Coe, Lappartient şi Samaranch jr, între candidaţii la preşedinţia Comitetului Internaţional Olimpic

Data:

Şapte candidaţi, între care fostul campion olimpic britanic Sebastian Coe, francezul David Lappartient şi spaniolul Juan Antonio Samaranch jr, s-au înscris pentru a-i succeda germanului Thomas Bach la conducerea Comitetului Internaţional Olimpic cu prilejul alegerilor din martie 2025, transmite AFP.

Bach, care ocupa funcţia de preşedinte din 2013, a anunţat după Jocurile Olimpice de la Paris că nu doreşte să mai continue.

Coe este preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism, World Athletics, fiind şi preşedintele Comitetului de organizare a JO de la Londra, din 2012. Lappartient (51 ani) este preşedintele Uniunii Cicliste Internaţionale.

Juan Antonio Samaranch jr este fiul preşedintelui CIO cu acelaşi nume din perioada 1980-2001.

Prinţul Feisal Al Hussein din Iordania, fosta înotătoare zimbabwiană Kirsty Coventry, britanico-suedezul Johan Eliash, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Schi, şi japonezul Morinari Watanabe, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, sunt ceilalţi patru candidaţi.

”Candidaţii îşi vor prezenta programele lor sub forma unei înregistrări video în cadrul unei reuniuni a membrilor CIO în ianuarie 2025.

Samaranch jr va împlini 65 de ani în noiembrie, Coe va face 68 pe 29 septembrie, Feisal al Hussein va împlini 61 de ani în octombrie, Coventry va face 41 de ani săptămâna aceasta, Eliash are 62 de ani, iar Morinari Watanabe are 65 de ani.

Preşedintele CIO are un prim mandat de opt ani, pe care îl poate prelungi cu maximum patru ani. Ban Ki-Moon, preşedintele Comisiei de Etică a CIO, a avertizat că, în conformitate cu Carta Olimpică, preşedintele trebuie să fie membru al CIO în momentul alegerii sale şi pe toată perioada exercitării funcţiei.

Pentru a preveni ”excesele”, candidaţii trebuie ”să evite orice comparaţie” cu rivalii lor şi ”nu trebuie să participe la nicio dezbatere publică între ei”, conform regulilor de campanie anunţate de Comisia de Etică.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Spectacol grandios şi meci de gală cu Vitesse Arnhem la sărbătoarea centenarului clubului Petrolul Ploieşti

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un spectacol grandios pentru data de 12 octombrie dedicat centenarului clubului fanion...

Cupa Laver este „un eveniment unic şi foarte special”, a spus Alcaraz

Cupa Laver este "un eveniment unic şi foarte special", a declarat tenismanul spaniol Carlos Alcaraz, care face parte...

Anderlecht Bruxelles l-a demis pe antrenorul Brian Riemer

Anderlecht Bruxelles, cel mai titrat club din fotbalul belgian, a anunţat joi dimineaţă că a pus capăt capăt...

JO 2024: Cinci cazuri pozitive şi 39% din sportivi testaţi antidoping la Paris

Aproape 39% dintre sportivi au fost testaţi antidoping la Jocurile Olimpice de la Paris, iar până acum au...