Federaţia Română de Rugby susţine că au fost urmaţi ”corect” toţi paşii necesari în legătură cu eligibilitatea lui Jason Tomane, într-un comunicat publicat pe site-ul său oficial, prin care dezminte unele relatări ”eronate” din presa internaţională, potrivit Agerpres.
”Conform legislaţiei române, pentru a obţine o viză de şedere valabilă pentru ţara noastră, solicitantul trebuie să aplice din afara ţării. Ca şi în cazul tuturor chestiunilor de eligibilitate, speţa a fost luată în considerare de către Comisia de Regulamente a World Rugby, care a luat act şi a susţinut circumstanţele excepţionale care au dus la situaţia ca jucătorul să se afle în afara ţării mai mult decât timpul permis, în timp ce aceste circumstanţe, în afara controlului jucătorului, au extins procesul de solicitare a vizei de către sportiv”, se arată în comunicat.
Federaţia susţine pe deplin procedurile puse în aplicare de World Rugby pentru a proteja integritatea jocului internaţional şi afirmă că ”este regretabil” că presa din Spania a difuzat ştirea fără a verifica faptele în prealabil.
Preşedintele FRR, Alin Petrache, declara la finalul lunii martie pentru AGERPRES că naţionala României nu se află în pericol de a fi sancţionată de forul internaţional ca în precedenta campanie de calificare, la Cupa Mondială din 2019, pentru folosirea unui jucător neeligibil.
Petrache a precizat că forul pe care îl conduce a parcurs toţi paşii impuşi de regulamentul federaţiei internaţionale în ceea ce îi priveşte pe jucătorii neozeelandezi Jason Tomane şi Hinckley Vaovasa, după ce presa portugheză scrisese despre posibile nereguli în cazul celor doi.
„Păi crede cineva că după ce am avut probleme data trecută am mai putea avea altele acum? Din punctul nostru de vedere cei doi jucători sunt eligibilizaţi corect. Am parcurs toţi paşii pe care trebuie să-i fac o federaţie pentru a eligibiliza un jucător. Din punctul nostru de vedere ambii jucători sunt 110% eligibili să joace pentru România. Repet, am urmat tot ceea ce înseamnă paşi de urmat ai regulamentului federaţiei internaţionale. Nu avem dubii, nu există niciun risc”, declara Petrache pentru AGERPRES.
În 2018, România a fost penalizată cu retragerea a 30 de puncte în clasamentul zonei Europa pentru folosirea unui jucător neeligibil, Sione Faka’osilea, care evoluase pentru reprezentativa de rugby în VII a Tonga. După acea sancţiune, „stejarii” au pierdut primul loc, care-i ducea la CM 2019 din Japonia, în favoarea Rusiei.
Spania obţinuse calificarea la Cupa Mondială din 2023 pe teren, pentru prima oară după 1999, prin clasarea pe locul al doilea în Rugby Europe Championship, dar a fost descalificată pentru faptul că l-a utilizat pe Gavin van den Berg, care este de origine sud-africană, în două meciuri din preliminarii.
World Rugby, instanţa mondială a sportului cu balonul oval, a lansat o anchetă, după ce România a depus o plângere legată de eligibilitatea lui van den Berg. ”Stejarii”, care s-au clasat pe locul al treilea în clasament, ratând calificarea directă la Cupa Mondială de anul viitor, au devenit principalii beneficiari ai descalificării Spaniei, în timp ce Portugalia va participa în noiembrie la un baraj de calificarea la CM 2023.
Spania a făcut apel vineri împotriva deciziei Federaţiei internaţionale de rugby de a exclude naţionala acestei ţări de la Cupa Mondială din Franţa.
Sursa: Agerpres