Bernie Ecclestone, fostul conducător al Formulei 1, a fost condamnat joi la 17 luni de închisoare cu suspendare pentru fraudă fiscală la Londra, pentru că a omis să declare peste 400 de milioane de lire sterline în active deţinute în Singapore, între 2013 şi 2016, informează AFP, scrie Agerpres.
Bernie Ecclestone, care pe 28 octombrie va împlini 93 de ani, a pledat iniţial nevinovat în august 2022, dar a recunoscut în cele din urmă faptele care îi sunt reproşate în timpul unei audieri desfăşurate joi la Londra, cu ceva mai mult de o lună înaintea procesului său, care urma să înceapă pe 16 noiembrie şi ar fi durat până la şase săptămâni.
De asemenea, el a acceptat să plătească peste 652 de milioane de lire sterline pentru a soluţiona litigiul său cu fiscul britanic.
„Pledez vinovat”, a declarat miliardarul britanic în faţa Southwark Crown Court din Londra.
El este acuzat că nu a declarat un trust în Singapore cu un cont de 650 de milioane de dolari, în jur de 400 de milioane de lire sterline la acea vreme.
Potrivit procurorului Richard Wright, Bernie Ecclestone a dat un răspuns „fals sau înşelător”, susţinând că nu are trusturi nedeclarate, nici în Marea Britanie, nici în străinătate. „Acum recunoaşte că trebuie plătite nişte impozite”, a adăugat procurorul.
Procuratura britanică a autorizat inculparea sa în urma unei anchete fiscale prezentate drept „complexă şi internaţională”.
Avocata lui Bernie Ecclestone, Christine Montgomery, a declarat joi în instanţă că fostul conducător al Formulei 1 „regretă amarnic faptele care au dus la acest proces penal”.
Nu este prima oară când Ecclestone are probleme cu justiţia.
În 2014, el a obţinut întreruperea procesului său pentru corupţie în Germania, plătind 100 de milioane de dolari.
Ecclestone fusese atunci urmărit penal pentru că a plătit 44 de milioane de dolari în 2006 şi 2007 bancherului german Gerhard Gribkowsky, care lucra pentru banca publică Bayern LB, în vederea încheierii vânzării drepturilor Formulei 1 fondului de investiţii CVC Capital Partners.
Ecclestone a condus timp de aproape 40 de ani Formula 1, până în ianuarie 2017, când a fost îndepărtat de noul deţinător al drepturilor comerciale ale disciplinei, grupul american Liberty Media.
Efemer pilot de curse la sfârşitul anilor 1950, apoi patron al echipei Brabham, omul de afaceri britanic, cu o avere estimată de revista Forbes la peste 2,5 miliarde de lire sterline, este considerat artizanul transformării F1, care a devenit o activitate profitabilă sub conducerea sa.
La sfârşitul anilor 1970, el a fost unul dintre pionierii comercializării drepturilor TV pentru evenimente sportive.
AGERPRES