Premier League a decis, joi, într-o reuniune la Londra, introducerea de formă experimentală a unui plafon de cheltuieli cu salariile care nu pot depăşi 85% din veniturile clubului, scrie EFE.
Conform acestei noi reguli, care nu este însă obligatorie, începând cu sezonul viitor, 2024-2025, cluburile nu vor putea cheltui cu personalul lor mai mult de 85% din venitul lor anual şi soldul net după vânzarea/cumpărarea de jucători. Această nouă iniţiativă se va numi ”Squad Cost Rules” (SCR), adică nişte ”norme cu costul echipei”.
”Acest lucru va permite ligii şi cluburilor să evalueze sistemul, inclusiv echivalentul noilor reglementări financiare ale UEFA. Sistemul îşi propune să îmbunătăţească şi să păstreze sustenabilitatea financiară şi competitivitatea echilibrată a Premier League şi oferă în plus un salt pentru aspiraţiile cluburilor, facilitarea alinierii la alte competiţii şi sprijinirea competitivităţii cluburilor în competiţiile UEFA”, a precizat Premier League într-un comunicat.
Cluburile au convenit, de asemenea, introducerea tot sub formă experimentală a ”Top of Bottom Anchoring Rules” (TBA), o regulă ce limitează cheltuielile cluburilor în funcţie de veniturile pe care le obţine.
În practică, acest lucru ar însemna că, dacă echipa cu cele mai mici venituri din Premier League ar încasa 100 de milioane de lire sterline la sfârşitul sezonului, aceasta ar fi înmulţită cu un coeficient, pe care presa engleză îl situează la cinci, iar cele 500 milioane lire sterline ar fi limita totală de cheltuieli a clubului.
Pe lângă aceste măsuri, se menţine şi criteriul de fair play financiar, care permite pierderi de 105 milioane de lire sterline în trei ani consecutivi şi care nu a fost încă actualizat, va continua, în ciuda faptului că aceste cifre au fost determinate în 2013, iar inflaţia a crescut de atunci cu mai mult de 30%.
AGERPRES