Marele Maestru Internaţional Florin Gheorghiu, a afirmat, marţi, în cadrul Galei „Seniori de Colecţie”, că regimul comunist din România de dinainte de 1989 a refuzat propunerea campionului mondial rus Mihail Botvinnik de a-i deveni elev la şcoala sovietică de şah la care au studiat printre alţii Anatoli Karpov şi Garry Kasparov, scrie Agerpres.
„Singura noastră întâlnire, la Monte Carlo în 1968, cu campionul mondial Botvinnik, care a fost creatorul şcolii de şah sovietice, s-a încheiat remiză, după o luptă foarte interesantă. La scurt timp după terminarea turneului, am avut surpriza să îmi propună să îmi fie antrenor, adică să fiu elevul lui Botvinnik. Asta era o mare onoare la vremea respectivă, pentru că la şcoala lui Botvinnik se ajungea foarte greu şi practic jucători străini nu existau printre elevii de la Moscova. Acum, având în vedere apropierea dintre cele două sisteme, în mod normal ar fi trebuit să fie o prietenie strânsă, politic vorbesc, între cele două ţări. Dar s-a întâmplat un lucru surprinzător, oferta lui Botvinnik a fost refuzată de către conducerea federaţiei şi de Ministerul Sportului din vremea respectivă. Spun din păcate pentru că foarte mulţi mulţi dintre elevii lui de mai târziu au devenit campion mondiali, printre cei mai importanţi fiind Karpov şi Kasparov. Asta nu înseamnă că aş fi devenit automat campion al lumii, dar exista o şansă foarte bună. Mare păcat, pentru că eu eram în perioada respectivă cel mai tânăr mare maestru”, a povestit Gheorghiu.
Acesta a adus în atenţie un alt moment din acea perioadă, când conducerea de partid a refuzat un meci demonstrativ cu Bobby Fischer, campion mondial la acea vreme, pe stadionul Naţional din Bucureşti.
„Un al doilea moment este legat de partida câştigată cu Bobby Fischer, cu care am avut ocazia să mă întâlnesc la masă de patru ori. Eu am câştigat prima noastră partidă de la Olimpiada de la Havana, producând probabil cea mai mare surpriză, producând stupoare printre spectatori şi printre cei din conducerea Cubei, printre care s-a aflat şi Fidel Castro. A doua noastră partidă a fost remiză în Iugoslavia, care a durat 18 ore, a fost întreruptă şi a durat trei zile. După această remiză, Bobby Fischer, pentru că a fost oarecum nemulţumit că nu a putut să îşi ia revanşa după Havana, mi-a propus să facem un meci, neoficial bineînţeles, prin care să arate întregii lumi că victoria mea de la Havana a fost o mare surpriză şi nimic mai mult. Dacă s-ar fi jucat meciul cu Bobby Fischer la Bucureşti în perioada respectivă, pentru care eu am comunicat că sunt de acord să joc pe gratis pentru suflarea şahistă românească … dar din nou conducerea de partid şi de stat, conducerea Ministerului Sportului au refuzat, deşi cred că s-ar fi umplut Stadionul Naţional. Ca să înţelegeţi persoanele care conduceau atunci, vă spun că plecam, echipa naţională masculină şi feminină, la Olimpiadă. Ne ţine o scurtă cuvântare, caută să ne încurajeze, să ne spună ce trebuie făcut, să reprezentăm cu cinste ţara şi steagul şi aşa mai departe…. şi în cele din urmă să spună că îl roade de mult o chestiune pe care voia să o afle şi voia să se lămurească. Şi spune: ‘Eu mă pricep la fotbal, la handbal, la sporturile astea fizice, nu am pretenţia că ştiu ce este ăla şahul, dar acum că sunteţi toţi aici, voi jucaţi cu portar sau fără portar?'”, a adăugat Florin Gheorghiu.
