Preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Alexandru Hălăucă, suspendat de Ministerul Sportului, a declarat, vineri, că ministrul Eduard Novak, prin implicarea în organizarea unor noi alegeri la FRHG, „girează un act de vandalism asupra sportului românesc”, scrie Agerpres.
Hălăucă a transmis ataşat unui comunicat de presă şi stenograma declaraţiilor lui Nicolae-Cristian Otobîcu, fost consilier superior în Ministerul Sportului, şi delegat la Adunarea de alegeri din 15 septembrie, făcute în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Camera Deputaţilor.
„Ministrul Sportului girează în acest moment un act de vandalism asupra sportului românesc, face presiuni asupra propriilor angajaţi pentru a aranja lucrurile în direcţia dorită de domnia sa. Recenta audiere a domnului Nicolae-Cristian Otobîcu, fost consilier superior din Ministerul Sportului, delegat al ministerului la Adunarea de alegeri a conducerii federaţiei din luna septembrie a anului trecut, în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, aduce în atenţia opiniei publice detalii şocante ale acestui abuz. În data de 4 aprilie a.c., domnul Otobîcu a prezentat în declaraţia sa modul în care ministrul a făcut personal presiuni pentru a modifica raportul realizat după Adunarea de alegeri, pentru a-i servi interesului de a suspenda conducerea federaţiei, demers care face parte dintr-un plan mai amplu de acaparare a acesteia de către grupurile de interese apropiate ministrului UDMR. În urma modificării acestui raport de către un alt consilier care nu a participat la adunare, ministerul a suspendat adunarea de alegeri în luna noiembrie a anului trecut”, a afirmat Hălăucă în comunicatul de presă.
În faţa deputaţilor, fostul consilier în Ministerul Sportului, detaşat ulterior la Ministerul Familiei, a declarat că asupra sa s-au făcut presiuni pentru a modifica raportul întocmit la Adunarea Generală în care Hălăucă a fost reales preşedinte al FRHG.
„În urma celor 3 hârtii, pentru că nu s-a rezumat la avea un raport, (ministrul) – a avut o notă din 11.10.2022, apoi o notă din 18.10.2022 în care am venit cu argumente că nu s-a încălcat statutul. Pentru că în legislaţie se spune că dacă se constată încălcări ale statutului, atunci delegatul intervine. Eu am fost la acea Adunare Generală însoţit de d-na secretar general adjunct, de profesie jurist, Laura Iftimie, care a întocmit la rândul ei un raport. Raportul meu a ajuns la ministru, raportul ei a fost rupt, pentru că spunea acelaşi lucru ca şi mine. (…) S-a derulat Adunarea Generală după care a început această cavalcadă de evenimente care au dus la prezenţa noastră aici. Aş vrea să mai adaug ceva, doamnă şi domnilor. Eu nu eram în minister în ziua de 7 pentru că dl ministru îmi pregătise detaşarea la Direcţia de Sport Argeş şi având în vedere faptul – îmi pare rău că îmi spăl rufele din familie aici în faţa dumneavoastră – eu am o situaţie familială mai deosebită, şi mi-am angajat un avocat care a făcut o întâmpinare domnului ministru pentru a-i arăta că nu mă poate detaşa în afara Bucureştiului. Şi atunci am intrat în concediu medical. Am avut o cădere nervoasă – după 27 de ani în Direcţia Generală Sport şi în minister – şi vreau să cred că am fost unul dintre oamenii buni de acolo – acum m-a schimbat dumnealui pe mine, am plecat. (…) Evident, cerându-mi-se 3 note explicative cred că e clar (răspunzând la întrebarea dacă s-au făcut presiuni din partea ministrului pentru modificarea raportului)”, se arată în stenogramele transmise de reprezentanţii federaţiei.
Alexandru Hălăucă precizează în comunicatul citat că şi în condiţiile suspendării sale, conform statului, federaţia este condusă în acest moment de secretarul general şi Biroul Federal şi că FRHG va contesta în instanţa organizarea Adunării Generale din 6 aprilie, în cadrul căreia a fost ales preşedinte Attila Nagy, director în cadrul Academiei de Hochei a Ţinutului Secuiesc.
„Conducerea în exerciţiu a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG), reprezentată prin preşedintele Alexandru Hălăucă, secretarul general Alexandru Nistor şi membrii Biroului Federal, face următoarele precizări faţă de rezultatele aşa-zisei Adunări extraordinare de alegeri organizate la Ministerul Sportului, joi, 6 aprilie 2023: Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă are o conducere: conform statutului, chiar dacă alegerile din septembrie 2022 au fost suspendate la presiunea ministrului Sportului, Eduard Novak, conducerea a revenit Biroului Federal şi echipei de dinainte de aceste alegeri. Contestarea suspendării, contestarea Adunării de alegeri sunt în acest moment obiectul mai multor procese în instanţă. Înţelegem din declaraţiile ministrului că se grăbeşte să pună mână pe Federaţie – spune chiar dumnealui că nu poate aştepta ca justiţia să se pronunţe. Consecinţele acestui demers se văd deja: echipe înscrise în ligi, campionate ale Ungariei preferă să joace acolo şi să nu se prezinte la meciurile din campionatele naţionale ale României, se fac convocări fictive în numele federaţiei la aşa-zise echipe naţionale la care cluburile de tradiţie refuză să-şi trimită jucătorii etc. Federaţia şi cluburile membre vor contesta în justiţie această Adunare ilegală organizată sub patronajul ministrului Novak, dar cine va răspunde pentru haosul creat?”, precizează sursa citată.
