Nadia Comăneci, la conferinţa Diplomaţia Sportivă: Mulţi sportivi devin diplomaţi extraordinari fără să ştie

Data:

Fosta mare gimnastă română Nadia Comăneci a afirmat, în cadrul conferinţei „Diplomaţia Sportivă”, care a avut loc, marţi, la Palatul Parlamentului, că foarte mulţi sportivi devin diplomaţi extraordinari fără să ştie, reprezentând ţările din care provin cu succes prin performanţele pe care le obţin.

„Sportul reprezintă unul dintre cei mai mari ambasadori ai unei ţări. Cei mai mulţi dintre sportivi devin fără să ştie diplomaţi extraordinari prin valorile sportive definite prin acest termen unic, fair play sportiv. Înţeleg că războiul se duce doar pe terenul de sport şi cu respectarea strictă a unor reguli care permit celui mai bun să câştige. Sportivii învaţă şi înţeleg că rivalitatea se termină acolo în terenul de competiţie, imediat ce s-a terminat concursul sportiv, apoi devin cei mai buni prieteni, colegi şi mentori. Totodată, sportivii învaţă să recunoască performanţele contracandidatului, să recunoască meritele sportive şi tăria de caracter. Am văzut la toate competiţiile de foarte multe ori acest lucru, sportivi care îşi încurajau adversarul sau îi dădeau sfaturi. Poate de aceea când intervin deficienţe în arbitraj lumea sportului le taxează. În alte ordine de idei, sportivii devin cei mai buni ambasadori ai ţării lor, ei concurează sub drapelul naţional, performanţele lor devin performanţele ţării, medaliile ţării devin bun naţional, numele lor devin sinonime cu ţara pe care o reprezintă. Sportivii respectivi devin persoane publice şi mulţi vor încerca să afle mai mult despre ţara din care provin, vor dori să afle despre poziţionarea acesteia, despre cultură, forme de relief şi multe altele. Sportivii nu fac cursuri de diplomaţie, dar cu totul natural reuşesc să se descurce foarte bine în reprezentarea disciplinei sportive, a clubului şi a ţării lor. Acestea sunt doar câteva gânduri şi idei. Vă doresc o dezbatere de 10”, a transmis Nadia Comăneci printr-un mesaj video difuzat în timpul conferinţei.

Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat în cadrul mesei rotunde că sportul românesc are nevoie de modificări legislative, pentru ca „ambasadorii” ţării, sportivii, să beneficieze de condiţii de pregătire similare cu ale adversarilor lor.

„Avem nevoie de modificări legislative, pentru că sportul nu poate să stea în loc. Pentru că România a demonstrat că are potenţial, că are talent, a demonstrat că are specialişti, ce-i drept foarte puţini, şi are nevoie de specialişti, şi, de ce nu, ne dorim ca Jocurile Olimpice viitoare să arate mult mai frumos pentru sportul românesc. Dacă am reuşit să sărim cam 50%, şi aici mă refer de la locul 46 la Tokyo, la locul 23 la Jocurile Olimpice de la Paris, asta spune multe. Asta spune că avem sportivi buni, tehnicieni buni, avem federaţii care ştiu ce vor. Iar cele care nu au reuşit încă să îşi găsească locul ar trebui ajutate. La ora actuală statul susţine sportul cam în proporţie de 90%. E clar că sportul are nevoie şi de zona privată, dar acum mergem mai mult pe prietenii: ‘˜te cunosc, te ajut, îţi dau, dar îţi dau până la un anumit nivel, după care am şi eu nevoie de ajutor’. Şi avem nevoie să modificăm legislaţia fiscală, care să vină în sprijinul companiilor private şi celor care vor să susţină sportul, avem nevoie de o legislaţie permisivă tot pentru zona privată care doreşte să construiască baze sportive, pentru că statul clar nu le poate construi pe toate”, a afirmat Lipă.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a adus în atenţie evenimentele care au marcat olimpismul românesc, afirmând că 2024 diplomaţia sportivă a atins un nivel ridicat.

„În acest an 2024, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român aniversează 110 ani de la înfiinţare, iar în cheia recentelor evenimente şi anume Jocurile Olimpice de la Paris, marcăm o bornă de 100 de ani de la prima medalie obţinută de România. Sunt borne foarte importante, peste care nu aş vrea să trec foarte uşor, pentru că ele sunt un calendarul de diplomaţie sportivă al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Aş spune că anul 2024 a fost din punct de vedere al diplomaţiei sportive anul în care Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a atins un nivel maximal”, a afirmat Covaliu.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a afirmat că sportul românesc are nevoie de o strategie naţională pe termen lung: „Suntem încă sub impresia, sub emoţia Jocurilor Olimpice de la Paris, chiar şi a succesului românesc de la Campionatul European din Germania şi ştim ce înseamnă prezenţă românilor alături de fotbaliştilor şi felul în care au intonat imnul. Aşa că, sub imperiul emoţiilor, e bine să fim şi raţionali în egală măsură. Ce se va întâmpla în ziua care urmează, care este planul instituţiilor, al celor care constituie statul roman, pentru a susţine o componentă importantă a societăţii cum este sportul românesc? După câştigarea unor medalii s-a pus întrebarea în ce bazin mă voi între antrena în această toamnă. Este simbolică această întrebare, noi suntem datori să susţinem o strategie cu adevărat naţională a sportului de masă, dar şi a sportului de performanţă. Are nevoie de aceste strategii pe termen mai lung, are nevoie de resurse alocate şi de voinţa politică”.

Adrian Socaciu, co-organizator al conferinţei şi preşedinte al Institutului Sportiv Român, consideră că România are nevoie de un cod al sportului, care să cuprindă întreaga legislaţie din acest domeniu.

