Amnesty International a cerut FIFA, într-o scrisoare deschisă, să ofere compensaţii pentru „lucrătorii migranţi exploataţi” în Qatar pe şantierele Cupei Mondiale de fotbal 2022, informează agenţia Belga, scrie Agerpres.
„Victimele încălcărilor odioase ale drepturilor omului comise cu ocazia Cupei Mondiale FIFA 2022 din Qatar merită să li se facă dreptate”, a declarat Amnesty, care a donat FIFA tricouri de fotbal concepute special concepute pentru această ocazie. Tricourile au fost expuse la muzeul oficial al FIFA din Elveţia. Ele ilustrează hainele de lucru albastre şi vestele galbene fluorescente purtate de lucrătorii migranţi.
FIFA le-a primit împreună cu scrisoarea cu câteva zile înainte de conferinţa sa anuală, care va avea loc în 16 martie în Rwanda. Un milion de persoane din 190 de ţări au semnat petiţia prin intermediul platformei Avaaz.
„Concret, propunem un plan şi un calendar de despăgubire a victimelor”, a explicat şeful departamentului de justiţiei economică şi socială la Amnesty International, Steve Cockburn. „Aceşti muncitori au fost maltrataţi pentru a face posibil o Cupă Mondială ce a adus miliarde de dolari pentru FIFA, dar care a venit cu un cost uman sub forma unor familii îndatorate sau a unor rude decedate”, a afirmat el.
Bieta Andemariam, director juridic al organizaţiei Avaaz, a afirmat că opinia publică mondială recunoaşte nedreptatea gravă comisă împotriva lucrătorilor din Qatar: „Oamenii cer ca FIFA să redistribuie o parte din miliardele de dolari câştigate prin transpiraţia, sângele şi viaţa a sute de mii de victime”.
Cu puţin înaintea turneului organizat în noiembrie şi decembrie 2022, FIFA a promis înfiinţarea unui fond de ajutorare pentru muncitorii implicaţi. Dar, potrivit Amnesty, FIFA încă nu s-a angajat să folosească acest fond pentru a oferi sprijin direct lucrătorilor. Până în prezent, ea nu ar fi oferit detalii suplimentare cu privire la funcţionarea acestui fond.
Scrisoarea deschisă cere de asemenea FIFA să colaboreze cu Qatar pentru a se asigura că propriul său sistem de compensare este accesibil de la distanţă lucrătorilor ce au părăsit deja ţara şi familiilor celor care au murit în îndeplinirea datoriei. AGERPRES