„Fotbalul german este în ruină”, afirmă RTL Deutschland, rezumând atmosfera care domneşte vineri dimineaţă în Germania după ce echipa naţională, în ciuda victoriei cu Costa Rica (4-2), a fost eliminată după faza grupelor la Cupa Mondială 2022, la fel ca la precedenta ediţie a competiţiei, informează site-ul eurosport.fr, citat de Agerpres.
Presa germană nu-şi ascunde mânia. Ea analizează golul controversat acordat Japoniei în meciul cu Spania şi critică Federaţia germană de fotbal, pe selecţionerul Hansi Flick şi pe jucătorii săi, cu un an şi jumătate înainte de Campionatul European ce va avea loc în Germania.
„O dramă la fel de amară ca în 1966”, scrie ziarul Bild, referindu-se la al doilea gol al Japoniei din meciul cu Spania (2-1), când arbitrajul video a considerat că mingea nu ar fi depăşit linia de fund cu toată circumferinţa sa şi golul a fost acordat.
„La fel ca pe Wembley acum 56 de ani, Germania pierde din nou la sfârşit din cauza unei decizii controversate. Acest gol rămâne unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria fotbalului. Astăzi, este cu siguranţă sfârşitul unei mari naţiuni a fotbalului. Această eliminare prematură înseamnă una din cele mai proaste seri din istoria noastră. De patru ori campioană mondială, de trei ori campioană mondială, este deja prea departe”, scrie cel mai mare ziar de sport din Germania.
La rândul său, Kicker se exprimă fără menajamente vineri şi compară echipa naţională cu „un pitic” la scară sportivă. „Cel mai rău este că nu se vede nicio schimbare în bine cu doi ani înainte de Campionatul European din Germania. Asta nu poate continua aşa”, scrie celebra revistă.
După eliminarea coechipierilor lui Thomas Muller, presa germană a enumerat defectele naţionalei. „Lipsă de eficacitate, decizii proaste ale antrenorului, carenţe structurale: eşecurile repetate sunt rezultatul eşecurilor persistente la mai multe niveluri. Dar cei responsabili sunt încăpăţânaţi”, subliniază Der Spiegel.
Kicker ia la ţintă Federaţia germană de fotbal (DFB). „Ea naufragiază la toate etajele. Responsabilitatea le revine mai multor actori majori, începând cu antrenorul Hansi Flick până la directorul general Oliver Bierhoff şi ajungând la Bernd Neuendorf, preşedintele federaţiei”, comentează publicaţia.
Aceeaşi atitudine o are Bild: „Nu trebuie să cauţi prea departe pentru a găsi principalii vinovaţi: federaţia, selecţionerul şi jucătorii naţionalei, nimeni altcineva. Acest 1 decembrie 2022 va intra în istorie şi marchează sfârşitul unui era pentru ceea ce a fost atâta timp o mare şi mândră naţiune a fotbalului”.
Mondialul din Qatar s-a încheiat pentru Hansi Flick şi oamenii săi, iar acum se pune întrebarea dacă va avea loc o revoluţie în fotbalul german, cu un an şi jumătate înainte ca ţara să găzduiască EUEO 2024, notează eurosport.fr.
Sursa: Agerpres