Ceasuri de lux, prostituate, partide de vânătoare: procesul norvegianului Anders Besseberg, om forte al biatlonului timp de un sfert de secol, aruncă o lumină dură asupra presupusei corupţii din lumea acestui sport, la umbra Rusiei, scrie marţi AFP, conform Agerpres.
Preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Biatlon (IBU) din 1992 până în 2018, Anders Besseberg, în vârstă de 77 de ani, este judecat din 9 ianuarie în ţara sa pentru că, potrivit acuzării, a acceptat favoruri necuvenite, acuzaţii pe care le respinge.
Făcând valuri în presa norvegiană, acest proces de cinci săptămâni ar urma să includă aproximativ douăzeci de martori, inclusiv avertizorul Grigori Rodcenkov care a stat în spatele dezvăluirilor despre dopajul organizat în Rusia la începutul anilor 2010.
„De ce au vrut ruşii să-l corupă pe Besseberg? De ce Infront (companie care exploatează drepturile competiţiilor de biatlon – n. r.) a fost interesată să plătească mită?”, a întrebat procurorul Marianne Djupesland în prima zi a procesului.
Potrivit acuzării, Anders Besseberg, între 2008 şi 2019, a primit trei ceasuri cu o valoare totală de peste 30.000 de euro, partide de vânătoare de mistreţi şi căprioare şi i s-au oferit prostituate, totul pe cheltuiala unor oficiali ruşi.
Septuagenarul recunoaşte că a beneficiat de o parte din aceste cadouri, dar respinge suspiciunile de corupţie legate de ele.
„Nu sunt deloc interesat de ceasuri şi nici nu mă pricep la marca sau la valoarea lor”, s-a apărat cel care se prezintă pe sine ca „un băiat simplu de la ţară”. Despre ceasul Omega de peste 17.000 de euro primit în 2011 cu ocazia împlinirii a 65 de ani, el a spus: „Nu cred că a fost nemeritat”.
Potrivit lui, partidele de vânătoare în Rusia au însemnat practicarea unei pasiuni şi nu au fost de natură să influenţeze luarea unor decizii, care nu i-au aparţinut.
În plus, acele femei nu au fost prostituate, a afirmat Besseberg, care a admis doar o relaţie extraconjugală cu o rusoaică de 42 de ani.
La cârma IBU când a izbucnit scandalul dopajului instituţionalizat în sportul din Rusia, mai ales la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014, oficialul norvegian a fost acuzat iniţial că a fost mituit pentru a ascunde cazuri de dopaj rusesc.
Dar parchetul a renunţat la această parte a acuzaţiilor. În Norvegia, este suficient să primeşti favoruri necuvenite, fără a oferi neapărat ceva în schimb, pentru a exista infracţiunea de corupţie.
Rusia rămâne însă „elefantul din cameră”, după cum a remarcat un jurnalist de la tabloidul Verdens Gang, care urmăreşte procesul.
Procuratura a înmulţit astfel dovezile care sugerează că Besseberg a dat dovadă de o complezenţă suspectă faţă de ruşi în aceşti ani.
Astfel s-a întâmplat cu conversaţia din decembrie 2017, când, în timp ce era ascultat, s-a apărat în faţa legendarului biatlonist norvegian Ole Einar Bjorndalen, care l-a chestionat despre lipsa de reacţie a IBU după dezvăluirile despre dopajul rusesc.
A fost şi cazul alte conversaţii telefonice din acea perioadă, în care secretarul general al IBU de atunci, germanca Nicole Resch – implicată şi ea pentru corupţie într-un raport de anchetă în 2021 -, i-a mărturisit unui interlocutor că Besseberg este „foarte pro-Rusia”.
Potrivit comisiei de anchetă lansată de Olle Dahlin, urmaşul lui Besseberg în fruntea IBU, norvegianul şi-a folosit toată influenţa pentru a acorda, în ciuda dezvăluirilor, organizarea Campionatelor Mondiale din 2021 oraşului siberian Tiumen. Aceste campionate au fost în cele din urmă reatribuite localităţii Pokljuka (Slovenia).
Nu este vorba doar de umbra Rusiei.
Potrivit acuzării, Besseberg a beneficiat şi de partide gratuite de vânătoare în Austria şi Cehia, dar şi, timp de şapte ani de un BMW X5 închiriat, plătite de compania de drepturi de difuzare Infront.
Procesul, care are loc la Hokksund, la 60 de kilometri vest de Oslo, urmează să dureze până pe 16 februarie.
Infracţiunea de „corupţie agravată”, reţinută împotriva lui Besseberg, se pedepseşte cu zece ani de închisoare. AGERPRES