JO 2024: Cinci cazuri pozitive şi 39% din sportivi testaţi antidoping la Paris

Data:

Aproape 39% dintre sportivi au fost testaţi antidoping la Jocurile Olimpice de la Paris, iar până acum au fost depistat cinci cazuri pozitive, a anunţat, joi, Agenţia Internaţională de Testare (ITA), însărcinată cu programul antidoping din timpul Jocurilor, transmite AFP.

Au fost prelevate în total 6.130 de eşantioane (urină, sânge, sânge uscat) la 4.770 de controale care au vizat 4.150 sportivi, potrivit comunicatului ITA, care precizează că este vorba de ”cea mai mare proporţie” de sportivi testaţi vreodată. Aceste testări au fost efectuate între deschiderea Satului Olimpic, la mijlocul lunii iulie, şi ceremonia de închidere, din 11 august.

Atleta română Florentina Iuşco nu a putut concura la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a confirmat, parţial, pe 25 iulie, cu o zi înaintea debutului evenimentului, un apel al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) după un test pozitiv al sportivei la o substanţă interzisă.

Iuşco, atletă care urma să evolueze la Paris la săritura în lungime şi triplusalt, a fost testată pozitiv la furosemid, un diuretic pe lista interzisă a AMA/WADA, într-un control antidoping în afara competiţiei în luna aprilie a anului trecut.

Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a sancţionat-o însă cu o mustrare şi fără perioadă de ineligibilitate pe motiv că nu era vinovată sau nu a fost neglijenţa ei. Cu toate acestea, după ce AMA/WADA a făcut apel la această decizie a ANAD, TAS a stabilit că Iuşco a eşuat în demonstrarea standardul necesar pentru a i se acorda statutul de ”nevinovat sau neglijenţă semnificativă”, şi i-a impus o suspendare de doi ani începând cu 1 februarie 2024.

ITA a procedat la controale ţintite la JO 2024, dintre care ”aproape de două treimi” s-au efectuat în competiţie, iar restul în afara ei. Ţările cu cei mai mulţi sportivi testaţi sunt Statele Unite, Franţa, China, Australia şi Marea Britanie.

Agenţia a condus un program de testare cu mai multe săptămâni înaintea JO, o perioadă de riscă, în care circa 90% din cei 10.000 de participanţi la JO de la Paris au fost testaţi cel puţin o dată. În această perioadă au fost identificate circa 40 de violări ale regulamentului antidoping, a precizat ITA.

La JO de la Tokyo, din 2021, au fost înregistrate şase cazuri de dopaj.

Creată în 2018 şi finanţată în parte de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), ITA planifică, organizează şi gestionează rezultatele testelor antidoping din timpul Jocurilor Olimpice. Ea a activat deja la JO de vară de la Tokyo, în 2021, iar apoi la JO de iarnă de la Beijing, din 2022. ITA gestionează şi programele antidoping al Turului ciclist al Franţei şi ale altor discipline sportive.

La JO de iarnă de la Beijing, patinatoarea rusă Kamila Valieva, testată pozitiv la trimetazidină înaintea Jocurilor, suspendată ulterior pe o perioadă de patru ani, a ţinut capul de afiş al evenimentului.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Spectacol grandios şi meci de gală cu Vitesse Arnhem la sărbătoarea centenarului clubului Petrolul Ploieşti

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un spectacol grandios pentru data de 12 octombrie dedicat centenarului clubului fanion...

Cupa Laver este „un eveniment unic şi foarte special”, a spus Alcaraz

Cupa Laver este "un eveniment unic şi foarte special", a declarat tenismanul spaniol Carlos Alcaraz, care face parte...

Anderlecht Bruxelles l-a demis pe antrenorul Brian Riemer

Anderlecht Bruxelles, cel mai titrat club din fotbalul belgian, a anunţat joi dimineaţă că a pus capăt capăt...

Dinamo Zagreb s-a despărţit de antrenorul Sergej Jakirovic, după ce a fost surclasată de Bayern cu 9-2

Antrenorul Sergej Jakirovic s-a despărţit de comun acord de clubul Dinamo Zagreb, joi, la două zile după ce...