Şase scrimeri români, trei fete şi trei băieţi, vor lupta la turneul de la Differdange (Luxemburg), prevăzut între 26 şi 28 aprilie, ultimul criteriu de calificare la JO 2024, în care doar câştigătorul din fiecare probă obţine biletul pentru Paris.
Federaţia Română de Scrimă nu are încă vreun sportiv calificat la JO 2024. La Tokyo, în 2021, am avut doi reprezentanţi în probele individuale, Ana-Maria Brânză, la spadă feminin, medaliată cu argint, respectiv Iulian Teodosiu, la sabie masculin.
Cei şase care vor concura în Luxemburg sunt Alexandra Predescu (spadă), însoţită de antrenorul Iulian Bratu, Mălina Călugăreanu (floretă), cu antrenorul Virgil Sălişcan, Sabina Martiş (sabie), cu antrenorul Tiberiu Dolniceanu, Iulian Teodosiu (sabie), cu antrenorul Rareş Dumitrescu, Alexandru Sîrb (floretă), cu antrenorul Marius Gheorghe, Alex Oroian (spadă), cu antrenorul Lehel Nagy.
Cele mai mari şanse le au Mălina Călugăreanu, care a mai câştigat un asemenea turneu de calificare înainte de Rio 2016, dar care a eşuat la cel dinaintea JO de la Tokyo, şi Iulian Teodosiu, medaliat cu bronz mondial în 2022.
În Luxemburg se acordă ultimele şase locuri cotă la cele trei arme, masculin şi feminin.
Competiţia de calificare începe vineri cu probele de floretă masculin şi spadă feminin, cu finale prevăzute în aceeaşi zi, sâmbătă au loc probele de sabie masculin şi floretă feminin, iar duminică probele de sabie feminin şi spadă masculin.
Dacă niciun scrimer român nu câştigă vreo finală, nu vom avea reprezentant la JO 2024, pentru că este puţin probabil ca România să primească unul din locurile redistribuite de Federaţia internaţională de scrimă.
Scrima a adus României 16 medalii la Jocurile Olimpice, dintre care patru de aur, cinci de argint şi şapte de bronz.
AGERPRES