Cel puţin nouă echipe africane vor participa la Cupa Mondială 2026 (preşedintele FIFA)

Data:

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a anunţat marţi faptul că cel puţin nouă echipe din Africa vor concura la Cupa Mondială de fotbal din 2026, care se va desfăşura în SUA, Mexic şi Canada, potrivit Xinhua.

Infantino a făcut aceste declaraţii cu prilejul celei de-a 46-a Adunări Generale ordinare a Confederaţiei Africane de Fotbal, în Addis Abeba, capitala Etiopiei, adunând laolaltă lideri şi delegaţi ai asociaţiilor membre din Africa.

Cu prilejul Cupei Mondiale din 2026, vor fi nouă sau zece ţări din Africa participante la Cupa Mondială, a spus Infantino, subliniind că această creştere va fi realizată în acord cu extinderea de către FIFA a formatului Cupei Mondiale.
Infantino a cerut ţărilor africane să mărească investiţiile în fotbal şi să dea drumul potenţialului tinerilor jucători de fotbal de pe continent.

”Vă încurajez pe toţi să continuaţi să investiţi în fotbalul juvenil pentru că aceşti copii, acei băieţi şi acele fete, vor fi starurile de mâine”, a spus şeful FIFA.

Preşedintele a declarat că FIFA ia de asemenea în calcul creşterea la şase a numărului echipelor africane care participă la Cupa Mondială FIFA de fotbal feminin.

Infantino a mai spus faptul că Marocul va găzdui Cupa Mondială FIFA din 2030, această ţară fiind cea de-a doua naţiune africană din istorie care organizează o ediţie de Cupă Mondială, după Africa de Sud, în 2010.

În deschiderea Adunării Generale, preşedintele etiopian Taye Atske Selassie a făcut apel la Confederaţia Africană de Fotbal să sprijine candidatura Etiopiei pentru organizarea ediţiei din 2029 a Cupei Africii pe Naţiuni.

Taye Atske Selassie a atras de asemenea atenţia asupra necesităţii de a aduce Cupa Mondială pe teritoriu african, chiar dacă mulţi jucători cu rădăcini africane au devenit hotărâtori pentru victoria naţiunilor non-africane pentru revendicarea prestigiosului trofeu.

”Cheia pentru creşterea fotbalului şi încurajarea tinerelor talente rezidă în extinderea eforturilor colective. Cu această bază de talente la dispoziţie, fotbalul african poate să prospere şi să ocupe locul său binemeritat pe scena globală”, a adăugat Atske Selassie.

Transmiţând cele mai bune urări pentru candidatura Etiopiei de a găzdui CAN 2029, preşedintele Conferaţiei Africane de Fotbal, Patrice Motsepe, a încurajat guvernul Etiopiei şi federaţia de fotbal să lucreze mai strâns pentru luarea unor decizii oportune privind transmiterea propunerii Etiopiei.

”Suntem foarte încântaţi despre intenţia Etiopiei de transmitere a propunerii pentru găzduirea CAN 2029”, a adăugat acesta. ”Succesul fotbalului este ceea ce se întâmplă în Etiopia, ceea ce se petrece în alte părţi ale continentului. Reuşim în unele ţări. În altele, nu reuşim”, a mai spus Patrice Motsepe.

Foste staruri ale fotbalului african, inclusiv Samuel Eto’o, Jay-Jay Okocha, El-Hadji Diouf, printre alţii, au luat parte la cea de-a 46-a Adunare Generală Ordinară a Confederaţiei Africane de Fotbal în Addis Abeba.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Comisia paritară a LFP se va pronunţa vineri în litigiul dintre Mbappe şi PSG

Comisia paritară de recurs a Ligii de fotbal profesionist din Franţa (LFP) se va pronunţa vineri în privinţa...

Fernando Alonso va pilota în Mexic a 400-a sa cursă din Formula 1

Pilotul spaniol Fernando Alonso, dublu campion mondial, va atinge ştacheta de 400 curse în Formula 1, cu prilejul...

Patru arestaţi pentru incitare la ură împotriva brazilianului Vinicius Junior, înaintea derby-ului Madridului

Poliţia spaniolă a arestat patru presupuşi fani ai echipei Atletico Madrid pentru că au lansat o campanie de...

România a urcat pe locul 43 în clasamentul FIFA

Selecţionata României a urcat două trepte, până pe locul 43, în clasamentul mondial al Federaţiei Internaţionale de Fotbal...