Atletismul a devenit universal la Paris, cu campioni olimpici din 27 de ţări

Data:

Jocurile Olimpice de la Paris au evidenţiat extinderea globală a atletismului, sport care a stabilit recordul de ţări care au câştigat aurul – 27 la aceeaşi competiţie, informează EFE.

Un total de 27 de ţări au câştigat medalii de aur la atletism, cu două mai mult decât recordul anterior. Republica Dominicană, Pakistan şi Saint Lucia au apărut pentru prima dată în clasamentul pe medalii al disciplinei, prin Thea Lafond (triplusalt feminin), Arshad Nadeem (suliţă masculin) şi Julien Alfred (100 m feminin), cucerind un aur istoric pentru ţările lor.

Alături de aceste ţări, Botswana a obţinut primul său titlu la atletism prin Letsile Tebogo la 200 m masculin, primul titlu olimpic al ţării la toate disciplinele, crescând la 105 numărul de ţări care au câştigat vreodată o medalie olimpică la atletism.

Totalul de 43 de ţări din clasamentul pe medalii de la Paris este egal cu cel de la Tokyo, fiind cel mai mare la atletism în peste 20 de ani, în timp de 75 de ţări au terminat între primele opt, demonstrând universalitatea acestui sport.

Dintre toţi medaliaţii, s-au remarcat şi 26 de sportivi care au plecat acasă cu mai mult de o medalie, printre care olandeza Femke Bol (aur la 4×400 mixt, argint la 4×400 m feminin, bronz la 400 m garduri), compatrioata sa Sifan Hassan (aur la maraton, bronz la 5.000 şi 10.000 m) şi americanca Gabby Thomas (aur la 200, 4×100 m şi 4×400 m feminin).

La rândul său, Quincy Wilson, care a concurat în calificările echipei masculine a SUA pentru proba de 4×400 m, a devenit la 16 ani cel mai tânăr medaliat olimpic cu aur din istoria atletismului.

De asemenea, Paris 2024 au fost Jocurile Olimpice cu cea mai bună calitate din istorie, conform clasamentului competiţiei, cu 198.320 puncte.

Pe Stade de France s-au doborât trei recorduri mondiale, prin suedezul Armand Duplantis la săritura cu prăjina (6,25 m) şi americanca Sydney McLaughlin-Levrone la 400 m garduri (50.37) şi la 4×400 m mixt (3:07.41).

În plus, 13 recorduri olimpice au fost doborâte, cele mai bune două performanţe mondiale la decatlon olimpic, 21 de recorduri continentale, 99 de recorduri naţionale şi 311 recorduri personale.

AGERPRES

Distribuie:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Spectacol grandios şi meci de gală cu Vitesse Arnhem la sărbătoarea centenarului clubului Petrolul Ploieşti

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un spectacol grandios pentru data de 12 octombrie dedicat centenarului clubului fanion...

Cupa Laver este „un eveniment unic şi foarte special”, a spus Alcaraz

Cupa Laver este "un eveniment unic şi foarte special", a declarat tenismanul spaniol Carlos Alcaraz, care face parte...

Anderlecht Bruxelles l-a demis pe antrenorul Brian Riemer

Anderlecht Bruxelles, cel mai titrat club din fotbalul belgian, a anunţat joi dimineaţă că a pus capăt capăt...

JO 2024: Cinci cazuri pozitive şi 39% din sportivi testaţi antidoping la Paris

Aproape 39% dintre sportivi au fost testaţi antidoping la Jocurile Olimpice de la Paris, iar până acum au...