Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a declarat, în conferinţa de presă organizată înaintea debutului Ligii Naţionale, că îşi doreşte un nivel cât mai bun în noua competiţie pentru a putea pregăti atât prima reprezentativă, cât şi toate celelalte echipe naţionale ale României, potrivit Agerpres.
„Liga Naţională de rugby este noul produs pe care Federaţia Română de Rugby îl promovează tocmai din nevoia de a sprijini cât mai mult echipa naţională, care va avea un turneu de calificare în luna noiembrie. De asemenea, ne dorim să creăm un produs mult mai interesant şi pentru asta vreau să le mulţumesc căpitanilor echipelor participante în această nouă competiţie. Vrem ca aceste decalaje din punct de vedere valoric să fie din ce în ce mai mici, asta înseamnă că echipele cele mai puternice să folosească din ce în ce mai mulţi jucători Under-20, Under-22 şi Under-23 tocmai pentru a reduce această diferenţă. Ne dorim un nivel bun al competiţiei, pentru că nu dorim să pregătim doar naţionala de seniori, ci şi celelalte reprezentantive”, a afirmat el.
Preşedintele este convins că toate cele 14 echipe înscrise în noua competiţie vor rezista din punct de vedere financiar până la sfârşitul sezonului.
„Aşteptarea noastră ca Federaţie este de a dezvolta cât mai mult echipele din eşaloanele inferioare, mă refer aici la echipele Under 18 şi 20. Vrem să ridicăm un pic nivelul acestor jucători, de aceea ei sunt sigur că îşi vor găsi locul în echipele din Liga Naţională. Cu siguranţă vor rezista toate cluburile din punct de vedere financiar. Vom lua măsuri organizatorice tocmai pentru a nu pune o presiune foarte mare din punct de vedere financiar pe cluburile care s-au înscris. E foarte important ca ele să reziste şi acest produs să crească mult în următorii 2-3 ani”, a menţionat acesta.
Alin Petrache speră ca reprezentativa de rugby să fie singura echipă naţională calificată la Cupa Mondială în acest an.
„Eu niciodată nu voi fi mulţumit de bugetul primit. Dar sper ca în clipa în care România se va califica la CM să fim singurul sport de echipă care merge la o Cupă Mondială. Asta demonstrează clar locul pe care îl merită rugby-ul. Pentru că suntem singura echipă naţională constant în primele 20 de echipe ale lumii”, a explicat el.
Stadionul Arcul de Triumf ar putea găzdui şi meciuri din Liga Naţională ale echipelor de rugby Dinamo şi Steaua. „Pe Arcul de Triumf vor juca şi echipa de rugby a clubului Dinamo, poate şi Steaua, de asemenea majoritatea turneelor finale le vom organiza aici, pentru că este un loc istoric pentru sportul nostru”, a adăugat Petrache.
Prezent la conferinţa de presă, căpitanul formaţiei Dinamo, Alexandru Mitu, a declarat că echipa sa îşi propune o clasare cât mai bună în prima ediţie a Ligii Naţionale de rugby
„Dinamo răspunde acestei noi provocări numite Liga Naţională şi urează bun venit celorlalte echipe. Obiectivul nostru este o clasare cât mai bună în campionat şi să facem meciuri cât mai bune şi mai spectaculoase”, a spus Mitu.
Ovidiu Cojocaru, căpitanul echipei CSM Ştiinţa Baia Mare, a afirmat că îşi doreşte un loc pe podium la finalul sezonului. „Pentru echipa noastră este un an plin, am pierdut câţiva dintre titulari, dar avem jucători tineri pe care dorim să îi creştem, să avem jucători de viitor care să ajungă şi la naţionala mare. Ca obiectiv ne propunem, ca de fiecare dată, să încheiem pe podium sezonul”.
La rândul său, căpitanul CSA Steaua, Florin Surugiu, a declarat: „Ca în fiecare an avem ca obiectiv câştigarea Cupei şi a campionatului. Nu s-a întâmplat de mult timp să ne impunem în campionat, aşa că anul acesta a avut loc un ‘refresh’ care sperăm noi să fie de bun augur, iar la sfârşitul anului să ridicăm trofeul deasupra capului”.
Noua competiţie din rugbyul românesc, Liga Naţională, va debuta la programează primele meciuri pe 16 aprilie. La start s-au înscris 14 echipe, mai exact formaţiile din fosta SuperLigă şi cele din Divizia Naţională, cu excepţia CSU Arad.
Cele 14 formaţii au fost împărţite în două grupe după cum urmează:
Grupa A: SCM-USAMVB Timişoara, CSM Ştiinţa Baia Mare, CSU Alba Iulia, CSU Cluj, CSM Suceava, Ştiinţa Petroşani şi RC Gura Humorului
Grupa B: CS Dinamo, CSA Steaua, Poli Iaşi, CS Năvodari, RC Griviţa, RC Bârlad şi CSM Galaţi
Primele două clasate din fiecare grupă se califică în play-off, iar restul vor juca în play-out. Atât în play-off, cât şi în play-out, echipele pornesc cu 0 puncte.
Sursa: Agerpres