Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) a primit comunicatul de presă cu privire la decizia de reducere a suspendării provizorii (de la 4 ani la 9 luni) a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) în cazul sportivei Simona Halep, se arată într-un comunicat remis Agerpres.
”ANAD, ca ţară semnatară a Codului Mondial Antidoping, cu jurisdicţii asupra sportivei, are obligaţia respectării deciziei TAS. Până în prezent, ANAD nu a primit decizia motivată care să cuprindă elementele de fapt şi de drept care au determinat completul de judecată să ia această decizie finală. După cum am mai precizat, ANAD a participat la audieri în procesul de gestionare a cazului Simonei Halep în calitate de observator, fără a avea dreptul la a se implica în administrarea probatoriului şi luarea deciziei”, a precizat agenţia.
”Ca români, nu putem spune decât că ne bucură revenirea Simonei pe teren în scurt timp şi îi urăm succes!”, concluzionează comunicatul ANAD.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a admis apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep şi i-a redus la nouă luni suspendarea de patru ani dictată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).
În comunicatul publicat de TAS marţi se precizează că tribunalul a făcut publică partea ”operativă” a deciziei în acest caz, care a avut două părţi, prima în care substanţa interzisă roxadustat a fost detectată în proba de urină prelevată Simonei Halep pe 29 august 2022, în timp US Open, iar a doua acuzaţie legată de paşaportul biological sportive (ABP), mai precis o probă de sânge prelevată pe 22 septembrie 2022, caz în care s-ar fi făcut uz de o substanţă sau metodă interzisă. În decizia din 22 septembrie 2023, tribunalul independent al Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF) a găsit-o pe Halep vinovată de încălcarea regulamentului antidoping în ambele cazuri şi a dictat o perioadă de suspendare de patru ani.
Simona Halep fusese suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, pe 12 septembrie 2023, de către Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA). ITIA a precizat atunci că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).
Simona Halep a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentele nutriţionale din cauza cărora consideră că a fost testată pozitiv şi a fost suspendată patru ani pentru dopaj.
Halep cere despăgubiri mai mari de 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition, care produce Schinoussa Superfoods, după ce testul pozitiv la roxadustat (medicament folosit de oamenii cu anemie, n. red.) din 2022, de la US Open.
AGERPRES