O paltformă de revânzare a biletelor a denunţat statul belgian şi UEFA pentru monopol

Data:

O companie de germană, care oferă servicii de revânzare a biletelor online (TICOMBO), a denunţat statul belgian şi Uniunea europeană de fotbal (UEFA) pentru abuz de poziţie dominantă şi pentru practicile anticoncurenţiale de aplicare a măsurilor care, în opinia sa, ar împiedica sau interzice de facto revânzarea, transmite EFE.

În cazul UEFA, compania a depus o plângere la Comisia Europeană pentru că a considerat că forul european a încălcat regulile de concurenţă ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte revânzarea biletelor, în special pentru EURO 2024, aşa cum a semnalat marţi compania germană.

”Chiar şi în jurisdicţiile în care legea permite revânzarea biletelor, UEFA se proclamă ca un monopol pe piaţa de revânzare prin termeni şi condiţii abuzive, excluzând astfel alţi operatori, inclusiv platformele care operează cu un nivel ridicat de securitate şi aduce prejudicii consumatorilor”, a precizat TICOMBO într-un comunicat.

În plus, UEFA desfăşoară practici de stabilire a preţurilor pe care compania le consideră ”abuzive”, asigurându-se că biletele nu sunt revândute la un tarif sub preţul iniţial de vânzare, pe care TICOMBO ar dori să îl ofere pentru consumatorii de pe platforma lor la unele evenimente sportive.

În cazul statului belgian, societatea a sesizat Tribunalul de Primă Instanţă din Bruxelles, căreia îi solicită despăgubiri pentru daune şi intenţionează să adreseze o întrebare Curţii de Justiţie a UE pentru o hotărâre preliminară cu privire la compatibilitatea legislaţiei belgiene cu dreptul european.

Firma pune sub semnul întrebării în mod specific legea belgiană din 2013 privind revânzarea biletelor pentru evenimentele care necesită o autorizaţie prealabilă din partea organizatorilor pentru revânzare, care interzice în general orice revânzare şi încalcă Directiva Europeană privind serviciile pe piaţa internă, potrivit unui comunicat.

”Restricţiile legale actuale, deşi concepute pentru a asigura integritatea evenimentelor culturale şi sportive, sunt ineficiente, excesive şi discriminatorii, deoarece acestea supun toţi operatorii la aceleaşi dispoziţii, chiar dacă politicile lor operaţionale pot varia semnificativ de la operator la operator, a spus platforma.

Compania subliniază, de asemenea, că şi alte ţări, cum ar fi Franţa sau Italia, aplică astfel de restricţii care, în mod implicit, conduc la interzicerea revânzării de către consumator, cu excepţia cazului în care organizatorii au autorizat-o anterior.

Compania germană este reprezentată de firma de avocatură Dupont-Hissel, care este, de asemenea, implicată în apărarea intereselor în cazul Super Ligii europene, în care a denunţat, de asemenea, abuzul de poziţie dominantă al UEFA în faţa instanţelor europene.

Nu este prima dată când o federaţie sportivă internaţională este acuzată de practici anticoncurenţiale: în decembrie anul trecut, Curtea Europeană de Justiţie a constatat că regulile FIFA şi UEFA, care condiţionează orice nou proiect de concurenţă de o autorizare prealabilă sunt contrare legislaţiei UE, precum şi regulile Uniunii Internaţionale de Patinaj care pedepsesc sportivii care participă la competiţii care nu sunt autorizate de acea federaţie.
AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Spectacol grandios şi meci de gală cu Vitesse Arnhem la sărbătoarea centenarului clubului Petrolul Ploieşti

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un spectacol grandios pentru data de 12 octombrie dedicat centenarului clubului fanion...

Cupa Laver este „un eveniment unic şi foarte special”, a spus Alcaraz

Cupa Laver este "un eveniment unic şi foarte special", a declarat tenismanul spaniol Carlos Alcaraz, care face parte...

Anderlecht Bruxelles l-a demis pe antrenorul Brian Riemer

Anderlecht Bruxelles, cel mai titrat club din fotbalul belgian, a anunţat joi dimineaţă că a pus capăt capăt...

JO 2024: Cinci cazuri pozitive şi 39% din sportivi testaţi antidoping la Paris

Aproape 39% dintre sportivi au fost testaţi antidoping la Jocurile Olimpice de la Paris, iar până acum au...