Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat, pentru AGERPRES, că la Campionatele Europene de la Bled, din Slovenia, România nu va pune accentul pe medalii, ci pe testarea componenţelor celor mai valoroase echipaje, în perspectiva calificărilor din acest an pentru Jocurile Olimpice de la Paris, scrie Agerpres.
„Mâine dimineaţă avem plecarea către Campionatele Europene de seniori. Avem 12 echipaje, vom vedea acolo, când începe competiţia, cum stau lucrurile, pentru că sunt sportivi care vor dubla şi în funcţie şi de evoluţia lor, după fiecare şedinţă tehnică, antrenorii au posibilitatea să înscrie, să schimbe, să retragă, pentru că ăsta este apanajul lor. Avem nişte formule de start care să ne spună cum stăm vizavi de adversarii noştri, pentru că, după cum ştiţi, anul acesta este anul calificărilor. Nu doar al participării la un campionat european şi mondial sau la o cupă mondială, ci testăm tot felul de echipaje, tocmai ca la Paris să ne prezentăm cel mai bine şi să găsim formulele cele mai bune prin sportivii noştri. La acest Campionat European accentul noi nu l-am pus pe medalii în mod deosebit, ci pe echipaje. Chiar este un test, nu s-a făcut nimic special în programul lor de pregătire, tocmai ca la Campionatele Mondiale să prezentăm cea mai bună variantă a lor, pentru calificarea la Jocurile Olimpice”, a declarat Lipă pentru AGERPRES.
Ea nu exclude însă ca România, cu lotul pe care îl are la dispoziţie, să egaleze performanţa de anul trecut, când a cucerit 5 medalii de aur şi 3 de bronz.
„La ce sportivi avem, cu siguranţă că putem egala performanţele de anul trecut, dar, după cum v-am spus, anul acesta o să vedeţi şi nişte formule de echipaje cu care nu suntem familiarizaţi. Tocmai pentru că încercăm variantele cele mai bune de a reprezenta România la Campionatul Mondial şi implicit calificarea la Jocurile Olimpice. Şi pentru asta avem nevoie să îi testăm pe sportivii noştri. Dar valoric, ca grup, sunt foarte valoroşi, sportivii sunt în formă, sunt sănătoşi. Asta contează cel mai mult şi cu siguranţă că fiecare echipaj care va fi aliniat la startul acestui Campionat European, din punctul meu de vedere, la Jocurile Olimpice poate fi o surpriză”, a adăugat Lipă.
La această ediţie a Campionatelor Europene, campioana olimpică Simona Radiş a fost înscrisă şi în proba de simplu: „Am înscris-o pe Simona în proba de simplu, şi normal că pe Ancuţa Bodnar trebuie să o înscrii cu cineva drept coechipier. Dar regulamentul ne permite să schimbăm 50% din echipaj cu două ore înainte de concurs. Şi atunci, în şedinţa tehnică se va spune exact care este formula finală. Simona Radiş poate să concureze foarte bine şi simplu şi dublu, pentru că este clar un talent. Eu ştiu că vom face faţă cu brio, pentru că ştiu ce echipe avem”.
Preşedinta FRC s-a declarat fericită pentru rezultatele obţinute de sportivii români la Campionatele Europene U19, din Franţa, unde România a cucerit cinci medalii şi a ocupat locul doi în clasamentul pe naţiuni.
„Normal că sunt fericită pentru rezultatele obţinute la europenele U19, mai ales când îi văd cum se luptă cu adversarii lor. Pentru că noi suntem mult în urma adversarilor noştri. Spre exemplu, în ultimii ani facem antrenamentele în Italia şi îi văd ce condiţii au, cum se pregătesc şi ce condiţii avem noi. Noi, pe perioada iernii, nu avem unde să ne pregătim, stai numai în sală… Sportivii noştri sunt mult în spatele adversarilor lor. Am pierdut şi medalii preţioase, de aur, spre exemplu la barca de patru, care este formată din sportive fără nicio experienţă. Pentru că acest lot de juniori pe care noi îl aliniem la startul campionatelor europene şi mondiale, normal aceşti copii ar avea nevoie de mult mai multe competiţii. Pentru că aşa învaţă să se lupte cu adversarul. Şi categoria asta este împărţită în două, sunt cei nou-nouţi, care nu au participat niciodată la un concurs şi cei care au deja un an de experienţă. Şi exemplul cel mai clar este barca de patru rame, care valoric sunt foarte bune, dar lipsa de experienţă şi-a spus cuvântul. Au plecat din start şi nu ştiu, probabil din cauza emoţiilor, nu ştiu ce a fost în mintea lor şi în sufletul lor în finală, pentru că au ieşit de pe culoar, au fost avertizate, s-au pierdut şi au fost şi descalificate în final, pentru că au încurcat alte echipaje. Dar din asta învăţăm. Important este că avem copii buni”.
