Parchetul elveţian a cerut, miercuri, o pedeapsă de un an şi opt luni de închisoare cu suspendare împotriva lui Michel Platini, fostul preşedinte al UEFA, şi a fostului preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, fiind acuzaţi că au escrocat instanţa fotbalului, obţinând o plată nejustificată în favoarea francezului, informează AFP, potrivit Agerpres.
Tribunalul penal federal din Bellinzona va face publică decizia pe 8 iulie în acest caz care a pus capăt carierelor celor doi şi în care, teoretic, ei riscă până la cinci ani de închisoare.
Renunţând să ceară o pedeapsă fermă cu închisoarea împotriva lui Platini (66 ani) şi Blatter (86 ani), procurorul Thomas Hildbrand a solicitat ca o condamnare a lor să fie completată cu o suspendare cu probaţiune pentru o perioadă de doi ani.
Timp de peste patru ore, procurorul a încercat să respingă teza unui „acord verbal” încheiat între cei doi pentru o muncă de consilier efectuată de Platini între 1998 şi 2002, în timp ce acesta intenţiona să candideze la preşedinţia FIFA.
„Blatter şi Platini au semnat cu certitudine un acord scris în august 1999, prevăzând 300.000 de franci elveţieni anual achitaţi integral de FIFA, dar ei au ajuns la un acord pentru plata a 700.000 de franci elveţieni anual în plus, odată ce finanţele organismului mondial ar fi permis”, a susţinut procurorul.
Platini, devenit în acest interval preşedinte al UEFA, a prezentat deci o factură de 2 milioane de franci elveţieni la începutul lui 2011, semnată de Sepp Blatter şi prezentată FIFA drept o restanţă salarială.
„Incredibil”, a spus procurorul Thomas Hildbrand. „Chiar dacă instanţa ar fi transferat un milion de franci elveţieni lui Platini în 1999, aceasta ar fi avut încă mai mult de 21 milioane franci în trezorerie, iar rezervele sale au atins 327 milioane în 2022”.
„Convenirea asupra unei astfel de sume fără documente scrise, fără martori şi fără să fie înscrisă în conturi contravine uzanţelor comerciale, precum şi obiceiurilor FIFA”, a mai spus procurorul.
Început miercurea trecută, procesul urmează să continue până pe 22 iunie, cu pledoariile FIFA, ca parte civilă, şi apoi apărarea.
Sursa: Agerpres