Fotbal feminin: Prima Cupă Mondială a Cluburilor va avea loc în 2026, anunţă FIFA

Data:

Prima Cupă Mondială a Cluburilor la fotbal feminin urmează să se desfăşoare în ianuarie-februarie 2026, cu participarea a 16 echipe, într-o ţară gazdă încă necunoscută, a decis miercuri Consiliul FIFA, înaintea celui de-al 74-lea său Congres de la Bangkok, informează AFP.

Această nouă competiţie feminină se va desfăşura o dată la patru ani, la fel ca şi Mondialul cluburilor masculine, extins la 32 de echipe, a cărui primă ediţie este programată în perioada 15 iunie-13 iulie 2025 în Statele Unite.

„Alte detalii vor fi oferite în timp util”, a subliniat FIFA, care a decis principiul acestui turneu în decembrie 2022, în conformitate cu strategia sa de lungă durată de a investi mai mult în fotbalul de club.

În plus, „pentru a facilita dezvoltarea continuă la nivel global a cluburilor feminine şi pe baza solicitărilor confederaţiilor”, „s-a propus, de asemenea, organizarea unei competiţii suplimentare a cluburilor feminine” în anii fără Mondialul cluburilor, începând din 2027, adaugă instanţa.

Executivul FIFA a adoptat în acelaşi timp calendarul internaţional feminin pentru perioada 2026-2029, reducând ferestrele internaţionale de la şase la cinci pentru a promova ”odihna jucătoarelor”, a limita călătoriile şi a perturba mai puţin campionatele.

La masculin, calendarul internaţional supraîncărcat a fost din nou subiect de tensiuni în această săptămână cu Sindicatul mondial al jucătorilor (FIFPRO) şi Asociaţia Mondială a Ligilor, care au somat FIFA să facă o revizuire a calendarului pentru Cupa Mondială a Cluburilor din 2025, sub ameninţarea unei proceduri judiciare.

„Respingem orice sugestie conform căreia FIFA ar ‘impune’ într-un mod sau altul un alt calendar internaţional comunităţii fotbalului fără o consultare adecvată sau pentru a se conforma propriei sale ‘strategii comerciale'”, le-a răspuns secretarul general al FIFA, suedezul Mattias Grafstrom – numit oficial miercuri de către Consiliu, după ce a asigurat începând din octombrie 2023 interimatul în urma demisiei senegalezei Fatma Samoura.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Liga Campionilor: Bellingham şi Tchouameni, apţi de joc pentru meciul cu Stuttgart

Antrenorul echipei de fotbal Real Madrid, Carlo Ancelotti, a anunţat luni că mijlocaşii săi Jude Bellingham şi Aurelien...

Coe, Lappartient şi Samaranch jr, între candidaţii la preşedinţia Comitetului Internaţional Olimpic

Şapte candidaţi, între care fostul campion olimpic britanic Sebastian Coe, francezul David Lappartient şi spaniolul Juan Antonio Samaranch...

Fotbal: Ismael Bennacer (AC Milan) va fi indisponibil patru luni

Ismael Bennacer, mijlocaşul algerian al echipei de fotbal AC Milan, va fi indisponibil patru luni din cauza unei...

Rusoaicele Alexandrova şi Kudermetova, calificate în optimi la Seul (WTA)

Jucătoarele ruse de tenis Ekaterina Alexandrova şi Veronika Kudermetova s-au calificat, luni, în optimile de finală ale turneului...