Federaţia Iraniană de Șah, surprinsă de decizia sportivei Sara Khademalsharieh de a nu purta hijab

Data:

Federaţia iraniană de şah s-a declarat surprinsă de decizia şahistei Sara Khademalsharieh, care a apărut fără vălul islamic la Cupa Mondială care se desfăşoară în Kazahstan, scrie EFE, citată de Agerpres.

Preşedintele Federaţiei, Hasan Tamini, a spus că „nu se aştepta” ca sportiva să-şi îndepărteze vălul „pentru că a participat la turnee anterioare respectând legile ţării sale”, potrivit agenţiei iraniene de ştiri Fars.

Tamini a mai precizat însă că Khademalsharieh, în vârstă de 25 de ani, nu a participat la Mondial prin intermediul Federaţiei iraniene, ci „în mod independent”.

O şahistă iraniană a participat la un turneu internaţional fără hijab, potrivit relatărilor din media, cea mai recentă dintr-o serie de sportive iraniene care s-au prezentat la competiţii fără acest obiect vestimentar de la începutul protestelor antiguvernamentale, transmitea marţi Reuters.

Iranul a fost cuprins de demonstraţii împotriva conducerii clericale a ţării, de la jumătatea lunii septembrie, după ce tânăra iraniană kurdă Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în timp ce se afla în custodia poliţiei moravurilor care o reţinuse pentru „ţinută nepotrivită”.

Ziarele iraniene Khabarvarzeshi şi Etemad au scris luni că Sara Khadem a concurat la Campionatele Mondiale de şah rapid şi blitz din Almatî (Kazahstan), fără hijab – obligatoriu conform codurilor vestimentare stricte ale Iranului.

Fotografiile publicate de ambele ziare păreau să o prezinte fără eşarfă pe cap în timpul competiţiei. De asemenea, Khabarvarzeshi a publicat o imagine cu sportiva purtând eşarfă pe cap, fără a preciza însă dacă fotografia fusese surprinsă la acelaşi eveniment.

Nu a existat niciun comentariu pe pagina de Instagram a lui Khadem cu privire la competiţie sau la relatările din presă, iar ea nu a răspuns imediat la un mesaj direct adresat de Reuters.

Khadem, născută în 1997 şi cunoscută şi sub numele Sarasadat Khademalsharieh, se situează pe poziţia 804 la nivel mondial, conform site-ului Federaţiei Internaţionale de Şah. Pe site-ul campionatului, care se desfăşoară între 25 şi 30 decembrie, ea figurează ca participantă atât în competiţiile de şah rapid cât şi de şah blitz.

Protestele marchează una dintre cele mai îndrăzneţe provocări pentru conducerea din Iran de la revoluţia din 1979, la acestea participând iranieni din toate categoriile sociale.

Un rol proeminent a fost jucat de femei, care şi-au îndepărtat şi în unele cazuri şi-au dat foc hijab-urilor, protestatarii fiind încurajaţi de ceea ce au luat drept dovezi de susţinere din partea sportivilor iranieni, atât de sex feminin cât şi masculin.

În octombrie, alpinista iraniană Elnaz Rekabi a concurat în Coreea de Sud fără hijab, spunând mai târziu că a făcut acest lucru fără intenţie.

În noiembrie, o arcaşă iraniană a declarat că nu a observat că i-a căzut hijab-ul în timpul unei ceremonii de premiere la Teheran, după ce un videoclip a părut să o prezinte lăsându-şi eşarfa să cadă, un gest considerat, de asemenea, pe scară largă, o dovadă de susţinere faţă de protestatari.

În comentariile publicate de presa de stat în noiembrie, ministrul adjunct al Sportului, Maryam Kazemipour, a declarat că unele sportive iraniene au acţionat împotriva normelor islamice şi ulterior şi-au cerut scuze pentru faptele lor.

Autorităţile iraniene au aplicat măsuri dure împotriva protestelor, pe care le-au calificat drept revolte iniţiate de adversari străini.

Potrivit agenţiei Human Rights Activists News Agency (HRANA), 507 protestatari au fost ucişi până joi, inclusiv 69 de minori. De asemenea, 66 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi. Autorităţile au declarat că până la 300 de persoane au fost ucise, inclusiv membri ai forţelor de securitate.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Principele Radu: Aţi dovedit că Federaţia de Tir cu Arcul are prezent, dar mai ales viitor

Alteţa Sa Regală Principele Radu i-a primit luni, la Palatul Elisabeta, pe reprezentanţii Federaţiei Române de Tir cu...

Fotbal: Selecţionerul Kosovo, Franco Foda, afirmă că ”respectul este mai important decât rezultatul” de la Bucureşti

Selecţionerul echipei Kosovo, germanul Franco Foda, a declarat că o posibilă decizie a UEFA împotriva formaţiei sale, după...

Fotbal: Uruguayanul Bentancur (Tottenham), suspendat şapte meciuri după o remarcă rasistă la adresa coechipierului Son

Mijlocaşul uruguayan Rodrigo Bentancur, coleg cu românul Radu Drăguşin la Tottenham Hotspur, has a fost suspendat pentru şapte...

Fotbal: Antrenorul Loew ar reveni în activitate dacă ar primi o ofertă ”incitantă” din partea unei naţionale

Fostul selecţioner al naţionalei de fotbal a Germaniei, Joachim Loew, a declarat că s-ar întoarce la antrenorat dacă...