Carmencita Constantin (gimnastică) – Am visul că la JO 2024 aceşti copii vor face mai mult decât ne-am propus

Data:

Carmencita Constantin, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică (FRG), a declarat, pentru Agerpres, că are visul că gimnastele din lotul olimpic vor face la Jocurile Olimpice de la Paris mai mult decât şi-a propus ca obiectiv organizaţia pe care o conduce, şi anume calificarea în patru finale.

„Am visul că aceşti copii vor face la Paris mai mult decât ne-am propus, că vor avea o perioadă foarte bună, că îşi vor atinge cu adevărat vârful necesar de performanţă în perioada Jocurilor Olimpice. În rest, sunt convinsă şi ştiu cât de mult îşi doresc, cât de hotărâte sunt să fie unite, să se ajute, să se sprijine una pe alta şi să dea maximum posibil fiecare dintre ele. Toţi ne gândim şi la o medalie olimpică la Paris, categoric. Dar între a te gândi, a munci pentru o medalie olimpică şi a-ţi asuma un astfel de obiectiv este o distanţă. Noi ne-am uitat foarte atent la ce este în jur, la decalajul faţă de ‘galacticii’ Statelor Unite, care au valoare şi experienţă. Şi nu e numai cazul Statelor Unite, vedem Brazilia, Marea Britanie sau Italia. Aşa că suntem în situaţia în care adrenalina şi sângele de român poate face minuni. Concursul este concurs, important este să ne calificăm în cele patru finale pe care ni le-am asumat ca obiectiv… iar apoi, concursurile din finale sunt de la zero”, a spus preşedinta.

Gimnastele române au şanse de a participa în finala pe echipe, în două finale pe aparate şi în finala la individual compus, este de părere Carmencita Constantin.

„Şansele de a ne atinge obiectivul de calificare în patru finale le văd corect apreciate. În acelaşi timp, le văd cu emoţie, pentru că nu avem o tragere la sorţi extraordinară, se vede din documentele oficiale de la Jocuri că suntem în prima serie în competiţia de calificare pe echipe. Am fost totuşi arbitru internaţional şi n-aş putea să spun că este o tragere la sorţi care să nu ne dea noduri în stomac. Dar, prima serie are avantaje şi dezavantaje. Avantajul este că ele, ca sportive, nu văd nimic înaintea lor, adică nu au presiunea altor note. Apoi este dezavantajul că arbitrele sunt la începutul pixului pe tabletă şi că au timp să facă apoi analize. Deci suntem între… dar încărcaţi de emoţii pozitive”, a explicat ea.

Preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică a menţionat că pentru lotul olimpic calificarea la Paris nu a fost deloc una uşoară.

„Dacă ne gândim ce fel de ciclu olimpic a fost, din care doi ani au fost cu Covid, apoi că gimnastica a trecut prin telenovelele din media, care ne-au ‘ajutat’ clar să scoatem din circuit cea mai bună gimnastă a ţării în acel moment şi cel mai bun antrenor… pot spune că misiunea cea mai grea a fost să ţinem echipa pe loc şi să facă gimnastică. Pentru că fără sportive puteam să visăm noi obiective după obiective degeaba… fără sportive nu aveam echipă, nu aveam şanse. Însă am reuşit să ţinem echipa pe loc cu eforturi, iar fetele au realizat că au o şansă, iar aici un rol categoric l-a avut Nadia Comăneci. Nadia are o relaţie foarte apropiată cu fetele, ea le cunoaşte oscilaţiile şi ori de câte ori simte că este nevoie să intervină o face fără să îi ceară cineva acest lucru. Deci am avut nevoie de toată lumea care iubeşte gimnastica să dovedim că se poate obţine această calificare cu echipa”, a precizat preşedinta.

Sportivilor din lotul olimpic nu le-a lipsit nimic în pregătirea pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Paris, a afirmat oficialul FRG.

„La acest moment, făcând un bilanţ, pot spune că sportivilor olimpici de la gimnastică nu le-a lipsit nimic. Cele două instituţii care ne pot ajuta, ANS şi COSR, au făcut-o combinând resursele limitate şi controlate pe care ni le-au acordat. Aşa că nouă la nivel de lot olimpic nu ne-a lipsit nimic. Am avut acea sincopă în asigurarea aparatelor, cele pe care se concurează la Paris şi pe care am considerat necesar să se antreneze fetele. Însă cu ajutorul celor doi sponsori am reuşit să achiziţionăm aceste aparate şi să le montăm în sălile de la ‘Lia Manoliu’ şi Izvorani exact după Campionatele Europene. E important ca fetele să se antreneze pe aceleaşi aparate, pentru că acestea au caracteristici tehnice diferite şi sunt noi. Şi când spun noi, mă refer la faptul că barele de la paralele şi bârna în sine au altă alunecare pe un echipament nou, decât pe un echipament uzat de 2-3-4 sau 9 ani de antrenamente. Nu e nevoie să fii cunoscător ca să înţelegem că diferă aceste aparate şi că erau necesare”, a adăugat ea.

Carmencita Constantin are încredere că România poate obţine la Paris mai multe medalii decât a reuşit la ediţia de la Tokyo a Jocurilor Olimpice.

„Urmărind tot ceea ce au spus colegii mei de la alte federaţii la toate forumurile din acest ciclu olimpic, eu sunt foarte încrezătoare înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris. Ştiu că s-a muncit foarte mult în toate federaţiile şi toată lumea s-a capacitat maxim ca să aducă maxim. Acum, ştiţi cum este, suntem în ţara în care bugetele pentru sport sunt cum sunt, infrastructura pentru sport este cum este, tehnologiile au avansat mult şi deşi statele din vârful piramidei le folosesc de ani de zile la noi sunt inaccesibile… Aşa că va face diferenţa, aşa cum am spus, puiul de dac. Dar repet, eu am foarte mare încredere pentru că urmăresc toate sporturile. Îmi e greu să fac o judecată, să spun un număr de medalii. Dar eu aş avea încredere în pronosticul dat de fiecare federaţie. Sunt convinsă că nimeni nu a exagerat. Sigur vor fi mai mult de patru medalii, delegaţia României a zburat la Paris cu aeronava denumită ‘Nadia Comăneci’, aşa că trebuie să tindă către maximum”, a mai spus Carmencita Constantin. AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Principele Radu: Aţi dovedit că Federaţia de Tir cu Arcul are prezent, dar mai ales viitor

Alteţa Sa Regală Principele Radu i-a primit luni, la Palatul Elisabeta, pe reprezentanţii Federaţiei Române de Tir cu...

Fotbal: Selecţionerul Kosovo, Franco Foda, afirmă că ”respectul este mai important decât rezultatul” de la Bucureşti

Selecţionerul echipei Kosovo, germanul Franco Foda, a declarat că o posibilă decizie a UEFA împotriva formaţiei sale, după...

Fotbal: Uruguayanul Bentancur (Tottenham), suspendat şapte meciuri după o remarcă rasistă la adresa coechipierului Son

Mijlocaşul uruguayan Rodrigo Bentancur, coleg cu românul Radu Drăguşin la Tottenham Hotspur, has a fost suspendat pentru şapte...

Fotbal: Antrenorul Loew ar reveni în activitate dacă ar primi o ofertă ”incitantă” din partea unei naţionale

Fostul selecţioner al naţionalei de fotbal a Germaniei, Joachim Loew, a declarat că s-ar întoarce la antrenorat dacă...