Lipă consideră că tinerii canotori au însă de câştigat şi din astfel de experienţe: „Da, este dureros să ştii că ţi-ai dorit să câştigi şi că puteai să câştigi, dar din diverse motive nu ai reuşit. Dar tocmai din aceste nemulţumiri capătă şi experienţă. Aşa că, per total sunt foarte mulţumită. Pentru că am avut 10 finale din 11. Asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun, suntem acolo alături de adversarii de vârsta lor. În rest, ce poţi să spui mai mult decât că locul este prea puţin important la vârsta lor. Important este să îi creştem şi să îi ducem către lotul olimpic de seniori, pentru că acolo ne dorim să ajungem”.
Campionatele Europene de canotaj pentru seniori se va desfăşura în perioada 25-28 mai la Bled (Slovenia).
România a încheiat Europenele din 2022 de la Munchen cu cinci medalii de aur şi trei de bronz, cel mai bun rezultat din istoria canotajului românesc la întrecerea continentală.
Cele cinci medalii de aur au fost câştigate la dublu rame, feminin (Ioana Vrînceanu şi Denisa Tîlvescu) şi masculin (Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan), la dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş), simplu vâsle, categorie uşoară (Ionela Cozmiuc) şi 8+1 feminin (Magdalena Rusu, Iuliana Buhuş, Ancuţa Bodnar, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş şi Adrian Munteanu), iar cele trei bronz la patru rame feminin (Mădălina Bereş, Iuliana Buhuş, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş), patru rame masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan-Constantin Berariu, Florin Lehaci) şi patru vâsle masculin (Mihai Chiruţă, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu şi Marian Enache).
România a participat la competiţie cu 35 de sportivi, 9 din cele 11 echipaje participând în finalele pentru medalii.
La Campionatele Europene de canotaj pentru juniori Under-19 de la Brive-la Gaillarde (Franţa), România a cucerit, duminică, cinci medalii, două de aur şi trei de argint.
România a participat cu 11 ambarcaţiuni la competiţie, zece echipaje reuşind calificarea în finalele pentru medalii, iar singurul care a ratat calificarea a fost cel de dublu rame feminin.
În clasamentul pe medalii, Italia a ocupat primul loc, cu 7 de aur, 2 de argint şi 4 de bronz, urmată de România, 2-3-0, Turcia, 2-1-0, etc.
Componenţa bărcilor pentru Europenele de la Bled:
dublu rame feminin: Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel;
dublu rame masculin: Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan;
dublu vâsle feminin: Ancuţa Bodnar, Andrada-Maria Moroşanu;
dublu vâsle masculin: Florin Arteni, Ciprian Tudosă;
patru rame feminin: Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu, Amalia Bereş;
patru rame masculin: Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Berariu, Florin Lehaci;
simplu feminin: Simona Radiş;
patru vâsle feminin: Ioana-Mădălina Moroşan, Iulia-Liliana Bălăucă, Cristina Drugă, Patricia Cireş;
patru vâsle masculin: Mihai Chiruţă, Constantin Adam, Ioan Prundeanu, Marian Enache;
opt plus unu feminin: Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria-Ştefania Petreanu;
opt plus unu masculin: Mihăiţă Ţigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Vasile Semciuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ştefan Berariu, Florin Lehaci, Adrian Munteanu;
simplu feminin, categorie uşoară: Ionela Cozmiuc.
AGERPRES