Federaţia Română de Fotbal a lăsat un mesaj pentru generaţiile următoare într-o capsulă a timpului îngropată în curtea Casei Fotbalului cu ocazia centenarului echipei naţionale, potrivit Agerpres.
Conform site-ului oficial al FRF, în capsulă se găseşte şi un mesaj al unui junior, desemnat cel mai bun jucător la Cupa Satelor.
„Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la primul meci jucat de naţionala României, Mihai Andronesei, juniorul desemnat cel mai bun jucător la Cupa Satelor, a lăsat un mesaj, într-o capsulă a timpului, către generaţiile viitoare. La doar 13 ani, Mihai a impresionat publicul prezent la faza finală de la Cupa Satelor, la finalul lunii mai, când a marcat de 8 ori în 6 meciuri pentru comuna Şanţ (Bistriţa) şi a primit titlul de jucătorul turneului dedicat copiilor care practică fotbal în mediul rural. Comuna Şanţ a terminat turneul pe locul al treilea, dar drept răsplată, el şi părinţii săi au fost invitaţi la sediul Federaţiei Române de Fotbal, pentru a participa la evenimentele care au celebrat centenarul echipei naţionale. Îmbrăcat în echipamentul naţionalei, personalizat cu numele său, Mihai a avut propriul moment, în care a lăsat un mesaj pentru viitorul fotbalului românesc într-o capsulă a timpului – mesaj ce ar trebui citit de generaţiile viitoare peste fix 100 de ani, pe 8 iunie 2122”, se precizează pe site-ul citat.
În recipientul care va rămâne în curte la Casa Fotbalului se află un mesaj din partea preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, precum şi o provocare pentru cei care vor veni din urmă: să depăşească numărul de participări la turnee finale pe care naţionala le-a avut în primii 100 de ani de existenţă. Alături, au fost incluse şi priorităţile strategice actuale ale Federaţiei Române de Fotbal, aşa cum apar în Planul Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului din România pentru perioada 2021-2016.
Federaţia Română de Fotbal aniversează centenarul echipei naţionale a României, care a disputat la 8 iunie 1922 primul său meci cu Iugoslavia, la Belgrad, câştigat de „tricolori” cu scorul de 2-1 în faţa a 5.000 de spectatori. Partida de atunci a fost organizată cu ocazia cu ocazia căsătoriei Principesei Marioara (fiica Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand) cu Alexandru I, Regele Iugoslaviei.
Golurile au fost înscrise de Francisc Ronay şi Aurel Guga pentru România, în timp ce pentru Iugoslavia a marcat Jaroslav Sifer. Echipa folosită de selecţionerul Teofil Morariu în primul meci din istoria naţionalei României este următoarea: Adalbert Ritter – Alois Szilagy, Elemer Hirsch – Dezso Jakobi, Nicolae Honigsberg, Francisc Zimmermann – Aurel Guga (căpitan), Carol Frech, Paul Schiller, Francisc Ronay, Ion Auer.
Sursa: Agerpres