Ciclism: Ediţia a 56-a a Turul României ia startul de la Deva, cu un pluton de 26 de echipe

Data:

Ediţia a 56-a a Turului ciclist al României reuneşte 150 de rutieri de la 26 de echipe, dintre care şase româneşti, şi se va desfăşura în perioada 14-18 august, pe un traseu de 807 km, împărţiţi în cinci etape, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Cătălin Sprinceană, luni, într-o conferinţă de presă online.

”Mica Buclă” din 2024 cuprinde cinci etape, iar traseul parcurge de această dată zone şi obiective turistice importante precum Cetăţile Deva şi Alba Carolina, staţiunea turistică Păltiniş, Curtea Domnească din Târgovişte, Turnul Chindiei, dar şi obiective din centrul Capitalei.

Turul României va include şi curse destinate copiilor, cu prilejul unor evenimente organizate la Alba Iulia, Cristian (Braşov), locul de naştere al multiplului campion naţional Emil Dima, Târgovişte şi Bucureşti.

”Nu e uşor, încercăm cumva să penetrăm şi dincolo de ceea ce se vede în teren. Încercăm să ajungem la fiecare român şi bineînţeles la susţinătorii din afara ţării, pentru că avem echipe din străinătate şi prin platformele TV ne bucurăm să  continuăm parteneriatul cu TVR, care este alături de noi la fiecare eveniment major pe care îl organizăm. În premieră vom avea live streaming şi transmisie live pe Digi Sport. Acesta este o veste importantă, Digi Sport, unul dintre cele mai importante canale sportive din România, va transmite live Turul României începând cu 14 august pe canalele sale. Pe TVR vom avea rezumate zilnice, practic vor fi concentrate de informaţii culese din ziua respectivă. În ce priveşte cursele pentru copii, ne aşteptăm să avem la start un total de 3.000 de copii, ceea ce cred că este foarte realizabil, dată fiind experienţa din 2022”, a spus Sprinceană.

Turul României 2024 are startul la Deva, unde festivităţile încep pe data de 13 august, cu evenimentul de prezentare a echipelor, în Piaţa Unirii. Tot de aici se dă startul a doua zi în prima etapă.

În ”Mica Buclă” şi-au anunţat deja participarea 26 de echipe din 14 ţări, cele mai cunoscute fiind cele continentale Groupama FDJ şi Astana. S-au înscris şase echipe din România, trei din Germania, câte două din Austria, Cehia, Olanda, Polonia şi Italia, câte o echipă din Kazahstan, USA, Franţa, Muntenegru, Bulgaria, Ungaria şi Croaţia. România va fi reprezentată la start de echipa naţională, două echipe continentale – Mentorise MLMsuperstars şi Vini Monzon – Savini Due OMZ, dar şi de trei echipe de club: Team Novak, UVT- Devron West Cycling Team şi Steaua Bucureşti.

Echipa României îi are în componenţă pe Cristian Răileanu, campionul naţional, Emil Dima, Cristian Pleşea, Mihnea Harasim, Andrei Cărbunărea, cel mai bine clasat român în Turul Sibiului (38), şi Tudor Căzăceanu, un debutant în ”Mica Buclă”.

Căzăceanu, prezent la conferinţa de presă, a spus că se va pune în slujba liderului echipei României, Cristian Răileanu: ”Fac ciclism de aproximativ nouă ani. Parcurg în jur de 20.000 km în fiecare an, atât la antrenamente cât şi la competiţii. Mă aflu la prima participare în Turul României şi este o adevărată mândrie pentru mine să pot reprezenta echipa naţională. Obiectivul nostru principal este victoria. Încercăm să lucrăm pentru campionul naţional, pentru Cristian Răileanu, să atingem acest scop. El s-a întors special din China pentru această competiţie şi consider că avem şanse destul de mari să atingem acest obiectiv. Cred că cea mai grea etapă este a 2-a, nu este o etapă foarte lungă, dar are o diferenţă de nivel de aproape 3.000 m şi cred că acolo se vor face diferenţele reale pentru clasamentul general”.

Programul Turului României 2024:

Etapa 1 (14 august): Deva – Vinţu de Jos – Sebeş – Vinţu de Jos – Alba Iulia (167,5 km)
Etapa 2 (15 august): Alba Iulia – Câlnic – Miercurea Sibiului – Gura Râului – Păltiniş (157,4 km)
Etapa 3 (16 august): Sibiu – Agnita – Cârţa – Sâmbăta de Sus – Poiana Mărului – Cristian (196,5 km)
Etapa 4 (17 august): Târgovişte – Moreni – Valea Lungă – Proviţa de Sus – Pucioasa – Vulcana Băi – Voineşti – Târgovişte (187,5 km)
Etapa 5 (18 august): Circuit în Bucureşti (98,4 km)

Etapa de la Bucureşti va începe la ora 10:00, cu startul şi sosirea la Biblioteca Naţională.

În 1934, ziarul ”Sportul Zilnic” a organizat prima competiţie ciclistă naţională, Turul României, supranumită şi ”Mica Buclă”, care a însumat atunci 1.000 km împărţiţi în şapte etape. Pentru că a fost organizată cu pauze – cea mai notabilă de 10 ani, între 1936-1946, competiţia a ajuns de-abia la ediţia 56, deşi au trecut 88 de ani de la lansare. Cursa a început să figureze în calendarul Uniunii Internaţionale de Ciclism din 2008.

În Turul României se acordă următoarele tricouri distinctive: galben (lider în clasamentul general), alb (lider în clasamentul tinerilor), roşu (lider în clasamentul sprinterilor), verde (lider în clasamentul căţărătorilor), albastru (lider în clasamentul românilor), gri (pentru cei mai buni în clasamentul pe echipe), alb cu buline roşii (pentru câştigătorul în clasamentul pe puncte) şi portocaliu (pentru câştigătorul de etapă). Tricourile sunt asigurate de fabrica Bellotto din Marghita.

Totalul premiilor se ridică la 18.237 de euro, câştigătorul urmând să primească 2.110 euro, al doilea clasat – 1.050 euro, iar ocupantul locului al treilea – 525 euro. Învingătorul unei etape va fi răsplătit cu 844 de euro.

Ediţia 2023 nu s-a disputat din cauza unor probleme de finanţare.

AGERPRES

Distribuie:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Principele Radu: Aţi dovedit că Federaţia de Tir cu Arcul are prezent, dar mai ales viitor

Alteţa Sa Regală Principele Radu i-a primit luni, la Palatul Elisabeta, pe reprezentanţii Federaţiei Române de Tir cu...

Fotbal: Selecţionerul Kosovo, Franco Foda, afirmă că ”respectul este mai important decât rezultatul” de la Bucureşti

Selecţionerul echipei Kosovo, germanul Franco Foda, a declarat că o posibilă decizie a UEFA împotriva formaţiei sale, după...

Fotbal: Uruguayanul Bentancur (Tottenham), suspendat şapte meciuri după o remarcă rasistă la adresa coechipierului Son

Mijlocaşul uruguayan Rodrigo Bentancur, coleg cu românul Radu Drăguşin la Tottenham Hotspur, has a fost suspendat pentru şapte...

Fotbal: Antrenorul Loew ar reveni în activitate dacă ar primi o ofertă ”incitantă” din partea unei naţionale

Fostul selecţioner al naţionalei de fotbal a Germaniei, Joachim Loew, a declarat că s-ar întoarce la antrenorat dacă...