Ministerul Sportului a convocat Adunare Generală la Federaţia de hochei. Unele cluburi spun că e abuzivă

Data:

Ministerul Sportului a transmis către membrii afiliaţi ai Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă o convocare la o Adunare Generală extraordinară, care va avea loc la 15 februarie, la sediul ministerului, şi care are pe ordinea de zi suspendarea Adunării Generale de alegeri din septembrie 2022 şi adoptarea unei soluţii privind „situaţia organelor executive de conducere” a FRHG, anunță Agerpres.

Reprezentanţii unor cluburi convocate la Adunarea Generală de către ministrul Sportului, Eduard Novak, cel care a semnat documentul, au declarat, pentru AGERPRES, că şedinţa este „abuzivă” sau „posibil ilegală”.

De cealaltă parte, ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că şedinţa Adunării Generale a fost convocată de minister în baza Legii Sportului, care îi dă dreptul să facă acest lucru.

„˜Având în vedere referatul de aprobare, înregistrat sub nr. 525/18.01.2023, s-a aprobat convocarea unei Adunări Generale extraordinare, întemeiată pe dispoziţiile art. 88.1 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, a structurilor sportive, aşa cum sunt acestea înregistrate în Extrasul Special al federaţiilor ţinut de Tribunalul Bucureşti, cu privire la Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă, în data de 15.02.2023, ora 12:00, la sediul Ministerului Sportului din strada Vasile Conta, nr. 16 sector 2, Bucureşti. Adunarea Generală extraordinară se va desfăşura în conformitate cu dispoziţiile statutare, coroborate cu dispoziţiile Legii 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul că membrilor membrilor Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă prezenţi le revine competenţa exclusivă de analiză şi decizie, iar Ministerul Sportului va exercita atribuţiile de supraveghere şi control în condiţiile legii. Membrii cu drept de vot ai Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă sunt participanţii din Campionatul Naţional 2021-2022, potrivit dispoziţiilor art. 11.4 din Statutul Federaţiei care prevede că Membru al FRHG cu drepturi depline nu poate fi decât structura sportivă care are înscrisă cel puţin o echipă într-unul din campionatele FRHG. În caz contrar, structura sportivă respectivă va avea statut de invitat, fără drept de vot”, se arată în documentul semnat de ministrul Sportului, Eduard Novak şi transmis membrilor afiliaţi ai FRHG.

Ordinea de zi va cuprinde următoarele: 1. Punerea în discuţie a Hotărârii de suspendare a executării hotărârii adoptate de Adunarea Generală de Alegeri a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, din dată de 15.09.2022, înregistrată sub nr. 9363/07.11.2022; 2. Adoptarea unei soluţii de către membrii cu drept de vot cu privire la situaţia organelor executive de conducere a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă.

Preşedintele clubului Corona Braşov, Alexandru Dedu, s-a arătat surprins de decizia ministerului, considerând că problema conducerii Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă ar trebui rezolvată de instanţe, existând mai multe procese pe rol în acest sens.

„Sunt surprins, dar am primit convocarea. Sunt surprins, pentru că ştiu că sunt procese pe rol şi, ţinând cont că este o situaţie destul de spinoasă, ideal ar fi să se pronunţe instanţele. Eu cred că aşa ar fi înţelept pentru toată lumea. Nu este OK în plin campionat intern şi internaţional să avem astfel de sincope, fiindcă se simt în calendar şi în multe alte lucruri. O să mă gândesc foarte serios dacă vom participa şi o să cer sfatul unor avocaţi foarte buni, fiindcă nu vreau să particip la ceva care este posibil să fie ilegal”, a declarat Dedu pentru AGERPRES.

Preşedintele clubului ACS Steaua Rangers, Valentin Dragomir, afirmă că a primit convocarea la AG de la minister în afara termenului legal şi o consideră abuzivă întrucât Legea Sportului nu prevede în mod expres cum poate interveni Ministerul Sportului în cazul unor încălcări grave ale statutului.

„Am primit convocarea, dar din punctul meu de vedere nu este în termenul legal, pentru că am primit-o pe 31 ianuarie, şi, dacă tăiem ziua de 31 ianuarie şi 15 februarie, conform codului civil, nu mai ies 15 zile. Dincolo de această situaţie, cred că este o convocare abuzivă, pentru că în statutul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă scrie că doar federaţia prin preşedinte poate să convoace Adunarea Generală şi nu ministerul. Ministerul se foloseşte de Legea Sportului, în care scrie că poate interveni doar în cazul de încălcări grave ale statutului, dar nu scrie cum să intervină. În plus, există mai multe procese în instanţă, prin care câteva cluburi care au fost nemulţumite de rezultatul alegerilor au acţionat în instanţă federaţia, pentru anularea acelei adunări generale şi instanţa urmează să se pronunţe. Sunt 10 cluburi care au dat în judecată federaţia, din Harghita şi Covasna, e dreptul dânşilor să fie nemulţumiţi, dar acum să vină ministerul şi să facă dreptate în locul instanţei eu zic că e mult prea mult. Eu consider că este abuziv. În momentul de faţă nici nu ştim cum să reacţionăm, fiind o convocare abuzivă. Ar trebui poate să mergem, dar nu ştim dacă vom avea delegat care să voteze, pentru că dacă este o convocare din partea cui nu trebuie, s-ar putea să nu mergem. Trebuie să ne mai gândim mai mult, nu mergem doar ca să mergem. Dacă ne convoca federaţia, înţelegeam”, a declarat Dragomir.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat pentru AGERPRES, că instituţia pe care o conduce a fost nevoită să intervină pentru a nu bloca activitatea federaţiei şi că membrii Adunării Generale vor fi cei care vor decide.