Fostul mare sportiv a povestit de asemenea cum a plecat în prima sa deplasare în afara ţării fără bani, fiind recompensat după ce l-a învins pe Bobby Fischer cu 4 dolari pe zi drept diurnă: „Prima mea deplasare într-o ţară vestică a fost în calitate de campion mondial de juniori, în 1965, în Argentina. Şi am făcut un zbor de 12-14 ore, cu escală în Franţa, unde s-a schimbat avionul, dar legătura de la Paris pleca după 10 ore. Şi am stat 10 ore în aeroport să aştept. Prin grija Ministerului Sportului din perioada respectivă, sportivii aveau sau nu aveau diurnă, iar subsemnatul a plecat fără nicio diurnă. Vă închipuiţi un copil care a plecat fără niciun ban… O altă deplasare interesantă pare o anecdotă, dar este adevăr. Ne-am deplasat în Cuba la Olimpiada la care eu am câştigat cu Bobby Fischer. Diurna noastră în perioada respectivă era 2 dolari pe zi. După ce am câştigat cu Bobby Fischer, conducătorul delegaţiei, care era o figură politică în perioada respectivă, a considerat că este un rezultat senzaţional şi a cerut la Bucureşti să permită ca echipa naţională de băieţi şi fete să aibă nişte condiţii speciale, având în vedere că s-a realizat acest rezultat senzaţional. S-a răspuns pozitiv de la Bucureşti şi am avut onoarea să avem patru dolari pe zi”, a povestit Gheorghiu.
O altă nedreptate trăită de fostul campion de şah a fost confiscarea tuturor premiilor în bani pe care le-a câştigat în carieră, care se ridicau, conform unor declaraţii mai vechi, la aproximativ 200.000 de dolari. Gheorghiu a anunţat că a renunţat la a acţiona statul român în judecată pentru a recupera prejudiciul.
„Având în vedere că au trecut atâţia ani şi am şi eu vârsta respectivă, nu mă văd la ora actuală dând statul în judecată. Dar, sigur, este regretabil ceea ce s-a întâmplat, considerăm că este un subiect închis. După ce a trecut perioada tulbure cu Revoluţia, am căutat cumva să lămuresc această situaţie şi am încercat să vorbesc cu preşedintele Iliescu şi mi-a comunicat şeful de cabinet al dânsului şi cei care erau în jurul preşedintelui că în situaţia respectivă, când domnul preşedinte avea de rezolvat probleme naţionale foarte importante, acest lucru era secundar şi că ar trebui să discutăm mai târziu. Şi când am întrebat când, mi-au spus peste câţiva ani. Şi atunci am renunţat. A trecut prea mult timp, mi-au făcut atâtea nedreptăţi încât nu mai contează. E prea târziu”, a mai spus Florin Gheorghiu.
La Gala „Seniori de Colecţie”, au participat şi preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, preşedintele Federaţiei Române de Şah, Vlad Ardeleanu, dar şi prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă.
Florin Gheorghiu, care va împlini 80 de ani pe 6 aprilie 2024, este primul şahist inclus în Hall of Fame-ul şahului românesc. A participat la 14 Olimpiade dedicate şahului, în 4 dintre ele (Lugano 1968, Nisa 1974, Buenos Aires 1978 şi Dubai 1986) fiind neînvins.
Mare Maestru Internaţional, Gheorghiu a jucat cu 9 campioni mondiali – Mihail Botvinnik, Vasili Smîslov, Mihail Tal, Tigran Petrosian, Boris Spasski, Bobby Fischer, Anatoli Karpov, Garry Kasparov şi Vladimir Kramnik.
Considerat cel mai valoros şahist român al tuturor timpurilor, Gheorghiu a devenit la vârsta de 16 ani campion naţional de seniori şi Maestru al Sportului, performanţă remarcabilă pentru şahul românesc. Acest record se menţine după mai bine de 7 decenii. Are 9 titluri de campion al României, a fost vicecampion mondial de juniori în 1961, la Haga (Olanda), iar în 1963 a câştigat primul titlu de campion mondial de juniori din istoria şahului românesc.
Cu ocazia turneelor de şah la care a participat, a întâlnit mulţi şefi de stat şi de guverne, printre care şi pe Fidel Castro, la Havana în 1966, atunci când a înregistrat o victorie de răsunet în faţa celebrului jucător american Bobby Fischer, noua stea a şahului mondial, cel care, în 1972 avea să devină campionul lumii.
„Seniori de Colecţie” este un proiect iniţiat şi organizat de Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenţiei pe marile personalităţi care au contribuit la promovarea şi valorificarea imaginii României şi care au influenţat în bine zeci de generaţii. AGERPRES
[…] Sursa: Sportalert.ro […]