Fotbal: Venituri record de 3,5 miliarde de euro pentru cluburile spaniole

Data:

Cluburile spaniole de fotbal au realizat venituri record de 3,5 miliarde de euro în campania 2022/2023, potrivit unui raport al firmei de consultanţă Deloitte, care evidenţiază dominaţia echipelor Real Madrid şi FC Barcelona, ambele cu încasări de peste 800 de milioane de euro, informează EFE.

Campioana en titre a Spaniei şi Europei, Real Madrid, ocupă primul loc în clasamentul mondial al cluburilor cu cele mai mari venituri, cu 831,4 milioane de euro în 2022/2023, în timp ce FC Barcelona a realizat la rândul ei venituri de 800,1 milioane în sezonul respectiv, în condiţiile în care venitul mediul al celorlalte 18 cluburi din La Liga s-a ridicat la 106 milioane euro.

Potrivit Deloitte, s-a înregistrat o scădere de 8% a veniturilor din televiziune – în mare parte atribuită performanţei mai scăzute a cluburilor spaniole în Liga Campionilor 2022/2023, deşi balanţa generală a fost compensată prin îmbunătăţirea veniturilor în zilele de meci (+131 milioane euro, 32%) şi a veniturilor comerciale (+274 milioane euro, 29%).

În sezonul 2022/23, costurile salariale ale cluburilor din La Liga au crescut cu 5%, până la 2,5 miliarde de euro (în medie cu 125 de milioane de euro), iar raportul salariu/venituri a scăzut uşor la 70% (2021/2022: 73%).

„Deşi majoritatea cluburilor din La Liga au generat profituri operaţionale, liga în ansamblu a înregistrat pierderi operaţionale totale de 45 de milioane de euro în 2022/2023, afectate de FC Barcelona, care a înregistrat pierderi operaţionale de 206 de milioane de euro”, explică Deloitte în raportul său.

„Deşi pierderile din exploatare au fost relativ stabile comparativ cu 2021/2022, rezultatele înainte de impozitare s-au îmbunătăţit semnificativ, cu profituri de 400 de milioane de euro (faţă de pierderi de 100 de milioane de euro în 2021/2022). La aceasta au contribuit o îmbunătăţire de 300 de milioane de euro a rezultatului net al negocierilor cu jucătorii şi 600 de milioane de euro credite excepţionale (o reducere de 11% faţă de anul precedent). Impactul acestor rezultate a fost atenuat de costul de amortizare al jucătorilor achiziţionaţi, care a depăşit beneficiile din vânzarea de jucători, deşi cu o marjă mai restrânsă decât în sezonul precedent”, se mai spune în raport.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Serviciul meteorologic francez prognozează temperaturi mai mari decât normalul pe durata JO de la Paris

Serviciul meteorologic francez, Meteo-France, a anunţat, vineri, că "temperaturile vor fi mai mari decât media normală" în Franţa...

Puşcaş – Încă putem scrie istorie, sper să fim cât mai productivi

Fotbalistul echipei naţionale a României, George Puşcaş, a declarat, joi, într-un interviu, că prima reprezentativă a României, calificată...

Verstappen (Red Bull), cel mai rapid în sesiunea de antrenamente libere la MP al Austriei

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull), campionul mondial en-titre, a fost cel mai rapid vineri în sesiunea de...

EURO 2024: Nicio echipă nu este mai bună ca noi, crede spaniolul Nico Williams

Spania, singura echipă cu punctaj maxim şi fără gol încasat la EURO 2024, abordează cu încredere duelul cu...