Halterofilul kazah Nijat Rahimov (28 ani), campion olimpic la JO 2016 de la Rio la categoria 77 kg, a fost suspendat opt ani pentru încălcarea regulilor antidoping şi a fost deposedat de medalia de aur obţinută în Brazilia, a anunţat marţi Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS), scrie AFP, citat de Agerpres.
Campionul mondial în 2015 la categoria sa, el a fost vizat din ianuarie 2021 de o procedură demarată de Agenţia Internaţională de Testare (ITA), care a sesizat Oficiul antidoping al TAS, în cadrul unei investigaţii mai ample de dopaj.
Anul trecut, doi halterofili, kazahul Nijat Rahimov şi românul Dumitru Captari, au fost puşi sub acuzare pentru ”schimbarea unei probe de urină”, anunţa la începutul lui 2021 Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) pe site-ul său oficial.
Acuzaţia venea după ce, în urma raportului întocmit de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) în privinţa practicilor legate de dopaj în cadrul IWF, publicat în 2020, ITA (Agenţia Internaţională de Testare) a primit dosarul cazului intitulat ”Operaţiunea Săgeata” (Operation Arrow), iar după analiză a decis că s-a produs încălcarea regulamentului antidoping, prin schimbarea unei probe de urină între Dumitru Captari (România) şi Nijat Rahimov (Kazahstan), cărora le-a fost comunicată punerea sub acuzare, potrivit articolului 2.2 din Regulamentul antidoping al IWF. Fapta s-ar fi produs în 2016, iar sportivii au fost suspendaţi provizoriu.
La finele lunii februarie 2021, preşedintele CIO, Thomas Bach, avertizase responsabilii din haltere că în cazul în care vor exista în continuare responsabili controversaţi ai acestui sport şi podiumuri remaniate în ritmul controalelor antidoping pozitive, CIO va trebui „să se aplece asupra programului JO din 2024 de la Paris şi al viitoarelor Jocuri Olimpice”.
Dar, între timp, CIO a decis deja să reducă cotele pentru Paris-2024, eliminând patru probe şi lăsând doar 120 de halterofili angajaţi în concurs, faţă de 196 la Tokyo şi 260 la Rio-2016.
Sursa: Agerpres