Depresia post-olimpică este încă un subiect tabu şi potrivit experţilor există un număr mare de cazuri neraportate printre participanţi după eveniment, scrie DPA.
”Este celebrul model aisberg. Vedeţi câţiva oameni care vorbesc despre asta, dar nu vezi majoritatea”, a spus psihologul Marion Sulprizio.
Potrivit expertei de la Universitatea Germană de Sport din Koln, există multe opţiuni care pot ajuta la prevenirea ca sportivii să se afle într-o situaţie dificilă după Jocurile Olimpice.
”Psihologia şi psihologia sportului au multe de oferit şi de făcut muncă preventivă. Este important ca sportivii să se pregătească mental pentru ceea ce va urma”, a adăugat Sulprizio. ”Programele sunt acolo. Utilizarea lor nu este încă optimă, există loc de îmbunătăţire”, a mai spus ea.
Din ce în ce mai des sportivii vorbesc despre problemele lor mentale după Jocurile Olimpice, dar probabil şi mai mulţi evită aceste discuţii.
”Tema depresiei post-olimpice este un subiect tabu pentru mulţi sportivi. Dar acesta este cazul multor boli psihice. Frica de stigmatizarea este uriaşă”, a mai spus Sulprizio.
Subiectul a intrat în atenţia publicului când multiplul campion olimpic Michael Phelps a vorbit despre depresia post-Jocuri. Înotătorul american a dezvăluit că a dus o luptă după încheierea fiecărei olimpiade, începând după Atena 2004.
Phelps, în special, arată că şi campionii veterani pot fi afectaţi, dar debutanţii par să fie deosebit de expuşi.
”Sportivii care concurează pentru prima dată la Jocurile Olimpice cad într-o gaură destul de repede”, a spus Ulli Knapp, antrenorul săritoarei germane în lungime Malaika Mihambo. ”Sportivii mai experimentaţi ştiu la ce să se aştepte, în timp ce nou-veniţii sunt adesea de-a dreptul copleşiţi de evenimentul uriaş, precum Jocurile Olimpice”, a adăugat Knapp.
AGERPRES
[…] Sursa: Sportalert.ro […]