Casian Cîdu: Aceste medalii reprezintă motivaţie şi încredere pentru următoarele concursuri

Data:

Sabrerul Casian Cîdu (CS Dinamo), protagonistul Campionatelor Europene de cadeţi şi juniori de la Tallinn, cu patru medalii câştigate (una de aur, două de argint şi una de bronz), a declarat că nu şi-a propus niciun obiectiv înainte de competiţia continentală pentru a evita să pună presiune pe umerii săi, anunță Agerpres.

Casian Cîdu a câştigat prima medalie la sabie individual cadeţi, după ce a fost învins în finală de maghiarul Oszkar Vajda, deşi a condus cu 11-6. Sabrerul ieşean a depăşit însă acel moment delicat şi a câştigat apoi alte trei medalii, inclusiv aurul la juniori în concursul pe echipe

”A fost un Campionat European foarte important pentru mine, mi-am dovedit singur că dacă muncesc şi sunt serios la antrenamente voi culege roadele la concurs. Aceste medalii reprezintă o motivaţie şi încredere pentru următoarele concursuri. Trebuie să muncesc şi mai mult pentru a reuşi să ating mai multe medalii. Sunt foarte fericit pentru colegii mei şi scrima românească pentru că am reuşit să aducem opt medalii de la aceste Campionate Europene. Nu am vrut să am aşteptări şi să pun presiune pe mine înaintea concursului, am vrut doar să-mi fac treaba şi să mă gândesc doar la ce trebuie să fac eu pe planşă. Toate sunt medalii muncite, dar dacă ar fi să aleg una, ar fi cea de bronz, pentru că a fost câştigată la o categorie mai mare, am reuşit să bat trăgători din ţări cu istoric foarte bun la scrimă şi cu rezultate foarte bune în urmă”, a spus Casian Cîdu într-o conferinţa de presă susţinută la Sala de Scrimă ”Ana Pascu” din Capitală.

Despre finala individuală de la cadeţi, Cîdu a explicat că ”a fost un blocaj psihic”. ”Nici eu şi nici antrenorul meu nu am ştiut să-l rezolvăm. Am încercat să nu mă supăr, să nu mă demoralizez după acea finală, pentru că ştiam că mai am trei probe şi trebuie să dau totul”, a subliniat Cîdu.

Peste o lună, cadeţii şi juniorii români vor lua parte la o nouă mare competiţie, Mondialele de la Plovdiv (1-9 aprilie).

”La Mondiale îmi propun acelaşi lucru, să-mi fac treaba, să nu am emoţii, să nu am presiune şi să fac ce ştiu eu mai bine. La Mondiale, nu vom avea probă pe echipe la cadeţi, aşa că voi trage la trei probe, individual cadeţi, individual juniori şi echipe juniori. Pentru moment visul meu este să ajung la lotul naţional de seniori şi pe viitor vreau să ajung la Campionatele Europene, Campionatele Mondiale şi în special la Olimpiadă. Îmi doresc foarte mult să ajung la Olimpiada din 2028 şi pentru asta voi munci cât de tare pot eu”, a adăgat Cîdu.

Radu Niţu (CSA Steaua), medaliat cu aur cu echipa de sabie la juniori, unul dintre favoriţi la individual, a cedat emoţiilor în proba individuală, dar şi-a condus apoi colegii la victorie în concursul pe echipe: ”Eu îmi doream medalia de aur la individual, eram favoritul nr. 1, locul doi în clasamentul mondial de juniori. Dar nu am putut să fac faţă emoţiilor şi mi-am pus singur beţe în roate la individual. Acolo în optimi, lipsa de concentrare şi emoţiile şi-au spus cuvântul. Apoi mi-am dorit foarte mult să mă revanşez faţă de mine, de colegii şi de antrenorii mei, am fost foarte motivat la echipe şi am reuşit să câştigăm”.

La Plovdiv, Niţu speră să depăşească rezultatele din 2022: ”Anul trecut am obţinut locul cinci la individual şi am fost vicecampion mondial cu echipa şi anul acesta îmi doresc să-mi depăşesc ambele performanţe sau măcar să le egalez. Faţă de 2022 am trecut de la un semn de întrebare la o certitudine, foarte mulţi adversari au început să mă cunoască şi a fost destul de greu să mă menţin acolo sus tot anul, pentru că nu am fost obişnuit”.

