Campionatul European de fotbal – EURO 2024, ce va avea loc în Germania în perioada 14 iunie-14 iulie, va avea un format asemănător cu cel al ultimelor două ediţii: o fază a grupelor cu 24 de echipe repartizate în şase grupe de câte patru echipe, urmată de patru tururi cu eliminare directă, informează AFP.
Fiecare echipă va disputa trei meciuri din grupe, întâlnind o singură dată fiecare adversar. După aceste meciuri, primele două echipe din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală, precum şi cele mai bune patru echipe de pe locul trei.
În caz de egalitate între cel puţin două echipe din aceaşi grupă, ele vor fi departajate – în ordine – conform numărului de puncte, golaveraj şi numărul de goluri înscrise în confruntările directe.
Meciurile eliminatorii vor începe apoi într-o manşă unică şi cu posibile prelungiri şi lovituri de departajare, în caz de egalitate la finalul timpului regulamentar, respectiv al prelungirilor, până în finală.
Aşa cum s-a întâmplat de la reluarea fotbalului după întreruperea din cauza pandemiei de Covid-19, cinci înlocuiri sunt admise de fiecare meci, iar o şasea fiind posibilă în caz de prelungiri la meciurile cu eliminare directă.
UEFA a permis, totodată, selecţionerilor să convoace 26 de jucători în loc de 23, toţi putând figura pe fiecare foaie de meci.
Până la debutul primului meci, echipele vor avea posibilitatea de a înlocui liber un jucător în caz de „accidentare sau probleme grave de sănătate”, atestate medical.
La fel ca la toate marile turnee, jucătorii sau oficialii eliminaţi sunt automat suspendaţi pentru meciul următor al competiţiei, dar în caz de infracţiune gravă, instanţa disciplinară a FIFA poate agrava sancţiunea şi o poate extinde la alte competiţii.
Pe partea de avertismente, jucătorii şi oficialii care vor primi două cartonaşe galbene vor fi suspendaţi pentru meciul următor, dar contorul pleacă de la zero începând cu faza sferturilor de finală.
La capitolul premii, UEFA prevede să distribuie 331 de milioane de euro celor 24 de participante, la fel ca pentru ediţia din 2020, începând de la 9,25 milioane de euro pentru prezenţa în grupe până la 28,25 milioane de euro pentru câştigătoarea trofeului, dacă obţine victorii şi în cele trei meciuri din grupă.
Pe lângă suma de 9,25 milioane de euro pentru participare, victoria în faza grupelor este răsplătită cu un milion de euro, iar egalul cu 500.000 de euro. Calificarea în optimi aduce un bonus de 1,5 milioane de euro, iar pasul către sferturi de finală încă 2,5 milioane de euro. Semifinalistele vor primi încă patru milioane de euro. Echipa învinsă în finală încasează cinci milioane de euro, iar campioana va primi opt milioane de euro.
La ultimul EURO, Italia, campioana europeană, a primit în total 28,25 milioane de euro, în timp ce Anglia, finalista, s-a ales cu 24,75 milioane de euro.
Pe lângă acest fond de premiere, UEFA a alocat suma de 240 de milioane de euro pentru cluburile care au eliberat jucători la EURO şi 935 de milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare, precum ”HatTrick”, care implică investiţii în proiecte de dezvoltare a fotbalului pe termen lung, cum ar fi construirea infrastructurii de fotbal, stadioane naţionale, centre de formare şi terenuri sau punerea în aplicare a unui număr de standarde şi iniţiative ale UEFA.
La turneul final al Campionatului European din Germania (14 iunie-14 iulie), România va debuta pe 17 iunie, împotriva Ucrainei, la Munchen, iar apoi va mai înfrunta în Grupa E selecţionatele Belgiei, pe 22 iunie la Koln, şi Slovaciei, pe 26 iunie la Frankfurt.
AGERPRES