Rafael Nadal, a cărui recentă victorie la Roland Garros a stârnit suspiciuni în rândul unor ciclişti, a fost apărat de directorul general al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), Olivier Niggli, care a explicat, la o emisiune a radioteleviziunii elveţiene RTS, că tenismanul spaniol nu s-a dopat, potrivit Agerpres.
Lumea ciclismului este agitată după ce Rafal Nadal a obţinut al 14-lea său titlu la Roland Garros cu ajutorul unor injecţii la piciorul stâng. Totul a plecat de la câteva cuvinte şi emoticoane. Ca reacţie la un tweet al unui ziarist Eurosport, Laurent Vergne, şi la declaraţii ale lui Nadal pentru Eurosport („E mai bine să nu ştii”, a răspuns spaniolul când a fost întrebat câte injecţii a făcut la Roland Garros), ciclistul Thibaut Pinot a ieşit din pluton pentru a-şi exprima public indignarea. „Eroii de azi…”, a scris el ironic.
Potrivit directorului general al AMA/WADA, frontiera este „clară”. Olivier Niggli a amintit că lupta împotriva dopajului este încadrată de o listă de produse interzise. „Dacă un produs este pe listă, înseamnă că are un efect asupra performanţei, că este rău pentru sănătate şi este contrar eticii sportului”, a subliniat el, joi, în emisiunea La Matinale de la RTS.
Injecţiile cu anestezice nu sunt interzise, a indicat el. „Nu este o omisiune. S-a pus problema. A fost discutată. Nu sunt pe listă, fiindcă noi considerăm că nu îmbunătăţesc performanţa şi nu sunt fundamental rele.”
Utilizarea lor de către sportivi este „o altă dezbatere”, a spus Niggli. „Este oare o practică medicală bună? Este acceptabil ca un sportiv de elită să facă injecţii înainte de un meci? Este o dezbatere între medici. O dezbatere despre etica medicală”, a adăugat el.
Spaniolul a tratat durerile în timpul unei competiţii „fără ca asta să-l pună într-o poziţie care să-l favorizeze”, a opinat Niggli. „Rafael Nadal a câştigat 14 titluri la Roland Garros. Dacă a câştigat alte treisprezece fără injecţii, probabil că nu datorită injecţiilor l-a câştigat pe cel de-la 14-lea”, a continuat oficialul AMA/WADA.
Dincolo de „cazul” Nadal, Niggli a explica că lupta împotriva dopajului, ai cărei actori se întâlnesc în acest weekend la Lausanne, a „progresat foarte mult” de la dopajul instituţionalizat de la echipa Festina din anii 1990 şi sistemul Armstrong – US Postal din anii 2000. El crede că dopaţii nu mai sunt cu un pas înaintea „jandarmilor” luptei antidoping, în special datorită evoluţiei ştiinţei.
„Avem acum acorduri cu industria farmaceutică, ce ne permit să avem acces la molecula unui nou medicament înainte de a fi introdus pe piaţă. Laboratoarele pot astfel pune la punct teste antidoping”, a afirmat el. Acest lucru permite AMA/WADA să fie pregătită, după ce în trecut trebuia să aştepte ca un produs sa fie folosit de un sportiv înainte de a fi detectat.
El a arătat de asemenea ca strategia antidoping nu se mai concentrează doar pe controale, ci se bazează acum şi pe „investigaţii”.
„Investigaţiile fac posibilă dezmembrarea reţelei, a anturajului… Pedepsirea sportivului este una. Dar dacă nu atacăm sistemul din spatele lui, nu vom schimba situaţia”, a spus Niggli.
Sursa: Agerpres