Consiliul Europei a aprobat o recomandare adresată celor 46 de state membre de a consolida respectarea drepturilor omului în disputele antidoping în sport, au anunţat vineri surse din cadrul organizaţiei paneuropene, citate de agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Recomandarea Comitetului de Miniştri, organ decizional al Consiliului Europei, se bazează pe articolul 6 (Dreptul la un proces echitabil) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care se aplică în toate ţările organizaţiei.
Iniţiativa îşi propune să fie încă un pas în armonizarea luptei împotriva dopajului şi către garantarea unor procese mai echitabile, după adoptarea Codului mondial antidoping şi ţinând cont de munca în aceste litigii a Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS).
Recomandarea îndeamnă la o „aplicare progresivă” şi, pe lângă garantarea echităţii în procesele împotriva sportivilor acuzaţi de dopaj, contribuie la „întărirea încrederii suporterilor în justiţia şi autorităţile sportive”.
Potrivit Consiliului Europei, lupta împotriva dopajului este o chestiune de interes public, pentru care sunt necesare procese echitabile, precum şi protejarea vieţii private a sportivilor, a reputaţiei acestora şi a informaţiilor despre sănătatea lor.
Consiliul precizează, totodată, că fiecare sportiv împotriva căruia se iniţiază un proces antidoping, „trebuie să aibă dreptul la un proces echitabil, într-un termen rezonabil, în faţa unui organism de arbitraj independent şi imparţial, cu posibilitatea de a face apel”. Şi adaugă că acest drept se aplică şi atunci când îşi apără cauza în faţa instanţei de judecată, fie personal, fie în scris.
Acesta subliniază că organismul de arbitraj trebuie să fie „independent şi imparţial faţă de autorităţile publice, organizaţiile naţionale şi regionale antidoping şi organizaţiile sportive naţionale şi internaţionale”.
Principiile recomandării „ar trebui aplicate la nivel naţional şi internaţional, dacă procesul implică suspendarea temporară sau pe viaţă de a concura sau participa la evenimente sportive, ori impunerea de amenzi”.
Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Bjorn Berge, a asigurat că această recomandare „inovatoare” a fost adoptată în unanimitate de cele 46 de state şi şi-a exprimat încrederea că va fi aplicată şi dincolo de graniţele Europei.
Berge s-a declarat convins că recomandarea va avea „o valoare foarte importantă în activitatea Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) şi a TAS”.
Consiliul Europei a adoptat o Convenţie antidoping în 1989, care a făcut mai dificilă utilizarea steroizilor anabolizanţi şi a ajutat la finanţarea testelor antidoping, a stabilit o legătură între regulile antidoping şi subvenţii şi a iniţiat controale regulate.
Sursa: Agerpres