„Cronologic vorbind, după cum ştiţi, Adunarea Generală a lor din septembrie a fost suspendată, deoarece în şase puncte nu au respectat statutul. După care am dat dispoziţie să reconvoace această adunare, să voteze şi să fie organizată o Adunare Generală în condiţiile şi în termenii statutului. Efectiv nu au dat curs acestei solicitări, deşi este prevăzut în Legea Sportului că ministerul poate dispune convocarea Adunării Generale şi atunci, noi, ca minister, intervenim în această situaţie care poate să blocheze efectiv funcţionarea federaţiei. Şi mă refer la activitatea sportivă la nivel de echipe naţionale şi tot ce înseamnă hochei pe gheaţă. S-au convocat toate cluburile afiliate înregistrate în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, dar vor vota doar cluburile care au avut echipă în campionatul intern 2021-2022, conform statutului. Cluburile se vor strânge într-o sală, îşi vor alcătui o comisie de alegeri, se vor alege. Şi cât de curând să intre în legalitate, ca să putem să îi finanţăm şi să îşi desfăşoare activitatea. Nu statutul prevede convocarea Adunării Generale de către minister, ci Legea Sportului, care prevede clar că, în cazul în care o federaţie nu respectă statutul, Ministerul Sportului poate să dispună convocarea Adunării Generale. Şi noi am convocat toate cluburile. Oricum, Adunarea Generală este forul decizional. Ei pot decide cine să fie în conducere”, a declarat Novak.

Întrebat dacă nu se impunea aşteptarea unei soluţii în justiţie, Novak a afirmat: „Noi considerăm că acest lucru este încheiat, tot ce am decis prin comisia noastră internă, care a dus la această rezoluţie, că multe dintre aceste puncte nu au fost respectate. De aceea a fost suspendată şi eu consider că tot ceea ce facem noi este în baza legii şi a Legii Sportului”.

Preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Alexandru Hălăucă, a câştigat, la 15 septembrie, un nou mandat la conducerea instituţiei, fiind votat, în cadrul Adunării Generale de Alegeri, de 9 dintre cele 13 cluburi cu drept de vot. Contracandidatul său, preşedintele clubului Steaua Rangers, Valentin Dragomir, a primit 4 voturi.

Ulterior, Ministerul Sportului a luat decizia de suspendare a efectelor Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, în urma unor controale, această hotărâre fiind considerată de FRHG o „imixtiune” în treburile interne, deoarece există deja pe rolul instanţelor de judecată o contestaţie depusă de mai multe cluburi.

Pe 15 noiembrie, FRHG anunţa că a denunţat unilateral contractul cu Ministerul Sportului, renunţând astfel la finanţarea din fonduri publice.

Ministerul Sportului a anunţat, la data de 27 ianuarie, pe site-ul său oficial, că 67 din cele 68 de federaţiile sportive naţionale care au depus cerere vor primi finanţare pe anul 2023, singura excepţie fiind Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă (FRHG), care nu îndeplineşte condiţiile şi a fost declarată neeligibilă.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Principele Radu: Aţi dovedit că Federaţia de Tir cu Arcul are prezent, dar mai ales viitor

Alteţa Sa Regală Principele Radu i-a primit luni, la Palatul Elisabeta, pe reprezentanţii Federaţiei Române de Tir cu...

Fotbal: Selecţionerul Kosovo, Franco Foda, afirmă că ”respectul este mai important decât rezultatul” de la Bucureşti

Selecţionerul echipei Kosovo, germanul Franco Foda, a declarat că o posibilă decizie a UEFA împotriva formaţiei sale, după...

Fotbal: Uruguayanul Bentancur (Tottenham), suspendat şapte meciuri după o remarcă rasistă la adresa coechipierului Son

Mijlocaşul uruguayan Rodrigo Bentancur, coleg cu românul Radu Drăguşin la Tottenham Hotspur, has a fost suspendat pentru şapte...

Fotbal: Antrenorul Loew ar reveni în activitate dacă ar primi o ofertă ”incitantă” din partea unei naţionale

Fostul selecţioner al naţionalei de fotbal a Germaniei, Joachim Loew, a declarat că s-ar întoarce la antrenorat dacă...