Fostele vedete ale tenisului mondial, Boris Becker şi Martina Navratilova, s-au pronunţat luni pentru acordarea de premii în bani tuturor medaliaţilor olimpici din toate sporturile, după ce, la începutul lunii, Federaţia internaţională de atletism – World Athletics – a anunţat că va fi prima care va recompensa financiar medaliaţii cu aur de la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, scrie DPA, conform Agerpres.
„Cred că ar fi fantastic. Olimpiadele au fost întotdeauna cel mai mare eveniment sportiv, dar medaliaţii nu primeau recompense financiare. Toata lumea câştiga bani, în afară de sportivi. Aşa că mă bucur ca situaţia se va schimba. Poate pentru unii sportivi nu va însemna prea mult, dar pentru alţii, cu siguranţă, da”, a spus Navratilova, câştigătoare a 18 titluri de Mare Şlem.
La rândul său, Boris Becker, câştigător al aurului olimpic în proba de dublu la JO 1992 alături de Michael Stich, a spus: „Când l-am auzit pe Sebastian Coe despre premiile în bani, am zis: în sfârşit cineva care ţine pasul cu vremurile. Sportul de astăzi este un loc de muncă cu normă întreagă, indiferent dacă eşti la atletism, înot sau altceva. Cei care se află în spatele sportivilor fac bani, deci cred că şi sportivii ar trebui să beneficieze de recompense financiare”.
Federaţia internaţională de atletism – World Athletics – a anunţat, pe 10 aprilie, că va fi prima care va recompensa financiar medaliaţii cu aur de la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, plătind 50.000 de dolari (46.000 de euro) tuturor sportivilor care ocupă primul loc în probele la care participă.
Bugetul alocat în acest sens pentru cele 48 de probe (concurenţii la ştafetă trebuind să împartă suma de 50.000 de dolari) va ajunge la 2,4 milioane de dolari (2,2 milioane de euro).
Banii vor proveni din alocaţia plătită o dată la patru ani de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) către World Athletics, care asigură, într-un comunicat de presă, că va recompensa financiar, începând cu JO 2028, şi pe cei care vor obţine medaliile de argint şi bronz.
„Introducerea unui bonus pentru medaliaţii cu aur este un moment cheie pentru atletismul mondial şi pentru atletism în general, ceea ce subliniază angajamentul nostru de a motiva sportivii şi de a recunoaşte rolul capital pe care aceştia îl joacă pe parcursul tuturor ediţiilor Jocurilor Olimpice”, a spus preşedintele World Athletics, Sebastian Coe, citat în comunicatul de presă. „Este continuarea unei mişcări începute în 2015 şi prin care toţi banii pe care World Athletics îi primeşte de la Comitetul Internaţional Olimpic sunt direcţionaţi pentru stimularea performanţelor sportive”, a adăugat el.
În schimb, săptămâna trecută, Asociaţia Federaţiilor Internaţionale Olimpice de Vară (ASOIF) a afirmat că decizia unilaterală luată de unul dintre membri, World Athletics, de a premia cu 50.000 dolari medalia de aur la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, ”subminează valorile olimpismului” şi este ”împotriva principiului solidarităţii”.
”Pentru mulţi, această măsură subminează valorile olimpismului şi unicitatea Jocurilor. Nu poţi şi nu trebuie să pui preţ unei medalii de aur olimpice, a spus ASOIF într-un comunicat, amintind că ‘în multe cazuri medaliaţii olimpici beneficiază indirect de sponsorizări comerciale’. Decizia nu ţine cont de sportivii mai puţin privilegiaţi care sunt mai jos în clasamentul final”.
ASOIF subliniază că ”nu toate sporturile ar putea sau ar trebui să imite această măsură, chiar dacă şi-ar dori. Plătirea premiilor în bani într-un mediu polisportiv contravine principiului solidarităţii, întăreşte un set diferit de valori între sporturi şi ridică multe întrebări. Dacă Jocurile Olimpice sunt considerate a fi punctul culminant al fiecărui sport, atunci premiile în bani ar trebui să fie comparabile şi proporţionale cu cele acordate în competiţiile de nivel înalt ale fiecărui sport. Acest lucru, adaugă el, este imposibil din punct de vedere tehnic şi financiar”.
”ASOIF nu a fost informat sau consultat de World Athletics înainte de anunţul care a fost făcut la o zi după Adunarea Generală ASOIF. Atunci când o decizie a unei federaţii internaţionale are un impact direct asupra intereselor colective ale federaţiilor olimpice, este important şi corect să discutăm în prealabil chestiunea cu celelalte federaţii. Tocmai acesta este motivul pentru care ASOIF a fost creat acum mai bine de 40 de ani”, se mai arată în comunicat.
Deşi multe comitete olimpice naţionale îşi răsplătesc medaliaţii olimpici cu premii în bani sau în natură (o casă, un vehicul…), ASOIF consideră că acest lucru nu pune aceeaşi problemă deoarece ”acestea sunt măsuri de mândrie naţională care se aplică în mod consecvent în toate sporturile la Jocurile Olimpice”.
ASOIF este pe deplin de acord că sportivii sunt în centrul Mişcării Olimpice şi joacă un rol fundamental în succesul Jocurilor Olimpice. Cu toate acestea, se pare că cea mai recentă iniţiativă World Athletics deschide mai degrabă decât rezolvă o serie de probleme complexe, care vor fi transferate organului de conducere al atletismului, prezidat de britanicul Sebastian Coe. AGERPRES