Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat, miercuri, că descentralizarea este singura şansă pentru bazele sportive din România, el precizând că îşi doreşte ca noul Stadion Arcul de Triumf, aflat în proprietatea instituţiei pe care o conduce, să fie transferat la Primăria Municipiului Bucureşti, potrivit Agerpres.
„Acum suntem la o administrare foarte joasă şi nu există costuri mari cu Stadionul Arcul de Triumf, dar cu siguranţă ar fi benefic ca tot ce este acolo să fie folosit, mă refer la hotel, la centrul de recuperare, la restaurante… şi să avem evenimente sportive. Dar o să vedeţi că o să ajungem şi acolo pentru că vreau ca această bază să fie un exemplu pentru sportul românesc. Cu siguranţă sunt şi orgolii, dar până la urmă le vom depăşi pe toate… şi activitatea de rugby se va desfăşura în condiţii normale. Dar ideea unei baze sportive este să fie folosită astfel încât să fie profitabilă. Şi dacă ne uităm, 90% din bazele noastre din ţară abia sunt administrate bine. Singura şansă pentru bazele sportive este descentralizarea. Suntem singurul minister care am elaborat legea sectorială pentru descentralizare cu toate bazele noastre sportive. Şi cred că doar aşa bazele sportive vor fi administrate bine şi au şansa de a fi reabilitate. Nu e bine ca Ministerul Sportului să deţină toată bazele, iar 80% din bugetul nostru să se ducă pe cheltuielile de administrare. Aşa că mi-aş dori ca acest stadion să treacă la Primăria Capitalei”, a spus Novak.
Întrebat dacă ultimul meci al play-off-ului Ligii I la fotbal dintre FCSB şi CFR Cluj s-ar putea juca pe Stadionul Arcul de Triumf, ministrul a răspuns: „Stadionul Arcul de Triumf vreau să fie o bază sportivă folosită de sportul românesc, şi de rugby, şi de fotbal şi de alte sporturi. Din păcate, în continuare parcurgem o perioadă birocratică, deocamdată avem nişte protocoale cu federaţia de rugby şi cu cea de fotbal pe folosinţă gratuită. Dar în curând sper să înfiinţăm acest Complex Sportiv Naţional care să administreze această bază. Lucrurile se împotmolesc la avizări la anumite ministere. Sper cât de curând echipele de club de fotbal să poată juca aici”.
Stadionul Arcul de Triumf, realizat de Compania Naţională de Investiţii în cadrul proiectului organizării la Bucureşti a Campionatului European de fotbal, a reprezentat un motiv de dispută între Federaţia Română de Rugby (FRR) şi Ministerul Sportului.
FRR a susţinut că arena, care a costat 37 de milioane de euro, trebuia să îi revină în folosinţă gratuită pentru 49 de ani, aşa cum prevăd documentele semnate înainte de predarea fostului stadion pentru modernizare. De partea cealaltă, ministerul a precizat că a preluat stadionul în administrare pentru ca acesta să fie folosit de toate disciplinele sportive, nu doar de rugby.
De la finalizarea lucrărilor, mai multe cluburi de fotbal printre care FCSB, FC Rapid şi Dinamo şi-au arătat dorinţa de a juca pe noul Stadion Arcul de Triumf.
Anul trecut, Eduard Novak a explicat că Ministerul Sportului nu poate încasa bani din chiria arenei şi că pentru a face acest lucru este nevoie ca Stadionul Arcul de Triumf să fie transformat în Complex Sportiv Naţional. În acest sens, ministerul are nevoie de o Hotărâre de Guvern.
Sursa: Agerpres