Preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Paris (COJO), Tony Estanguet, este vizat de o anchetă deschisă recent de parchetul financiar francez, referitoare la condiţiile în care a fost remunerat, informează AFP, scrie Agerpres.
Ancheta a fost încredinţată poliţiei judiciare pariziene, „săptămâna trecută”, conform unei surse apropiate de acest caz.
Contactată de AFP, parchetul a indicat că nu doreşte „să comunice în această etapă despre existenţa unei eventuale anchete prealabile referitoare la remunerarea lui Tony Estanguet”.
Conducătorul comitetului de organizare Paris-2024 a primit o remuneraţie anuală de 270.000 de euro brut până în 2020, potrivit cifrelor comunicate de COJO în 2018. Această suma putea apoi să evolueze într-o limită de 20%, în funcţie de anumite criterii de performanţă, după cum a anunţat COJO la momentul respectiv.
Însă, deoarece COJO este o asociaţie de tip juridic din 1901, remuneraţia directorilor săi este limitată prin lege la niveluri semnificativ mai mici.
Potrivit unui articol recent apărut în publicaţia Le Canard Enchainé, fostul sportiv ar fi creat o companie care facturează „servicii necomerciale” către COJO, pe care o administrează, ceea ce pune sub semnul întrebării controlul „realităţii şi calităţii serviciilor” efectuate de compania lui Estanguet, a subliniat ziarul în luna octombrie.
„Cadrul de remunerare a preşedintelui Comitetului de organizare este foarte strict reglementat”, a reacţionat marţi COJO, exprimându-şi „uimirea” faţă de anunţul deschiderii anchetei.
Remuneraţia lui Tony Estanguet „a fost decisă şi validată de primul consiliu de administraţie al Comitetului de organizare din 2 mai 2018, care s-a pronunţat în absenţa acestuia, în mod suveran şi independent”, precizează COJO într-un comunicat.
Cuantumul remuneraţiei a fost decis la propunerea unui „comitet de compensare” compus din „experţi independenţi responsabili cu asigurarea relevanţei politicii noastre de remunerare”, iar „termenele sale de plată au fost validate de către controlul general economic şi financiar, după consultarea URSSAF (Uniunea pentru recuperarea contribuţiilor de asigurări sociale şi a alocaţiilor familiale, n. red.)” adaugă organizaţia.
La începutul anului 2021, două rapoarte ale Agenţiei franceze anticorupţie (AFA) privind organizarea Jocurilor Olimpice (26 iulie-11 august 2024) au evidenţiat „riscuri de atacuri la probitate” şi „conflicte de interese”.
Într-unul dintre aceste rapoarte, AFA a menţionat cazul companiei lui Tony Estanguet, subliniind o „structură atipică în cadrul unei asociaţii conform legii din 1901” care „nu este lipsă de dificultăţi”, reaminteşte Le Canard Enchaine.
Organizarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Paris face deja obiectul altor trei anchete financiare separate, în special pentru suspiciuni de favoritism şi deturnare de fonduri publice în timpul atribuirii contractelor.
AGERPRES