„România are nevoie de un cod al sportului în care să fie cuprinsă întreaga legislaţie, de la partea de finanţare, cercetare, până la partea de reprezentare. Pentru că în momentul de faţă atât COSR, cât şi federaţiile sportive îşi fac treaba foarte bine, dar trebuie să implicăm întreaga societate pentru a avea rezultate nu doar la nivel de reprezentativitate, cât şi la nivelul sănătăţii”, a afirmat Socaciu.

Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a adus în atenţie importanţa acordată perioadelor dintre marile competiţii sportive, astfel încât iubitorul de sport să rămână în contact cu „ambasadorii” României.

„Mă bucur foarte mult că presa a fost invitată la astfel de evenimente, avem un rol foarte important, deşi de foarte multe ori preferăm să stăm în spate. Peste 20 de ani am fost jurnalist şi am acoperit politica şi Executivul, dar am acoperit şi alte domenii uneori, cum ar fi sportul. Şi am descoperit o mare diferenţă. Atunci am înţeles de ce colegii mei nu vor să schimbe domeniul. Ca jurnalist pe domeniul politic, scriitura ta naşte dezbateri, însă ca jurnalist de sport, cu siguranţă naşte aplauze. Aici este diferenţa. De-a lungul anilor, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost alături de sport şi pentru că aceasta este una dintre menirile sale, dar a încercat să transforme acest domeniu într-un brand de ţară. Cum reuşim să facem asta? Foarte simplu, în perioada dintre competiţii încercăm să ţinem vie pasiunea pentru sport. La nivelul agenţiei am încercat să o acoperim cu proiecte editoriale cu subiecte care nu apar atunci când lăudăm o medalie. Despre antrenori de top, ca să vedem care sunt secretele construirii unui campion olimpic, sau reconversia profesională, un alt subiect care ar putea fi promovat. Pentru că aceste valori pot duce mai departe dragostea pentru sport. Sunt subiecte care poate că nu chiar atât de ‘la modă’ precum câştigarea unei medalii, dar sunt subiecte care asigură 100% continuitatea sportului în mediul public”, a afirmat Claudia Nicolae.

Mai multe personalităţi din lumea sportului, precum Elisabeta Lipă sau Mihai Covaliu, dar şi reprezentanţi ai corpului diplomatic au participat, marţi, la conferinţa „Diplomaţia Sportivă”, organizată de Comisia pentru politică externă şi Comisia pentru tineret şi sport din Senatul României, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) şi Institutul Sportiv Român (ISR), la Palatul Parlamentului.

Evenimentul a fost structurat în format „masă rotundă”, cu trei teme principale de dezbatere cu speakeri desemnaţi, intitulând-se: „România pe harta diplomaţiei sportive”, „Sportul ca instrument diplomatic” şi „Sportul ca brand de ţară”.

Printre speakeri s-au numărat preşedintele Comisiei pentru tineret şi sport din Senat, Bogdan Matei, senatorul PSD Robert Cazaciuc, Carmencita Constantin, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică, Camelia Potec, vicepreşedinte al COSR şi preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Mondern, jucătorul de tenis Marius Copil, Andrei Novac, secretar de stat pentru relaţia cu Institutul Cultural Român, politici culturale şi sport, ambasadorul Republicii Federale Germane Peer Gebauer, ambasadorul regatului Arabia Saudită în România, Mohammed Abdulghani M. Khayat, şi ambasadorul statului Uruguay Alberto Rodriguez Goni.

La eveniment au participat şi preşedinta FR Baschet, Carmen Tocală, preşedintele FR Box, Vasile Cîtea, preşedintele FR Haltere, Alexandru Pădure, preşedintele CS Dinamo, Ionuţ Popa, preşedinta FR Gimnastică Ritmică, Irina Deleanu, şi preşedintele Federaţiei Române de Polo, Alexandru Matei.

Desfăşurată în marja celor mai importante evenimente sportive din acest an – Campionatul European de fotbal din Germania, Jocurile Olimpice din Franţa şi decizia Comitetului Internaţional Olimpic de a organiza prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports -, conferinţa a reunit la aceeaşi masă reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, ai federaţiilor sportive naţionale, ai mediului privat, societăţii civile şi mass-media, precum şi sportivi.

Cu acest prilej a avut loc şi un vernisaj al expoziţiei de fotografie „110 ani de olimpism în România”, imagini de colecţie surprinse de fotoreporterii AGERPRES de-a lungul multor ediţii ale Jocurilor Olimpice, fragmente de istorie sportivă.

Conferinţa cu tema „Diplomaţia Sportivă” a fost organizată şi găzduită de Senatul României prin Comisia pentru politică externă şi Comisia pentru tineret şi sport, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi Institutului Sportiv Român.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Sabalenka vizează revenirea în fotoliul de lider al clasamentului WTA

Jucătoarea belarusă de tenis Arina Sabalenka a afirmat marţi că doreşte să încheie cel mai bun sezon al...

Preşedintele FIFA l-a felicitat pe Pedro Sanchez pentru rezultatele bune ale fotbalului spaniol

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, l-a felicitat pe preşedintele Guvernului Spaniei, Pedro Sanchez, pentru rezultatele bune ale fotbalului spaniol,...

Thomas Muller, încântat de startul lui Bayern în noul sezon

Veteranul lui Bayern Munchen Thomas Muller este încântat de startul în forţă în noul sezon din Bundesliga, după...

FC Barcelona: Hansi Flick are încredere în portarul Inaki Pena, dar studiază alte opţiuni

Antrenorul echipei de fotbal FC Barcelona, Hansi Flick, a asigurat marţi că are "încredere" în portarul de rezervă...