Mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului au cerut, marţi, Franţei să anuleze „toate interdicţiile impuse sportivelor care poartă văl islamic pe cap în Franţa”, înaintea debutului Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Paris din această vară, informează AFP.
Sportivele selecţionate în echipa Franţei nu vor fi autorizate să poarte vălul islamic pe durata Jocurilor Olimpice, conform unei decizii anunţate în luna septembrie de ministrul francez al Sporturilor, Amelie Oudea-Castera, reamintind ataşamentul guvernului la „un regim de strictă laicitate” şi invocând o decizie a Consiliului de Stat pentru care principiul de neutralitate se aplică „în egală măsură şi sportivilor selecţionaţi în echipele Franţei”.
Această interdicţie nu vizează decât sportivele din echipa Franţei şi nu sportivele din delegaţiile străine care vor fi prezente la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august).
Sport Rights Alliance (Allianţa Sporturi şi Drepturi), care îi are drept parteneri, printre alţii, pe Amnesty International şi Human Rights Watch, a făcut apel, marţi, la retragerea acestei decizii pe care o califică drept „interdicţie discriminatorie”.
La o conferinţă de presă, Alliance a dat publicităţii o scrisoare trimisă pe 24 mai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), îndemnând totodată „public autorităţile sportive franceze să anuleze toate interdicţiile decise împotriva sportivelor de a purta vălul islamic în sportul francez, cu ocazia JO de la Paris 2024, dar şi în orice alt context şi la orice nivel de practicare a sportului”.
În cursul conferinţei de presă, baschetbalista Diaba Konate, care a jucat în echipa de tineret a Franţei şi în baschetul universitar american, a deplâns faptul că nu poate reprezenta Franţa pentru că poartă voal.
„În ciuda dorinţei mele şi a competenţelor, eu nu am dreptul să joc pentru Franţa din cauza politicilor discriminatorii”, a declarat jucătoarea de 24 de ani.
AGERPRES