Revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale este prematură pentru moment, a apreciat unul dintre responsabilii Comitetului olimpic german (DOSB), Torsten Burmester, citat de AFP și Agerpres.
„Din punctul nostru de vedere, încă nu a venit momentul potrivit pentru a permite sportivilor cu paşaport rusesc sau belarus să participe la competiţiile internaţionale”, a explicat Burmester, numărul doi al DOSB, într-un interviu publicat marţi pe site-ul acestei organizaţii.
„Actele de război s-au intensificat şi mai mult în ultimele săptămâni, în special atacurile împotriva populaţiei civile”, a justificat Burmester.
În cadrul unei consultări a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), pe 19 ianuarie, majoritatea comitetelor olimpice naţionale au decis să examineze posibilitatea reintegrării sportivilor ruşi şi belaruşi, a declarat preşedintele consiliului director al DOSB.
„În timpul acestui ‘call’, ne-am prezentat clar poziţia noastră. Ne putem imagina doar o reintegrare – dacă s-ar decide – în condiţii foarte stricte”, a subliniat Torsten Burmester, susţinând „să fie garantată o adevărată neutralitate”, inclusiv prin absenţa drapelului, simbolului naţional, culorilor şi imnului naţional.
„Scene precum cele de la PyeongChang, Tokyo sau Beijing nu se mai pot întâmpla”, a insistat Burmester.
Din cauza multiplelor scandaluri de dopaj instituţionalizat din trecut, Rusia a fost suspendată de la Jocurile Olimpice din 2018 de la Pyeongchang, 2020 de la Tokyo şi 2022 de la Beijing, la care sportivii săi au putut participa sub drapel neutru, fără imn rusesc. Însă culorile Rusiei (alb-albastru-roşu) au fost deosebit de vizibile pe ţinutele de defilare ale „sportivilor Comitetului olimpic rus”, la Beijing în urmă cu un an.
Într-o scrisoare comună, rezultatul unei conferinţe organizate pe 11 februarie între miniştrii sportului din aproximativ 30 de ţări, printre care Franţa, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Statele Unite şi Canada, această coaliţie a cerut „clarificări” din partea CIO cu privire la neutralitatea cerută pentru sportivii ruşi şi belaruşi, care ar urma să condiţioneze eventuala lor participare la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris.
Sursa: Agerpres