Conducerea FRR: Ministrul Eduard Novak duce mai departe planul de a deposeda rugbyul de Stadionul Arcul de Triumf

Data:

Conducerea Federaţiei Române de Rugby susţine, într-un comunicat de presă publicat miercuri pe site-ul oficial, că ministrul Eduard Novak îşi duce mai departe planul de a deposeda rugbyul românesc de Stadionul Arcul de Triumf, pe care doreşte să-l administreze printr-un Complexul Sportiv Naţional, potrivit Agerpres.

„Biroul Federal al FRR ia poziţie faţă de decizia Ministerului Sportului de a înfiinţa Complexul Sportiv Naţional Arcul de Triumf. În loc de sprijin pentru pregătirea în linişte a Cupei Mondiale, ministrul Novak îşi duce mai departe planul de a deposeda rugbyul de stadionul său legendar. Federaţia Română de Rugby consideră că înfiinţarea Complexului Sportiv Naţional Arcul de Triumf, care este adusă din nou în discuţie în aceste zile, este doar primul pas prin care Ministerul Sportului va prelua şi va administra după bunul plac baza sportivă, fără să ţină cont de necesităţile sportului cu balonul oval şi de istoria acestei arene. Toate acestea se întâmplă când România a fost confirmată ca participantă la Cupa Mondială de Rugby, fiind singura echipă masculină reprezentativă a ţării noastre care ia parte la un eveniment global”, se precizează în comunicatul citat.

Conducerea FRR este convinsă că luarea sa de poziţie nu va produce efecte, dar susţine că îşi rezervă „dreptul de a lupta împotriva acestui abuz prin orice fel de mijloace, începând de la acţiuni în instanţă, continuând cu acţiuni de protest ale echipelor care vor fi văduvite de a folosi stadionul legendar şi până la campanii de strângere de semnături din partea românilor”.

Oficialii federaţiei susţin că administrarea arenei de către Ministerul Sportului este în antiteză cu declaraţiile şi acţiunile lui Eduard Novak privind descentralizarea.

„Nu ştim care sunt interesele şi care este motivul real pentru care Ministerul Sportului îşi doreşte cu orice preţ să administreze un complex sportiv, în condiţiile în care angajaţii săi reclamă condiţiile de muncă, schema subdimensionată de personal şi salarizarea, iar raportul Curţii de Conturi arată clar că această entitate nu poate gestiona astfel de stabilimente. Acest demers al ministrului Novak este în antiteză cu alte acţiuni recente ale sale în care vorbeşte despre descentralizare. De aceea, dorim să îi adresăm public domnului ministru o întrebare simplă: câte terenuri de sport a reabilitat sau construit de când este în funcţie? Aşteptăm şi la această întrebare un răspuns din partea domnului ministru, aşa cum aşteptăm, de peste un an, răspunsuri la multe dintre întrebările adresate legate de situaţia Stadionului Naţional de Rugby Arcul de Triumf. Răspunsurile domniei sale de până acum, destul de evazive şi ele, s-au dovedit a nu fi exact cum le-a prezentat dânsul”, se arată în comunicat.

„Declaraţia pe care domnul ministru a făcut-o că ‘rugbyul are prioritate’, având în vedere că trăim în ţara în care un ministru alege să nu respecte documentele ministerului pe care îl conduce, nu poate să ne ofere nicio certitudine privind viitorul rugbyului românesc pe această arenă sportivă şi nici nu ne conferă un climat de linişte şi siguranţă în pregătirea celei mai importante competiţii sportive la care România va participa în 2023, Cupa Mondială. Încheiem cu speranţa că nu vom ajunge să pregătim Cupa Mondială aşa cum am început procesul de calificare, prin mall-uri sau pe terenuri improprii şi că rugbyul românesc va fi susţinut pentru a putea reprezenta cu mândrie şi onoare România. Într-un moment ca acesta avem nevoie de sprijinul şi ajutorul tuturor, suporteri şi autorităţi la cel mai înalt nivel, şi sperăm că, însuşi premierul României, Nicolae Ciucă, va analiza acest caz, asigurându-se de respectarea actelor semnate între cele două instituţii, Ministerul Sportului şi Federaţia Română de Rugby, pentru a îndrepta legal şi moral situaţia Stadionului Naţional de Rugby Arcul de Triumf, redând FRR dreptul de folosinţă gratuită”, se mai menţionează în comunicat.

Stadionul Arcul de Triumf, realizat de Compania Naţională de Investiţii în cadrul proiectului organizării la Bucureşti a Campionatului European de fotbal, a reprezentat încă de la finalizarea sa un motiv de dispută între Federaţia Română de Rugby (FRR) şi Ministerul Sportului.

FRR susţine că arena, care a costat 37 de milioane de euro, trebuie să îi revină în folosinţă gratuită pentru 49 de ani, aşa cum prevăd documentele semnate înainte de predarea fostului stadion pentru modernizare. De partea cealaltă, ministerul precizează că a preluat stadionul în administrare pentru ca acesta să fie folosit de toate disciplinele sportive, nu doar de rugby.

De la finalizarea lucrărilor, mai multe cluburi de fotbal printre care FCSB, FC Rapid şi Dinamo şi-au arătat dorinţa de a juca pe noul Stadion Arcul de Triumf. Până acum au evoluat pe arenă doar echipele naţionale de rugby şi fotbal la diverse categorii de vârstă.

Anul trecut, Eduard Novak a explicat că Ministerul Sportului nu poate încasa bani din chiria arenei şi că pentru a face acest lucru este nevoie ca Stadionul Arcul de Triumf să fie transformat în Complex Sportiv Naţional. În acest sens, ministerul are nevoie de o Hotărâre de Guvern.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fotbal: Oţelul Galaţi, în finala Cupei României

Oţelul Galaţi s-a calificat în finala Cupei României la fotbal, joi seara, după ce a învins-o pe Universitatea...

Tenis: Casper Ruud, în sferturi la Barcelona

Jucătorul norvegian de tenis Casper Ruud (6 ATP, favorit nr. 3) s-a calificat joi în sferturile de finală...

Scrimă: Fiul lui Mihai Covaliu, Vlad, campion mondial de juniori la sabie

Sportivul român Vlad Covaliu (CS Dinamo Bucureşti) a cucerit medalia de aur în proba individuală de sabie a...

Handbal feminin: România, în grupă cu Muntenegru, Cehia şi Serbia la EURO

Selecţionata României a fost repartizată în Grupa B, alături de echipele Muntenegrului, Cehiei şi Serbiei la Campionatul European...