid cunoscut sub denumirea de ostarină. AGERPRES