Fotbal: Consiliu al FIFA pentru analizarea cererii privind suspendarea Israelului

Data:

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a anunţat vineri la Bangkok că instanţa conducătoare a fotbalului va organiza o reuniune extraordinară a Consiliului său înainte de 20 iulie pentru a „analiza şi lua decizii” cu privire la solicitarea Federaţiei palestiniene de „suspendare imediată” a Federaţiei din Israel, informează EFE, scrie Agerpres.

„Fotbalul trebuie să ne unească, nu să ne divizeze”, a spus Infantino, după ce a ascultat discursurile reprezentanţilor palestinian şi israelian în timpul Congresului FIFA care se desfăşoară în capitala Thailandei şi a precizat că decizia în această chestiune îi revine Consiliului.

Conducătorul FIFA a raportat crearea unui comitet consultativ extern care să studieze propunerile prezentate de Palestina şi a precizat că acesta va fi însărcinat cu iniţierea unei „evaluări juridice” înainte de a lua decizii.

„FIFA nu intenţionează să creeze diviziuni, dar eu, în calitate de preşedinte, trebuie să aplic statutele indiferent de convingerile mele personale”, a spus Infantino, subliniind că vrea doar „pacea”.

Cu câteva minute înainte de anunţ, preşedintele Federaţiei palestiniene de fotbal, Jibril Rajoub, a cerut să se voteze vineri această propunere, prezentată şi susţinută de Iordania, de „suspendare imediată” a Federaţiei israeliene şi descalificarea reprezentanţilor acesteia în contextul conflictului din Gaza.

„FIFA nu poate fi indiferentă”, a afirmat Rajoub, descriind Federaţia israeliană de fotbal drept „complice” cu conflictul din fâşia Gaza, care a distrus „toată infrastructura sportivă” şi în care au murit 45.000 de persoane, inclusiv 193 de fotbalişti.

La rândul său, preşedintele Federaţiei israeliene, Moshe Zoaretz, a amintit că atacul comis pe 7 octombrie de grupurile armate legate de gruparea teroristă Hamas împotriva sudului teritoriului israelian, soldat cu peste 1.200 de morţi şi sute de persoane răpite, este motivul pentru care Israelul a declarat război.

„La şapte luni după aceste atacuri, meciurile de fotbal încă nu pot fi organizate în nordul şi sudul Israelului”, a spus Zoaretz, care a calificat măsura promovată de omologul său palestinian drept „cinică” şi „ostilă”, asigurând că aceasta nu are „nimic de-a face cu fotbalul”.

Joi, Confederaţia asiatică de fotbal (AFC) şi-a exprimat sprijinul pentru ca Federaţia palestiniană de fotbal să solicite sancţiuni împotriva Federaţiei israeliene pentru încălcarea statului FIFA privind drepturile omului.
AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Clubul Universitatea Cluj l-a transferat pe atacantul armean Artur Miranyan

Clubul de fotbal Universitatea Cluj a anunţat, vineri, pe site-ul său oficial, transferul atacantului Artur Miranyan (28 de...

Internaţionalul englez Trent Alexander-Arnold vrea să cumpere clubul FC Nantes

Internaţionalul englez Trent Alexander-Arnold, fundaşul şi căpitanul echipei FC Liverpool, doreşte să cumpere clubul francez de fotbal FC...

Flamengo, învinsă pe teren propriu în Copa Libertadores

Echipa braziliană Flamengo Rio de Janeiro a fost învinsă la limită pe teren propriu de formaţia uruguayană Penarol...

Victorie în deplasare pentru Athletic Bilbao în campionatul Spaniei

Echipa Athletic Bilbao a învins în deplasare, cu scorul de 2-0, formaţia Leganes, într-o partidă contând pentru etapa...