Participarea Rusiei la Jocurile Olimpice de vară din 2024 este pusă în cauză de invazia armatei lui Vladimir Putin în Ucraina şi va trebui să fie luată o decizie în privinţa prezenţei sportivilor ruşi la competiţia din capitala Franţei, atunci când va veni momentul, a declarat primarul Parisului, Anne Hidalgo, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, potrivit Agerpres.
„Pentru mine, Jocurile Olimpice sunt, de asemenea, parte din această lume geopolitică. Va trebui să revizuim situaţia în lumina a ceea ce se întâmplă. Dar ceea ce se întâmplă astăzi nu pune de fapt, Rusia în acest concert al naţiunilor pacifiste şi în acest armistiţiu olimpic, în această diplomaţie sportivă în care cred foarte mult. Sunt foarte pragmatică şi vom lua o decizie atunci când va trebui luată”, a declarat Hidalgo, candidată la preşedinţia Franţei.
„Vladimir Putin încalcă dreptul internaţional, nu recunoaşte existenţa dreptului internaţional şi a multilateralismului. Desigur, acest lucru va trebui să fie luat în considerare”, a adăugat reprezentanta Partidului Socialist în cursa pentru Palatul Elysee, care consideră că atitudinea preşedintelui Rusiei nu este compatibilă cu spiritul olimpic.
Realeasă în 2020 ca primar al Parisului pentru un mandat de şase ani, Anne Hidalgo a călătorit în Japonia, în luna august, pentru a primi drapelul olimpic la sfârşitul Jocurilor de la Tokyo.
De la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, ţările occidentale au decis să sancţioneze Rusie, inclusiv pe plan sportiv. Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) şi Uniunea asociaţiilor europene de fotbal (UEFA) au exclus „până la noi ordine” selecţionatele şi cluburile ruse din toate competiţiile pe care le organizează.
La sfârşitul lunii februarie, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a recomandat interzicerea ruşilor şi belaruşilor de la competiţiile sportive. De asemenea, CIO a retras „Ordinul Olimpic” acordat tuturor înalţilor oficiali ruşi, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin.
Problema participării Rusiei la Jocurile Olimpice este de competenţa CIO.
În anul 1920, Austria, Bulgaria, Turcia, Ungaria şi Germania au primit interdicţia de participare la Jocurile Olimpice de la Anvers. La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania şi Japonia nu au participat la JO de la Londra, în 1948, reaminteşte Reuters.
Sportivii ruşi au concurat sub drapelul Comitetului olimpic rus la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, din cauza scandalului de dopaj instituţionalizat în care a fost implicată ţara lor.
Sursa: Agerpres