Canotorii din lotul naţional de tineret au donat sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului Bucureşti

Data:

Peste 30 de canotori din lotul naţional de tineret al României au donat sânge în cadrul campaniei „Sânge de aur” desfăşurată la Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului Bucureşti, anunță Agerpres.

Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat că îşi doreşte ca gestul acestora să fie urmat şi de sportivi de la alte discipline.

„Sportivilor nu le e frică, ei sunt înţepaţi constant pentru testările lor medicale, problema mai mare a fost să ajungă aici imediat după ce au încheiat antrenamentul de dimineaţă. Şi oricum nu există sportiv cu frică, dacă are frică, nu poate concura, nu poate fi campion. Eu îmi doresc ca gestul lor să fie un model şi pentru alţi sportivi, pentru că, nu-i aşa, cine poate să aibă sângele mai bun şi mai curat decât tinerii noştri sportivi. Cel mai de preţ lucru este sănătatea, iar când poţi ajuta un om să îi salvezi viaţa, de ce să nu o faci? De aceea noi vom continua campania aceasta de donare de sânge şi cu alţi canotori, în funcţie şi de disponibilitatea fiecărui lot. Se donează ‘sânge de aur’ azi, toţi aceşti sportivi au un pedigree frumos să spun aşa, sunt campioni mondiali şi europeni, viitori campioni olimpici, pentru că aceasta este generaţia care îi va înlocui pe cei care se retrag după Jocurile de la Paris”, a afirmat Lipă.

Ea a menţionat că acţiunea poate fi de ajutor şi în cazul în care va fi nevoie de sânge în Turcia, ţară care se confruntă cu urmările seismelor de luni.

„Ce s-a întâmplat în Turcia este ceva greu de înţeles şi greu de explicat… am prieteni care şi-au pierdut familiile acolo. Este o dramă cumplită. Aşa că vă daţi seama câtă nevoie este de sânge acum în Turcia. De aceea sper să se găsească un număr mare de sportivi, oameni sănătoşi care să vină în sprijinul celor care au nevoie de ajutor acolo. Este cel mai frumos lucru să îţi ajuţi aproapele”, a precizat preşedinta.

Întrebată dacă îi aşteaptă şi pe oficialii Ministerului Sportului să doneze sânge, Elisabeta Lipă a răspuns: „De ce nu? Se poate merge cu această campanie de donare şi către instituţii. Nu ştiu care sunt paşii, dar de ce nu? Vorbim aici de donare de sânge de la orice persoană sănătoasă care doreşte să facă un bine. Aşa că nu contează ce nume poartă, important e să facă un gest”.

Cristian Pîrghie, unul dintre canotorii care au participat la campanie, a afirmat că de acum înainte va dona de fiecare dată când va fi nevoie.

„Este un gest prin care putem ajuta alte persoane să spere la o viaţă mai frumoasă. Pentru mine este prima oară când donez sânge, dar cu siguranţă o voi mai face de câte ori voi avea ocazia”, a spus Pîrghie.

Georgelia Stoica, o altă componentă a lotului naţional de tineret, a afirmat la rândul ei: „Cred că prin această campanie de donare de sânge putem ajuta mulţi oameni care chiar au nevoie. Nu sunt stresată chiar dacă e prima oară când donez. În viitor voi mai veni aici să donez pentru că îmi place să ajut oamenii”.

Doina Goşa, director al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, a declarat că oamenii trebuie să înţeleagă din gestul canotorilor că sângele nu poate fi cumpărat de la farmacie şi că este permanent nevoie de donatori.

„Astăzi la Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti are loc un eveniment deosebit, au sosit să doneze sânge canotorii români. Aşa că putem spune că în zilele următoare pacienţii din spitale primesc ‘sânge de aur’. Venirea canotorilor este un semnal pentru populaţiei din Bucureşti şi nu numai că este mare nevoie de sânge. Oamenii trebuie să vină să doneze, pentru că sângele nu îl putem cumpăra de la farmacie. Aşa că este nevoie de sprijinul tuturor. De asemenea, ţinând cont de tragedia din Turcia, noi încercăm să ne pregătim şi să facem stocuri de sânge în eventualitatea în care vom fi solicitaţi. Asta pentru că de regulă, noi abia facem faţă cererii spitalelor de pe o zi pe alta. De aceea trebuie să conştientizăm că donarea de sânge este atât de importantă cât este şi viaţa, pentru că de cele mai multe ori o transfuzie salvează pacientul”, a explicat Doina Goşa.

Preşedinta Comisia de Transfuzie a Ministerului Sănătăţii, Alina Mirella Dobrotă, care este în acelaşi timp şi director al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Constanţa, speră ca oamenii sănătoşi din România să urmeze gestul canotorilor.

„Contribuţia canotorilor este una deosebită pentru că, iată, în ultimii 30 de ani cu greu am reuşit să coalizăm reprezentanţi de valoare pentru a prelua rolul de ambasadori de promovare a ideii de a dona sânge. De aceea, eu îi rog pe oamenii sănătoşi din România ca ori de câte ori pot să urmeze exemplul canotorilor şi să accepte ideea să doneze sânge. De asemenea, ne dorim ca gestul canotorilor să fie urmat şi de al altor sportivi de la alte discipline, astfel încât să avem o comunitate a ambasadorilor”, a precizat Alina Mirella Dobrotă.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Voi juca la Roland-Garros doar dacă mă voi simţi suficient pregătit, spune Nadal

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, fost lider ATP, spune că va juca la Roland-Garros, al doilea turneu...

Constantin Gâlcă (Universitatea Craiova) – Cu CFR trebuie să fim pragmatici, trebuie să avem victorii pe linie

Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Constantin Gâlcă, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că jucătorii săi trebuie să...

Haaland (Manchester City), accidentat, va rata meciul cu Brighton, din Premier League

Manchester City, campioana en-titre a Angliei, nu se va putea baza pe vedeta Erling Haaland în meciul de...

Oraşul Salt Lake City, favorit să primească organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2034

Oraşul american Salt Lake City are aproape garantată acordarea organizării Jocurilor Olimpice de iarnă din 2034, în cursul...