Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, a declarat, marţi, că nicio federaţie sportivă nu a dus lipsă de bani anul acesta, precizând chiar că unele dintre acestea au dat bani înapoi la buget pentru că nu i-au cheltuit.
„Nicio federaţie sportivă, dar nici măcar una, nu a dus lipsă de bani anul acesta. Am avut susţinerea Guvernului şi a premierului încât, la finalul anului, au existat federaţii, din cele 70 finanţate de la buget, care au dat bani înapoi”, a afirmat Lipă, prezentă la festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi din 2024 ai Clubului Sportiv al Armatei Steaua.
Preşedinta a menţionat că premierile pentru rezultatele obţinute la Jocurile Olimpice de la Paris nu au fost încă acordate.
„Premierile pentru Jocurile Olimpice nu s-au dat, încă nu. Deci am fost acuzată pe nedrept. Nu dau eu premierile. Întrebaţi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, pentru că rezultatele de la Jocurile Olimpice sunt plătite de către COSR”, a precizat ea.
Elisabeta Lipă a explicat că statul recompensează performanţa, implicit a angajaţilor federaţiilor, şi a subliniat încă o dată că nu se pune problema ca o contabilă precum cea a Federaţiei Române de Canotaj să încaseze o primă de 160.000 de euro.
„Acum vorbim de premierea în urma rezultatelor de la Jocurile Olimpice de la Paris. Am citit toate speculaţiile şi să ştiţi că nimeni nu pleacă acasă cu banii, nimeni nu îşi permite să facă ilegalităţi. Deci, statul român recompensează rezultatele de la Jocurile Olimpice şi o face către toţi cei care şi-au adus contribuţia, de la sportivi, la antrenori, medici, asistenţi, masori, preparatori fizici, nutriţionişti şi aşa mai departe, apoi toate comisiile care au ajutat federaţiile în cei patru ani de zile. În funcţie de rezultatele obţinute de către federaţii, 40% din cuantumul medaliilor intră ca premiere pentru personalul federaţiilor. Normal că în canotaj, fiind rezultate foarte bune, şi cuantumul este mai mare. Şi de aici a plecat acea nebunie că primeşte contabila de la federaţia de canotaj 160.000 de euro. Niciodată nu se va întâmpla aşa ceva. Federaţia avea când am plecat eu 52-53 de angajaţi, aşa că putem să facem un calcul şi să vedem ce înseamnă această sumă împărţită la fiecare. Asta o dată la patru ani, pentru că legislaţia permite acest lucru. Repet, statul recompensează performanţa. Merită să faci toate sacrificiile din lume ca să ai rezultate la Jocurile Olimpice şi o dată la patru ani să primeşti un bonus”, a mai afirmat Lipă.
AGERPRES