CIO nu are planuri urgente de ridicare a suspendării sportivilor din Rusia şi Belarus

Data:

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) nu are planuri urgente de ridicare a suspendării sportivilor din Rusia şi Belarus, chiar dacă procesul de calificare pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris intră în plină desfăşurare de anul viitor, a anunţat forul olimpic, citat de Reuters și Agerpres.

CIO a transmis îndrumări pentru organele de conducere ale sportului internaţional în februarie de a elimina din competiţie sportivii din Rusia şi Belarus, ţară pe care Moscova a folosit-o ca zonă cheie pentru a declanşa pe 24 februarie invadarea Ucrainei, pe care Rusia o numeşte ”operaţiune specială”.

Vorbind în prima zi a reuniunii Comitetului Executiv al CIO, purtătorul de cuvânt Mark Adams a declarat că nu a avut loc nicio schimbare privind sancţiunile puse în aplicare de la începutul războiului din Ucraina, în ciuda Jocurilor de la Paris care vor începe peste un an şi jumătate.

”Acum nu este momentul să ridicăm sancţiunile sportivilor din Rusia şi Belarus. Aceste sancţiuni rămân în vigoare. În cele din urmă, sunt câteva speculaţii (privind momentul ridicării sancţiunilor) … dar sunt mulţi factori pentru moment. Suntem încă departe de Jocuri, dar desigur calificările urmează să înceapă curând. Trebuie să vedem cum merg lucrurile. Este o schimbare rapidă, adesea o schimbare de la zi la zi acolo. Sancţiunile rămân în vigoare deocamdată. Nu aş vrea să comentez despre stadiul de calificare a sportivilor pentru Paris.”, a spus Adams.

În anumite sporturi, calificările pentru JO 2024 au început deja, dar majoritatea sporturilor au prevăzute calificările continentale sau globale în următoarele 18 luni.

Un total de 32 discipline sportive sunt incluse în programul Olimpiadei de la Paris, unde sunt aşteptaţi să se califice peste 10.000 de sportivi.

În timp ce poziţia CIO s-ar putea schimba în viitor, unele federaţii internaţionale au precizat clar că singura modalitate de a restabili Rusia şi Belarus în sportul lor ar fi retragerea trupelor ruseşti din Ucraina.

”Acest lucru este destul de simplu. Plecaţi din Ucraina”, a spus preşedintele World Athletics, britanicul Sebastian Coe, săptămâna trecută.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Liga spaniolă anchetează noi manifestări rasiste împotriva lui Vinicius Junior

Liga spaniolă de fotbal a anunţat deschiderea unei anchete după noi remarci rasiste la adresa atacantului brazilian al...

Ministerul Sportului desfăşoară pe timpul vacanţei şcolare a treia ediţie a proiectului Hercules

Ministerul Sportului a anunţat, luni, într-un comunicat de presă remis Agerpres, că pe timpul vacanţei şcolare din această...

Naţionala U20 are meciuri cu Portugalia şi Norvegia în luna martie

Echipa naţională de fotbal U20 a României va disputa în luna martie două meciuri amicale cu Portugalia şi...

Real Madrid se solidarizează cu victimele cutremurului din Siria şi Turcia

Clubul Real Madrid şi-a manifestat "profunda consternare şi solidaritate" cu Siria şi Turcia după puternicul seism care a...