Unele reguli ale FIFA legate de transferuri sunt considerate ‘contrare’ dreptului UE

Data:

Anumite reguli ale Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) referitoare la transferurile de jucători sunt ”contrare” dreptului Uniunii Europene şi ”de natură să împiedice libera circulaţie” a jucătorilor profesionişti, a decis, vineri, Curtea de Justiţie a UE, citată de AFP.

La cererea justiţiei belgiene, înalta jurisdicţie de la Luxemburg a examinat cazul fostului internaţional francez Lassana Diarra, care a contestat în urmă cu zece ani condiţiile transferului său de la Lokomotiv Moscova.

Din cauza unei reduceri drastice a salariului să, Diarra a dorit să rupă contractul cu clubul rus, însă acesta a considerat că acţiunea fotbalistului a fost abuzivă şi i-a cerut 20 de milioane de euro, pretenţii reduse apoi la 10,5 milioane, pentru prejudiciul adus clubului.

În consecinţă, clubul belgian Charleroi, care a fost interesat la un moment dat de transferul jucătorului, a renunţat să-l mai transfere pe Diarra, temându-se că va trebui să îşi asume o cotă parte din penalităţi, în conformitate cu ce pretindea FIFA.

Aceste reguli, tranşate vineri de CJUE, ”sunt de natură să împiedice libertatea de circulaţie a fotbaliştilor profesionişti care doresc să îşi desfăşoare activitatea la un club stabilit pe teritoriul unui stat membru al Uniunii”.

CJUE consideră că aceste reguli ”prezintă riscuri legale semnificative pentru fotbaliştii şi cluburile care doresc să-i angajeze, riscuri financiare imprevizibile şi potenţial riscuri sportive majore, care, luate împreună, sunt de natură să împiedice transferurile internaţionale de jucători”.

Aceste reguli litigioase ”sunt menite să restrângă sau chiar să împiedice concurenţa transfrontalieră care le implică pe toarte cluburile profesioniste de fotbal stabilite în Uniune”.

”Posibilitatea concurenţei în recrutarea de jucători deja formaţi are un rol esenţial în acest sector”, a adăugat Curtea de la Luxemburg.

Sesizată de curtea de apel din Mons în legătură cu acest prejudiciu (Diarra a declanşat o acţiune în justiţia belgiană, cerând despăgubiri de 6 milioane de euro de la FIFA şi Federaţia belgiană, n. red.), Curtea de Justiţie a Uniunii Europene i-a ”pasat mingea înapoi”, relatează AFP. CJUE apreciază că, ”sub rezerva verificărilor” de către tribunalul belgian, regulile FIFA care restrâng concurenţa ”nu par indispensabile sau necesare”.

Avocatul belgian Jean-Louis Dupont, care l-a apărat pe fotbalistul francez de 39 de ani, în prezent retras din activitate, a salutat această decizie ”majoră pentru reglementarea pieţei de muncă a fotbalului (şi la modul general a sportului)”.

Decizia vine la 29 de ani după ce CJUE luase o decizie istorică în cazul fotbalistului belgian Jean-Marc Bosman, cum că sumele de transfer pentru jucătorii liberi de contract sunt contrare regulilor UE. Hotărârea de atunci a remodelat complet sistemul de transferuri din fotbal.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Constantin Gâlcă (Universitatea Craiova) – Oţelul e o echipă agresivă, joacă de la egal la egal cu toate echipele

Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Constantin Gâlcă, a declarat,vineri, într-o conferinţă de presă, că adversara din etapa a 12-a...

Şumudică (Rapid) – Nu mă interesează că jucăm cu ultima clasată, nu mai putem face paşi greşiţi

Antrenorul echipei de fotbal FC Rapid Bucureşti, Marius Şumudică, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu...

Tricou special pentru jucătorii lui Bayer Leverkusen, la 120 de ani de la înfiinţarea clubului

Jucătorii echipei Bayer Leverkusen, campioana en-titre a Germaniei, vor evolua în această sâmbătă, în etapa a şasea a...

Sabalenka, învinsă de Muchova în sferturi la Beijing (WTA)

Jucătoarea belarusă de tenis Arina Sabalenka, numărul doi mondial, a fost învinsă de Karolina Muchova cu 7-6 (7/5),...