Irina Covaliu, antrenoarea echipei de sabie cadete, medaliată cu aur, şi-a lăudat copiii, Amalia, medaliată cu aur la echipe şi cu argint la individual, şi pe Vlad, medaliat cu aur la echipe juniori: ”Noi la vârsta lor nu aveam aceste perfomanţe internaţionale, mă bucur nespus pentru ei că au pornit de tineri să face aceste performanţe. Asta îi motivează şi le dă încredere că poartă un nume puternic pe spate şi probabil că pentru ei va fi puţin mai uşor să intre în competiţie, să o ducă la bun sfârşit. Şi faptul că sunt alături de ei, de mici, au crescut în sală, asta la dă mult mai multă încredere să reuşească atunci când este greu să doboare bariera de a nu se gândi că ceilalţi ar fi mai puternici decât ei. La început a fost greu să fiu şi antrenoare şi mamă, dar acum m-am obişnuit şi acum îmi doresc alături de copiii mei să facem parte dintr-o echipă foarte puternică şi la băieţi şi la fete, să putem lua acea medalie dorită la Olimpiadă, la echipe. Sunt nişte copii minunaţi şi vor să facă performanţă singuri, nu împinşi de noi de la spate şi asta e o mândrie pentru noi”.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a spus că nu a putut urmări în direct meciurile copiilor săi: ”Nu prea îi privesc la televizor, ca să nu am emoţii mari. Nu m-am uitat, mă uit după. Să ştiu deja scorul îmi e de ajuns. Dar e timp după aceea, sunt meciuri înregistrate. Sunt emoţii diferite şi e mai bine aşa să nu le transmiţi aceste emoţii copiilor, au destule emoţii ei acolo pe planşa de concurs în timpul meciului. Am ales să fac aşa, nu ştiu dacă pe viitor voi face altcumva, dar acum e bine aşa cum e”.

Amalia Covaliu, medaliată cu aur la sabie cadete pe echipe şi cu argint la cadete individual, a spus are mai multă încredere când este antrenată de mama ei: ”Mă simt foarte bine când ea e în spatele meu, îmi place să fie antrenoarea mea şi îmi dă foarte multă încredere. Eu mă gândesc că trebuie să merg pe drumul meu şi să fac ce pot eu mai bine, nu mă gândesc la ce au făcut părinţii mei. Eu merg pe drumul meu”.

Vlad Covaliu, campion european la sabie juniori cu echipa, a opinat că s-a obişnuit deja cu presiunea numelui tatălui său: ”Este o presiune în plus să ai numele unui campion olimpic pe spate, implicit tatăl meu, dar pot să spun că m-am obişnuit şi îmi place să port acest nume. Tatăl meu este un expert al scrimei, ştiu că este foarte implicat pentru noi, în toată activitatea noastră şi ne ajută foarte mult să progresăm şi să mergem mai departe”.

România a obţinut opt medalii (2-3-3) la Europenele de cadeţi şi juniori de la Tallinn, toate la sabie, dintre care cinci la cadeţi (1-3-1) – aur prin echipa feminină de sabie (Rosemarie Benciu, Amalia Covaliu, Anastasia Fusea, Alexandra Mitruş), argint prin echipa masculină de sabie (Casian Cîdu, Dacian Enache, Alexandru Eva şi Cristian Macovei), argint prin Amalia Covaliu la sabie feminin, argint prin Casian Cîdu la sabie masculin şi bronz prin Anastasia Fusea la sabie feminin. La Europenele de juniori, bilanţul a fost de trei medalii (1-0-2), aur prin echipa masculină de sabie (Casian Cîdu, Vlad Covaliu, Mihnea Enache şi Radu Niţu) şi bronz prin Amalia Stan la sabie feminin şi Casian Cîdu la sabie masculin.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Principele Radu: Aţi dovedit că Federaţia de Tir cu Arcul are prezent, dar mai ales viitor

Alteţa Sa Regală Principele Radu i-a primit luni, la Palatul Elisabeta, pe reprezentanţii Federaţiei Române de Tir cu...

Fotbal: Selecţionerul Kosovo, Franco Foda, afirmă că ”respectul este mai important decât rezultatul” de la Bucureşti

Selecţionerul echipei Kosovo, germanul Franco Foda, a declarat că o posibilă decizie a UEFA împotriva formaţiei sale, după...

Fotbal: Uruguayanul Bentancur (Tottenham), suspendat şapte meciuri după o remarcă rasistă la adresa coechipierului Son

Mijlocaşul uruguayan Rodrigo Bentancur, coleg cu românul Radu Drăguşin la Tottenham Hotspur, has a fost suspendat pentru şapte...

Fotbal: Antrenorul Loew ar reveni în activitate dacă ar primi o ofertă ”incitantă” din partea unei naţionale

Fostul selecţioner al naţionalei de fotbal a Germaniei, Joachim Loew, a declarat că s-ar întoarce la antrenorat dacă...