Comitetul Olimpic Internațional face apel la istorie, care va demonstra ”cine face mai mult pentru pace”

Data:

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), a cărui poziţie în favoarea reintegrării sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţii a stârnit un val de reacţii negative, a făcut apel la „istorie”, care va demonstra „cine face mai mult pentru pace”, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Într-o actualizare a documentului „Întrebări şi răspunsuri” pe această temă, în care îşi expune periodic poziţia şi răspunde criticilor pe care le primeşte, forul olimpic internaţional se întreabă: „Poziţia actuală a CIO îl plasează de partea greşită a istoriei?”.

Şi tot CIO răspunde: „Nu. Istoria va arăta cine face mai mult pentru pace. Cei care încearcă să menţină liniile de comunicare deschise sau cei care vor să se izoleze şi să divizeze? CIO şi Mişcarea Olimpică au demonstrat acest lucru cu succes în trecut. Iar exemple recente sunt ceea ce am făcut între Coreea de Sud şi Coreea de Nord, în relaţia dintre Israel şi Palestina, cu Kosovo şi multe altele”.

„Înţelege-ţi reacţia la poziţia CIO?”, se întreabă forul olimpic. „Au existat câteva declaraţii care au arătat îngrijorare, în special din partea unor ţări baltice şi a altora. Dar, din păcate, ce nu au abordat a fost chestiunea drepturilor omului. În acest sens, nu avem niciun răspuns. Dar asta nu înseamnă că nu luăm în considerare declaraţiile”.

„Dar, în cele din urmă, nu este de competenţa guvernelor să decidă cine participă la competiţiile sportive, pentru că acesta ar fi finalul competiţiilor internaţionale, al Campionatelor Mondiale şi al Jocurilor Olimpice în maniera în care le cunoaştem. Dar căutăm o variantă prin care să facem dreptate sportului, iar misiunea sportului este de a unifica, nu de a contribui la confruntări”, a precizat CIO.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat în decembrie că sportivilor din Rusia şi Belarus, cărora le-a fost interzisă participarea la calificările europene din cauza invaziei armatei ruse în Ucrainei, li s-ar putea permite să-şi câştige locurile pentru Paris-2024 prin intermediul calificărilor asiatice.

În cazul în care vor obţine calificarea pentru JO 2024, ruşii ar urma să concureze la Paris ca sportivi neutri, fără drapelul sau imnul lor.

Decizia a fost urmată de apeluri venite din mai multe ţări pentru ca sportivi ruşi şi belaruşi să fie excluşi de la Jocurile Olimpice din 2024.

Ucraina, care s-a angajat să lanseze o campanie împotriva participării Rusiei la competiţia de la Paris, a ameninţat că va boicota Jocurile Olimpice din 2024, dacă sportivilor ruşi şi belaruşi li se va permite să concureze.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Principele Radu: Aţi dovedit că Federaţia de Tir cu Arcul are prezent, dar mai ales viitor

Alteţa Sa Regală Principele Radu i-a primit luni, la Palatul Elisabeta, pe reprezentanţii Federaţiei Române de Tir cu...

Fotbal: Selecţionerul Kosovo, Franco Foda, afirmă că ”respectul este mai important decât rezultatul” de la Bucureşti

Selecţionerul echipei Kosovo, germanul Franco Foda, a declarat că o posibilă decizie a UEFA împotriva formaţiei sale, după...

Fotbal: Uruguayanul Bentancur (Tottenham), suspendat şapte meciuri după o remarcă rasistă la adresa coechipierului Son

Mijlocaşul uruguayan Rodrigo Bentancur, coleg cu românul Radu Drăguşin la Tottenham Hotspur, has a fost suspendat pentru şapte...

Fotbal: Antrenorul Loew ar reveni în activitate dacă ar primi o ofertă ”incitantă” din partea unei naţionale

Fostul selecţioner al naţionalei de fotbal a Germaniei, Joachim Loew, a declarat că s-ar întoarce la antrenorat dacă...