Totodată, Alexandru Hălăucă precizează că soluţia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti se referă doar la cererea de suspendare a deciziei ministerului de a anula alegerile din 15 septembrie 2022, şi nu la anularea acesteia: „Apropiaţii domnului ministru care susţin că am pierdut în instanţe manipulează informaţiile în favoarea lor. În realitate, soluţia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal în dată de 5 aprilie 2023 vizează cererea de suspendare formulată de FRHG privind suspendarea Adunării Generale de alegeri din septembrie 2022 de către Ministerului Sportului şi în niciun caz nu vizează cererea de anulare a acestei hotărâri. Cererea de suspendare formulată de federaţie reprezintă o modalitate legală de suspendare a efectelor unui act administrativ, cu caracter temporar, până la momentul la care instanţa de judecată se pronunţă asupra cererii de anulare a respectivului act administrativ. Cu alte cuvinte, nicio instanţă nu a decis pe fond”.
„Cum se fac şi se vor face lucrurile în aşa zisa federaţie de hochei a lui Novak se vede din recenta „convocare la naţională” pentru o competiţie care nu are aprobarea FRHG aşa cum prevede legislaţia (regulamente şi statut FRHG), dar care este denumită pompos „Cupa Mondială de Hochei Universitar”. Aşa-zisa echipă a României convocată pentru acest eveniment nu are antrenor aprobat de Biroul Federal, aşa cum prevede Statutul. FRHG nu a trimis nicio convocare, convocarea fiind în sarcina FRHG, conform regulamentelor şi Statutului FRHG. În acest context CSA Steaua Bucureşti nu are niciun jucător. CSM Galaţi nu mai are contract cu jucătorul Szabo David, deci nici acest club nu are jucător convocat. Academia de care se vorbeşte în aşa zisul comunicat este finanţată de către Ungaria, iar evenimentul este ilegal organizat în numele României. Ne întrebăm cu ce tricouri ale echipei naţionale vor juca aceşti jucători şi sub ce steag? Scandalul în care a fost atrasă Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă este rezultatul ingerinţei politicului, reprezentat de UDMR, în activitatea sportivă, iar acest lucru va avea consecinţe foarte grave asupra sportului românesc”, se mai precizează în comunicatul semnat de Alexandru Hălăucă.
Attila Nagy, director în cadrul Academiei de Hochei a Ţinutului Secuiesc, a fost ales, joi, preşedinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, într-o Adunare Generală Extraordinară care a avut loc la Ministerul Sportului. Nagy a fost ales de reprezentanţii a 12 cluburi, în timp ce contracandidatul său, Ervin Miklos, a primit 4 sufragii, iar un vot a fost anulat.
Din cei 19 membri cu drept de vot, la Adunarea Generală au fost prezenţi 17 delegaţi ai cluburilor ASCS Gyergyoi HK, AJHG Harghita, CSM Odorheiu Secuiesc, CSHC Fenestela 68, ACS Felcsik SK, ACS Sapienţia U23, ASCS Hochei Gheorgheni, CSM VSK Miercurea Ciuc, CSŞ Gheorgheni, SC Miercurea Ciuc, CSŞ Miercurea Ciuc, CSM Corona Braşov, CSM Suceava, ACS Kiralypingvinek JK, Fox Gheorgheni, Dunărea Galaţi şi CSM Galaţi. Reprezentanţii CSA Steaua şi Sportul Studenţesc nu au fost prezenţi. La Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă sunt afiliate 77 de cluburi.
Preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Alexandru Hălăucă, a câştigat, la 15 septembrie, un nou mandat la conducerea instituţiei, fiind votat, în cadrul Adunării Generale de Alegeri, de 9 dintre cele 13 cluburi cu drept de vot. Contracandidatul său, preşedintele clubului Steaua Rangers, Valentin Dragomir, a primit 4 voturi.
Ulterior, Ministerul Sportului a luat decizia de suspendare a efectelor Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, în urma unor controale, această hotărâre fiind considerată de FRHG o „imixtiune” în treburile interne, deoarece există deja pe rolul instanţelor de judecată o contestaţie depusă de mai multe cluburi. Ulterior, federaţia a atacat în instanţă decizia Ministerului Sportului.
Ministrul Sportului, Eduard Novak, a convocat la 15 februarie o Adunare Generală Extraordinară a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, care a luat mai multe decizii, printre care şi convocarea unei Adunări Generale de alegeri.
Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a făcut o plângere penală pentru abuz în serviciu la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe numele ministrului Sportului, Eduard Novak, şi al unor funcţionari din minister, invocând prejudicii aduse FRHG în urma unor decizii precum organizarea unei Adunări Generale Extraordinare.
Plângerile penale ale FRHG au fost făcute pe numele ministrului Eduard Novak, directorului direcţiei juridice, Vicenţiu Dacian Stan, şi delegatului Ministerului Sportului la Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă, Cristian-Marius Sandu, şi vizează suspendarea Adunării Generale de alegeri din 15 septembrie şi convocarea de către minister a unei Adunări Generale Extraordinare, la care nu au fost chemaţi reprezentanţii federaţiei.
Ministerul Sportului a anunţat, la data de 27 ianuarie, pe site-ul său oficial, că 67 din cele 68 de federaţii sportive naţionale care au depus cerere vor primi finanţare pe anul 2023, singura excepţie fiind Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă (FRHG), care nu îndeplineşte condiţiile şi a fost declarată neeligibilă.
AGERPRES