Manchester City şi Premier League îşi revendică victoria după decizia unei comisii de arbitraj

Data:

Clubul Manchester City a obţinut o victorie parţială în disputa legală cu Premier League, ca urmare deciziei de luni a unei Comisii de arbitraj, dar liga engleză de fotbal susţine că în afară de acest punct a obţinut câştig de cauză prin validarea obiectivelor generale şi a procesului decizional al sistemului APT (acordurile de sponsorizare), scrie Reuters.

City a contestat sistemul APT printr-o acţiune legală demarată la începutul acestui an, pe motiv că este anti-competitivă.

În urma deciziei Comisiei de arbitraj, Premier League susţine că a avut câştig de cauză pentru că fost susţinută legitimitatea şi regulile, considerate esenţiale pentru a face reglementări eficiente de rentabilitate şi sustenabilitate (PSR) şi a fost de acord cu Premier League că, dacă o tranzacţie este evident că nu are valoarea justă de piaţă, aceasta ar denatura concurenţa în cadrul ligii.

Liga engleză a mai precizat că în decizia Comisiei de arbitraj a fost respins argumentul clubului, conform căruia scopul regulilor a fost discriminarea cluburilor cu proprietari din regiunea Golfului.

Comisia de arbitraj a fost de acord cu City doar în două privinţe: că împrumuturile acţionarilor nu ar trebui excluse din regulile APT şi că un ”număr limitat de modificări” la regulile APT ar fi fost necesar la începutul anului.

Manchester City susţine că s-a constatat că regulile APT sunt ”inechitabile din punct de vedere structural” şi că anumite aspecte ale deciziilor Premier League trebuie reconsiderate la valoarea justă de piaţă a două tranzacţii încheiate de club.

City a adăugat că s-a constatat de către Comisia de arbitraj că Premier League a ajuns la aceste decizii într-o manieră ”nedreaptă din punct de vedere procedural” şi a spus că există o întârziere nerezonabilă în evaluarea valorii de piaţă a două dintre tranzacţiile sale de sponsorizare. Clubul a sugerat, de asemenea, că ar putea să solicite despăgubiri pe baza deciziei juriului.

City a câştigat opt titluri în Premier League, un trofeu în Liga Campionilor, trei în Cupa Angliei, şase în Cupa Ligii engleze, Supercupa Europei şi Cupa Mondială a Cluburilor FIFA de când a fost cumpărat de grupul Abu Dhabi United al şeicului Mansour în 2008.

Premier League a introdus o interdicţie temporară ca cluburile să fie sponsorizate de firme legate de proprietarii lor, după vânzarea lui Newcastle United către un consorţiu dominat de Fondul de Investiţii Publice (PIF) al Arabiei Saudite în 2021.

Regulile au fost modificate în martie după consultarea cluburilor din Premier League şi au fost aprobate de Federaţia engleză de fotbal.

Decizia comisiei nu a constatat că Regulile APT vizau în mod specific ”cluburilor deţinute de companii din regiunea Golfului, ci mai degrabă au fost destinate să se aplice oricărui club care ar putea folosi APT-uri”.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Atacantul Lorenzo Lucca (Udinese), convocat la naţionala Italiei

Atacantul Lorenzo Lucca, jucătorul echipei Udinese, a fost chemat pentru prima dată la naţionala Italiei pentru meciurile din...

Djokovic, în optimi la turneul Masters 1.000 de la Shanghai (ATP)

Jucătorul sârb de tenis Novak Djokovic (4 ATP, favorit nr. 4) s-a calificat marţi în optimile de finală...

Monica Niculescu şi Cristina Bucşa, calificate în optimile probei de dublu la Wuhan (WTA)

Perechea româno-spaniolă Monica Niculescu/Cristina Bucşa s-a calificat, marţi, în optimile de finală ale probei de dublu din cadrul...

Robert Lewandowski, implicat alături de Olga Tokarczuk în dezvoltarea unui studio de jocuri video

Scriitoarea Olga Tokarczuk, câştigătoarea Premiului Nobel, şi fotbalistul Robert Lewandowski, două dintre cele mai influente personalităţi din Polonia,...