Messi nu l-a uitat pe Tito Vilanova, la zece ani de la moartea fostului său antrenor

Data:

Lionel Messi, căpitanul selecţionatei de fotbal a Argentinei, şi-a amintit joi, pe reţele de socializare, de Tito Vilanova, fostul său antrenor de la FC Barcelona, care a murit în urmă cu zece ani, după o luptă cu cancerul, informează agenţia EFE.

„Au trecut deja 10 ani, nu te-am uitat Tito”, este fraza scurtă şi sinceră scrisă de fotbalistul echipei Inter Miami pe contul său de Instagram, însoţită de o fotografie în care Messi şi Vilanova pot fi văzuţi zâmbind, în timpul unui antrenament al Barcelonei.

Relaţia dintre cei doi a fost întotdeauna foarte strânsă şi, de mai multe ori, s-a comentat că Tito, cu puţin timp înainte de moartea sa, a fost cel care a evitat plecarea lui Messi de la echipa catalană la finalul sezonului 2013-2014, argentinianul rămânând pe Camp Nou până la sfârşitul sezonului 2020-2021, când a decis să se transfere la Paris Saint-Germain.

Francesc „Tito” Vilanova a murit pe 25 aprilie 2014, la vârsta de 45 de ani, ca urmare a unui cancer care îi fusese diagnosticat la glanda parotidă în noiembrie 2011.

Vilanova era o persoană ataşată de FC Barcelona, de când a sosit la academia La Masia, la vârsta de 14 ani, unde l-a cunoscut pe Pep Guardiola, alături de care a condus apoi cea mai bună echipă din istoria clubului catalan.

Tito a jucat chiar şi în echipa de rezerve a Barcelonei, dar a trebuit să-şi caute viitorul profesional departe de Camp Nou. El a jucat la Figueres, Celta Vigo, Badajoz, Mallorca, Lleida, Elche şi Gramenet.

În 2002, Tito Villanova a pus capăt carierei de jucător din cauza unor probleme la genunchi, devenind antrenor. În 2003, el a pregătit echipa de cadeţi a Barcelonei şi, ulterior, a activat la diverse echipe înainte de a face echipă cu Guardiola, în sezonul 2007-2008.

Alături de Pep Guardiola, căruia i-a fost secund, Vilanova a trăit cele mai bune momente din viaţa sa sportivă: cei doi au câştigat împreună Liga Campionilor, titlul în La Liga, Cupa şi Supercupa Spaniei, Supercupa Europei şi Cupa Mondială a Cluburilor.

Ulterior, pe 27 aprilie 2012, Tito Vilanova avea să se confrunte cu provocarea de a prelua conducerea primei echipe, după plecarea actualului antrenor al lui Manchester City.

În decembrie 2012, Vilanova a anunţat public că i-a recidivat cancerul la glanda parotidă. Cu toate acestea, FC Barcelona, cu el la cârmă, a încheiat cel mai bun tur din istoria ligii spaniole (18 victorii şi o remiză), cucerind ulterior titlul de campioană cu un record de puncte.

La finalul sezonului 2012-2013 şi de comun acord cu clubul, Tito Vilanova a decis să-şi încheie cariera de antrenor, luându-şi rămas bun printr-o scrisoare publică, pe 20 iulie 2013.

În cele din urmă, pe 25 aprilie 2014, în acelaşi mod tăcut în care a acţionat mereu, Tito Vilanova s-a stins din viaţă.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Formula 1: Oscar Piastri (McLaren) s-a impus în ultima sesiune de antrenamente libere de la Imola

Pilotul australian Oscar Piastri (McLaren) a dominat cea de-a treia ultima sesiune de antrenamente libere din cadrul Marelui...

Fotbal: Antrenorul Valverde, la Athletic Bilbao până în 2025

Clubul spaniol de fotbal Athletic Bilbao a anunţat că antrenorul Ernesto Valverde şi-a prelungit cu un an contractul...

Fotbal: Antrenorul Thiago Motta neagă că ar fi ajuns la un acord cu Juventus

Thiago Motta, antrenorul echipei italiene de fotbal Bologna, prezentat de mass-media italiană drept succesorul lui Massimiliano Allegri la...

Tenis: Gabriela Ruse a pierdut în semifinale la Trophee Clarins

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a ratat calificarea în finala turneului Trophee Clarins (WTA 125), de la...